Το Βέλγιο κατέθεσε στην Κομισιόν καταγγελία κατά της Γερμανίας για τις πρακτικές κοινωνικού dumping, τις οποίες, κατά το Βέλγιο, εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια γερμανικές εταιρείες.

Όπως επισημαίνει η βελγική κυβέρνηση, οι «mini jobs» που είναι πλέον αρκετά συχνές στη Γερμανία, υπονομεύουν τους κανόνες ανταγωνισμού στην ΕΕ.

Πρόκειται για θέσεις εργασίας (συνολικά είναι 7,5 εκατομμύρια) που αμείβονται με τρία ή τέσσερα ευρώ την ώρα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς εισφορές εργαζομένων ή εργοδοτών και χωρίς φορολογία. Πολλοί εργαζόμενοι με mini jobs είναι από την ανατολική Ευρώπη και απασχολούνται σε σφαγεία.

Αντιθέτως στο Βέλγιο οι χαμηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι παίρνουν τουλάχιστον 12-13 ευρώ την ώρα και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.

Είναι «ένας μη έντιμος ανταγωνισμός» ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, είπε στο BBC η εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βελγίου που επισήμανε ότι η Κομισιόν μπορεί να κάνει την Ευρώπη «μία περισσότερο κοινωνική ένωση».

Αφορμή για την αναφορά ήταν οι καταγγελίες από σφαγεία στο Βέλγιο ότι απειλείται η επιβίωσή τους γιατί τα γερμανικά σφαγεία λειτουργούν με μικρότερο κόστος.

Τις αντιρρήσεις τους για το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα εκφράζει στο BBC εκπρόσωπος του κόμματος Η Αριστερά που θυμίζει ότι η παράταξή του από καιρό επισήμανε τις πρακτικές dumping. Από την πλευρά τους, το SPD και οι Πράσινοι ζητούν να υπάρξει στη Γερμανία και επίσημα θεσπισμένος κατώτατος μισθός.

Αν και η Κομισιόν θα μπορούσε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους που μετακινούνται προσωρινά από τη μία χώρα στην άλλη, δεν μπορεί να ορίσει έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ή να ζητήσει τις χώρες-μέλη της ΕΕ συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ακόμη δεν μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Γερμανίας.