H British American Tobacco έχει μια δυναμική παρουσία στον χώρο της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας περισσότερα από 100 χρόνια. Στην Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στον κλάδο της με μερίδιο αγοράς για το 2012 20,5%.
Οι παροχές που προσφέρει η εταιρεία στο προσωπικό είναι προσανατολισμένες στη φροντίδα. Οι υπάλληλοι απολαμβάνουν μεταξύ άλλων ιδιωτικό συνταξιοδοτικό και ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα που καλύπτει ακόμη και οφθαλμολογικά έξοδα, κουπόνια φαγητού 3 ευρώ για κάθε ημέρα, δώρο γάμου 300 ευρώ, αλλά και προσωπικά δώρα για τους εργαζομένους, τους (τις) συζύγους και τα παιδιά τους τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, όπως π.χ. ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, πλοηγούς οδήγησης, επώνυμες γυναικείες τσάντες, ανδρικά πουκάμισα, επώνυμα αξεσουάρ μόδας κτλ.
Από το 2010 η εταιρεία καθιέρωσε τον θεσμό του «Πωλητή της Χρονιάς». Η αξιολόγηση για την ανάδειξη του καλύτερου πωλητή βασίζεται τόσο στην προσωπική απόδοση και επιτυχία των στόχων όσο και σε άλλα χαρακτηριστικά όπως η προθυμία, η υποστήριξη προς τους συναδέλφους, η επαγγελματική ηθική και ο ενθουσιασμός, που συνιστούν μια συμπεριφορά-πρότυπο μέσα στις ομάδες. Ετσι ζητήθηκε από όλους τους πωλητές να προτείνουν μέσα από την ομάδα τους το άτομο που θεωρούν ότι επιδεικνύει μια τέτοια συμπεριφορά και να αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα που την υποστηρίζουν. Συνολικά πέντε άτομα αναδείχθηκαν πέρυσι Πωλητές της Χρονιάς. Το βραβείο ήταν ένα διήμερο για δύο άτομα σε πολυτελές ξενοδοχείο.
Η εταιρεία προσπαθεί να ενισχύσει την ομαδικότητα με τη διοργάνωση μεσημεριανών γευμάτων ή δείπνων για τον εορτασμό ολοκλήρωσης μεγάλων έργων, με χριστουγεννιάτικες γιορτές σε γνωστά κέντρα διασκέδασης αλλά και με πάρτι για τα παιδιά των εργαζομένων και κοπή πίτας όπου μοιράζονται 20 δώρα όπως τριήμερα και τετραήμερα ταξίδια στο εσωτερικό. Για το 2012 η ετήσια εταιρική εκδήλωση έγινε στην Κυλλήνη με συμμετοχή όλων των υπαλλήλων. Δωρίστηκε στους εργαζομένους από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που συμβολίζει την κοινή πορεία και συνεργασία όλων, ενώ διοργανώθηκαν και βραδιές διασκέδασης όπως beach party.
Η εταιρεία, θέλοντας να υπογραμμίσει την ευαισθητοποίησή της σε θέματα που αφορούν την κοινωνική προσφορά, προσφέρει δωρεές τα τελευταία έξι χρόνια στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα, αγοράζει είδη που κατασκευάζονται από τους ίδιους τους σπουδαστές, ενώ παρέχει οικονομική ενίσχυση και στον φορέα ανάπτυξης Κλίμακα. Παράλληλα δώρισε στη ΜΚΟ «Αρτος Δράση» είδη σπιτιού και με την υποστήριξη των εργαζομένων συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης ώστε το σωματείο να τα διανείμει στις ομάδες των ανθρώπων που υποστηρίζει. Η εταιρεία επίσης έχει προγραμματίσει για το 2013 ημέρα εθελοντικής προσφοράς, όπου ομάδα εργαζομένων θα συμμετάσχει στη διανομή τροφίμων και μαγειρευμένου φαγητού στις οικογένειες και στους ανθρώπους που βοηθάει η ΜΚΟ και θα παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο σχετικό με τις αρχές και τα οφέλη του εθελοντισμού. Τέλος, γίνεται τακτική ενημέρωση μέσω e-mail και σεμιναρίων για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Matthieu Juery, πρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος ΒΑΤ Ελλάδας, Μάλτας, Κύπρου & Ισραήλ:
«Eπιχειρηματικό πνεύμα και υπεύθυνη λειτουργία»
Η British American Tobacco Ελλάς διακρίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μεταξύ των εταιρειών με το καλύτερο περιβάλλον εργασίας. Αυτή η διάκριση, και ειδικότερα η εφετινή κατάκτηση της δεύτερης θέσης, αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη ότι εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μυστικό της επιτυχίας μας βασίζεται σε δύο παράγοντες: επιχειρηματικό πνεύμα και υπεύθυνη λειτουργία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να εμπνέονται από αυτά που κάνουν και να δέχονται προκλήσεις. Γι’ αυτό οι άνθρωποί μας μπορούν ελεύθερα να παρουσιάζουν τις ιδέες τους και λαμβάνοντας την απαραίτητη υποστήριξη να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη της εταιρείας μας. Θέλουμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε, γι’ αυτό ενθαρρύνουμε την αξιολόγηση με έρευνες ειδικά σχεδιασμένες για τον σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα, η υπευθυνότητα αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων μας, δεδομένου ότι τα προϊόντα μας ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Η αποφασιστικότητά μας να δρούμε υπεύθυνα καλύπτει το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας μας, από τη δέσμευσή μας να απευθυνόμαστε μόνο σε ενηλίκους καπνιστές και την πρόληψη του καπνίσματος των ανηλίκων ως την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή μας στην κοινωνική ευημερία εκείνων που έχουν ανάγκη στήριξης.

Παρά τις πιέσεις, η British American Tobacco Ελλάς έχει προσαρμοστεί επιτυχώς στα νέα δεδομένα και έχει καταφέρει να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και να προσφέρει προϊόντα τα οποία ανταποκρίνονται στην αγοραστική δύναμη και τις απαιτήσεις τους. Παράλληλα, η εταιρεία μας βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων εργοδοτών στην Ελλάδα λόγω του ανθρώπινου δυναμικού της, το οποίο αποτελεί την κινητήρια δύναμη του οργανισμού μας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η εταιρεία μας έχει κατορθώσει να διατηρήσει παροχές και προνομιακά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης, ασφάλειας ζωής, συνταξιοδοτικών προγραμμάτων κ.λπ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ