Κατηγορηματικά αρνητικός ότι μπορεί η τρόικα να επιβάλλει και στην Ελλάδα μέτρα για τις καταθέσεις ανάλογα με αυτά που επιβλήθηκαν στην Κύπρο, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ.

Όπως εξήγησε το ελληνικό πρόγραμμα για την ενίσχυση και εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έχει άλλη φιλοσοφία. Για του λόγου το αληθές, υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα η ΤτΕ έχει εξυγιάνει 7 τράπεζες χωρίς ο καταθέτης τους να υποστεί την παραμικρή απώλεια.

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, εξηγώντας ότι τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το τραπεζικό σύστημα αφορούν τόσο την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών όσο και την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

Το ελληνικό πρόγραμμα για τον τραπεζικό τομέα έχει άλλη φιλοσοφία τόνισε, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει.

Τη λύση για την Κύπρο ο κ. Προβόπουλος έκρινε κατάλληλη, εφικτή και εφαρμόσιμη.

Σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή της τρόικας μέσα στην εβδομάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τα μέτρα που αυτή μπορεί να ζητήσει ο κ. Προβόπουλος, μεταξύ άλλων, μίλησε για το Δημόσιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια περικοπών.

Αναγκαίο κακό χαρακτήρισε δε τη διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το 2013.

«Εάν το καταργούσαμε θα έπρεπε να αυξήσουμε άλλο φόρο» εξήγησε.