Η τρόικα ήλθε στην Αθήνα με πιο σκληρές προτάσεις για τις απολύσεις στο Δημόσιο ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών αργά το απόγευμα του Σαββάτου αμέσως μετά την αναβολή της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.

Το βράδυ του Σαββάτου ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομιών ανέφεραν ότι υπάρχουν διαφωνίες με την τρόικα σε 5-6 θέματα.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τις προτάσεις της τρόικας γι´ αυτό όπως ανέφεραν πηγές του Υπουργείου αναβλήθηκε η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου.

Ανάλογα με το πότε θα έρθουν οι προτάσεις της τρόικας, ενδεχομένως να γίνει σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τρόικα πριν την συνάντηση του Πρωθυπουργού αύριο. Γι αυτό ίσως να καθυστερήσει για ορισμένες ώρες η συνάντηση της τρόικας με τον κ. Σαμαρά που είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί της Κυριακής.

Αγκάθι οι απολύσεις

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το μεγάλο θέμα είναι το δημόσιο:. σχεδιασμός, απολύσεις, οργανογράμματα και το πλάνο της διαθεσιμότητας.

Οι 1.000 επίορκοι που θα αντικατασταθούν από 1.000 νέους με προσόντα είναι ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης λένε οι ίδιες πηγές.

Κλείνει το κενό

Στο ΥΠΟΙΚ αναμένουν για το χαράτσι την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που δόθηκαν για το κλείσιμο μέρους του κενού των 200 εκατ. ευρώ. «Η είσπραξη του χαρατσιού πάει πολύ καλύτερα από ότι υπολογίζαμε» ανέφεραν αρμόδιες πηγές.

«Είμαστε κοντά στην εξάλειψη του δημοσιονομικού κενό για το 2013. Τείνουμε να μηδενίσουμε το κενό, μέσω των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα και από το χαράτσι» ανέφεραν κύκλοι του Υπουργείου για το κενό του 2013 που υπολογίζεται σύμφωνα με πληροφορίες σε 2,3 δισ. ευρώ.

Η δόση των 6 δισ. ευρώ αναμένεται στο Eurogroup στις 13 Μαΐου. Οι δανειστές θέλουν να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί για να εκταμιευθούν τα 8,8 δισ. ευρώ όλα μαζί. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κλείσει άμεσα το θέμα μα το δημόσιο ώστε να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός Απριλίου και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Τα διαθέσιμα επαρκούν έως 20 Μαΐου που λήγει ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου.

Η κυβέρνηση στηρίζει το ντιλ Εθνικής Eurobank

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί. από τη συγχώνευση Εθνικής Eurobank.

Διευκρίνισαν επίσης τα εξής: Η συγχώνευση δεν θα δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό βάρος και δεν επιβαρυνθεί το έλλειμμα και το χρέος. Η ελληνική πλευρά στηρίζει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Μετά την ανάληψη από την Πειραιώς των κυπριακών τραπεζών πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν ΤΤ και Proton Bank. Το θέμα είναι αν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος ή όχι.