Ο «πόλεμος τιμών» που επέβαλε στην αμερικανική αγορά γιαουρτιού ο Τουρκοαρμένιος Χαμντί Ουλουκάγια με την εταιρεία Chobani ανάγκασε τον Ολυμπο, τη γαλακτοβιομηχανία της Λάρισας, να αποχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προς το παρόν τουλάχιστον. «Δεν είχαμε τα περιθώρια να χάνουμε λεφτά» λέει ο πρόεδρος της θεσσαλικής βιομηχανίας κ. Δημήτρης Σαράντης μιλώντας προς «Το Βήμα» και εξηγεί: «Οταν αρχίσαμε τις εξαγωγές, η τιμή του στραγγιστού γιαουρτιού ήταν 2 δολάρια το κύπελλο των 170 γραμμαρίων, μετά έπεσε στα 1,70 δολάρια και σήμερα η τιμή του είναι 1-1,25 δολάρια. Οι εξαγωγές σε αυτές τις τιμές ήταν ασύμφορες».
Μπορεί να σταμάτησαν τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά οι αδελφοί Σαράντη, ο Δημήτρης και ο Μιχάλης, δεν εγκατέλειψαν τελείως την ιδέα να επαναδραστηριοποιηθούν στην αμερικανική αγορά. Μόνο που, αν αυτό συμβεί, θα γίνει παραγωγικά, όπως το έκανε ο όμιλος Φιλίππου.
Η δημιουργία μιας εργοστασιακής μονάδας σε μια γαλακτοπαραγωγική πολιτεία είναι ίσως η καλύτερη επιλογή διότι έτσι διαμορφώνονται χαμηλότερο κόστος παραγωγής και ανταγωνιστικότερες τιμές. Σε αυτή τη φάση βρίσκονται σήμερα τα αφεντικά του Ολύμπου.
Η τρομακτική ανάπτυξη που εμφανίζει στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η αγορά του στραγγιστού γιαουρτιού στις Ηνωμένες Πολιτείες –«δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στην αμερικανική αγορά τροφίμων» λέει παράγων που γνωρίζει καλά τα αμερικανικά πράγματα –έχει προκαλέσει το εύλογο ενδιαφέρον αρκετών αμερικανικών ή μη ομίλων και υπάρχει επενδυτικός οργασμός σε αρκετές Πολιτείες.
Εξίσου, όμως, αν όχι μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Ευρώπη. Ο κ. Σαράντης επισημαίνει προς «Το Βήμα» ότι «η δικαστική απόφαση που κέρδισε η Φάγε στη Βρετανία είναι εξαιρετική». Δεν θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει διαφορετικά ο έλληνας επιχειρηματίας αφού ήδη εξάγει στη βρετανική αγορά επώνυμα προϊόντα, ίσως περιορισμένες ποσότητες ακόμη, αφού το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών του αφορά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας –παράγει για δύο αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Οπως είναι γνωστό, πρόσφατα εκδόθηκε δικαστική απόφαση στη βρετανική πρωτεύουσα σύμφωνα με την οποία η αμερικανική εταιρεία Chοbani δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την αναγραφή στις συσκευασίες των προϊόντων της «greek yogurt» αλλά αυτή την επισήμανση μπορεί να τη χρησιμοποιεί η Φάγε διότι το γιαούρτι της παράγεται στην Ελλάδα από ελληνικό γάλα.
Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως είναι φυσικό, ευνοεί κάθε ελληνική γαλακτοβιομηχανία που εξάγει ή πρόκειται να εξαγάγει τα προϊόντα της στη Βρετανία.
Παράλληλα αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση –σε εντυπωσιακό βαθμό –ελληνικού γιαουρτιού και ιδιαίτερα στραγγιστού. Η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ρουμανία είναι μόνο μερικές από αυτές τις χώρες. Ως εκ τούτου, τονίζει ο κ. Σαράντης, προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες για εξαγωγές.

«Εμείς πλέον βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση της ελληνικής αγοράς στραγγιστού με 14% μετά τη Φάγε και έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας σημαντικά. Το 2013 υπολογίζουμε ότι θα είναι η αξία τους πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Πέρυσι οι εξαγωγές από την Ελλάδα ήταν περί τα 40 εκατ. ευρώ».
Οι καλύτερες αγορές των προϊόντων του είναι η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία –ιδιαίτερα στην τελευταία έχει να παρουσιάσει αξιοσημείωτες επιδόσεις.
Στη διάρκεια του 2012 οι πωλήσεις του ομίλου Σαράντη –διαθέτει ήδη πέντε εργοστάσια, τον Ολυμπο στη Λάρισα, την Τυράς στα Τρίκαλα και τη Ροδόπη στον ομώνυμο νομό, διαθέτει επίσης μια σύγχρονη γαλακτοβιομηχανία στη Ρουμανία και μια τυροκομική μονάδα στη Βουλγαρία –διαμορφώθηκαν στα 239 εκατ. ευρώ και παρέμειναν στα επίπεδα του 2011.
Αλλά η κερδοφορία συρρικνώθηκε σημαντικά, από περίπου 11 εκατ. ευρώ το 2011 πέρυσι έπεσε στο 1,5 εκατ. ευρώ. Βέβαια το γεγονός ότι έστω και περιορισμένα ο όμιλος εμφανίζει κέρδη είναι θετικό, ενώ ο κ. Σαράντης εκτιμά ότι «εφέτος θα πάμε καλύτερα». Ο όμιλος απασχολεί περί τους 950 εργαζομένους –750 στην Ελλάδα και 200 στις άλλες χώρες -, ενώ στη διάρκεια των τελευταίων έξι χρόνων έχει επενδύσει 165 εκατ. ευρώ.
Οι τυροκόμοι που έγιναν βιομήχανοι
Περίπου μία δεκαετία χρειάστηκαν οι αδελφοί Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης για να αποκτήσουν πέντε εργοστάσια σε τρεις χώρες με πωλήσεις περίπου 240 εκατ. ευρώ. Το 2000 οι τρικαλινοί τυροκόμοι απέκτησαν τις μετοχές τής προς πώληση συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Ολυμπος ΑΕ στη Λάρισα. Και βέβαια κανείς από τους ανταγωνιστές της δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα επόμενα χρόνια η μικρή τοπική βιομηχανία θα μετατρεπόταν σε έναν μεγάλο γαλακτοκομικό όμιλο.
Η οικογένεια Σαράντη κατάγεται από το Περιβόλι Γρεβενών. Και η επιχειρηματική ιστορία τους αρχίζει το 1985 στα Τρίκαλα, όταν ο κ. Στ. Σαράντης και οι δύο γιοι του, Δημήτρης και Μιχάλης, αποφασίζουν να δημιουργήσουν την εταιρεία Τυροκομικά Αδελφών Σαράντη ΟΕ, τη σημερινή Τυράς ΑΕ, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελληνικών τυροκομικών προϊόντων.
Η δεκαετία του 1990 είναι μια εξαιρετική δεκαετία για τη μικρή τυροκομική επιχείρηση. Τα δύο αδέλφια την «τρέχουν» και κατορθώνουν να τοποθετούν τα προϊόντα τους στα ψυγεία μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ. Στη γειτονική Λάρισα, η γαλακτοβιομηχανία Ολυμπος παραπαίει συσσωρεύοντας χρέη.
Το 2000 η ΑΤΕ, κατέχοντας το 30% του εργοστασίου, και η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, με το 70% των μετοχών της, αποφασίζουν να πουλήσουν. Οι κκ. Δ. και Μ. Σαράντης κάνουν το μεγάλο άλμα. Προσφέρουν περίπου 6 εκατ. ευρώ και την αποκτούν. Τα επόμενα χρόνια εκσυγχρόνισαν τη μονάδα επενδύοντας 64 εκατ. ευρώ. Και σύντομα τα προϊόντα της κερδίζουν αξιοζήλευτα μερίδια αγοράς. Αργότερα αποκτούν τη συνεταιριστική Ροδόπη, κατασκευάζουν μονάδα στη Βουλγαρία και τα τελευταία χρόνια δημιουργούν μια σύγχρονη γαλακτοβιομηχανία στη Ρουμανία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ