Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) «περνούν» η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.

Μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας. Ως εκ τούτου,το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη, θα λάβει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Σημειώνεται ότι, μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Για το θέμα αυτό η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει:«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει – είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών – Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

Η ανακοίνωση της Εθνικής

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα η διοίκηση της Εθνικής υπογραμμιζεται πως με απόφαση των θεσμικών Αρχών και τη σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών οι τράπεζες Εθνική και Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Κατά συνέπεια, οι μέχρι τώρα διαδικασίες της συγχώνευσης αναστέλλονται.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας συνέρχεται αύριο, Τρίτη 9 Απριλίου 2013, για να αποφασίσει τη σύγκληση, κατά νόμο, Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για τις συστημικές τράπεζες. Εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τελική απόφαση για τη συγχώνευση των Τραπεζών Εθνικής και Eurobank θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

Σε ανακοίνωσή της η Εurobank αναφέρει τα εξής:

«Με απόφαση των αρμοδίων θεσμικών αρχών και με σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη, γεγονός που συνεπάγεται την αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσής τους.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Απριλίου. Προς το σκοπό αυτό, η Eurobank θα συγκαλέσει αύριο Τρίτη 9 Απριλίου 2013 το Διοικητικό της Συμβούλιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών θα ληφθούν από τον κοινό μέτοχο, που θα είναι το ΤΧΣ.

Όπως είναι γνωστό, το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί για την πλήρη κάλυψη των ΑΜΚ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έχει ήδη προκαταβάλει τα αναγκαία κεφάλαια, διασφαλίζοντας απολύτως τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και εξασφαλίζοντας πλήρως όλες τις καταθέσεις, στο σύνολό τους».

Όχι νέα μέτρα

«Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δηλαδή, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας» σημείωσε επίσης ο κ. Στουρνάρας αργά το βράδυ της Κυριακής απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο μέτρων το 2013 και το 2014.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι συναντήσεις με την τρόικα πήγαν καλά και ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος. «Θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες» ανέφερε.

Κανόνας 1 προς 1 για όλες τις απολύσεις

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας 1 προς 1. «Θα διευκρινιστεί ο αριθμός των υποχρεωτικών αποχωρήσεων» σχολίασε προσθέτοντας ότι το 1 προς 5 και 1 προς 10 θα ισχύσει για τις φυσιολογικές αποχωρήσεις.

Κορυφαίος παράγοντας διευκρίνισε ότι το Eurogroup της Παρασκευής 12 Απριλίου είναι άτυπο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει πρώτα την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου και στη συνέχεια των 6 δισ. ευρώ, διευκρινίζεται ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα.

Κοντά για τα ληξιπρόθεσμα

«Θα γίνουν ανακοινώσεις για ληξιπρόθεσμα και δόσεις όταν συμφωνήσουμε. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Πλέον το κενό που μας χωρίζει είναι μικρό» σημείωσε ο ίδιος παράγοντας για το θέμα των δόσεων προς την εφορία.

Μείωση 15% για όλους στο χαράτσι

Οριζόντια μείωση 15% σε όλους τους συντελεστές θα υπάρξει στο φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ το 2013. «Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά» λένε ανώτερες πηγές του ΥΠΟΙΚ. «Το 2013 είναι μεταβατικό έτος. Το κοιτάζουμε για το αφορολόγητο, δεν μπορώ να πω τώρα ναι ή όχι» ανέφερε κορυφαίος παράγοντας.

Δεν θα τεθεί πλαφόν για τις μειώσεις ως 15% με βάση την αντικειμενική αξία και τα τετραγωνικά των ακινήτων, διαβεβαιώνει ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη αναζητούνται ισοδύναμα για την απώλεια από την μείωση του τέλους.

«Δεν αλλάζει η πρόβλεψη για την ύφεση»

«Δεν έχουμε αλλάξει τις προβλέψεις για την ύφεση (4,5% του ΑΕΠ το 2013).Οι απώλειες από την Κύπρο αντισταθμίζονται από τις προβλέψεις για καλύτερη τουριστική χρονιά» σημείωσε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το βράδυ της Κυριακής.

«Πρώτος στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα»

«Είναι πρωταρχικός μας στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα τα άλλα είναι δεύτερα» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αν πετύχουμε πλεόνασμα θα ζητήσουμε σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup μείωση χρέους».