Ως το τέλος του μήνα αναμένει η Αθήνα το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων με την τρόικα. Η Ελλάδα θα περάσει από σκληρές εξετάσεις τον Απρίλιο με στόχο την εκταμίευση συνολικών δόσεων ύψους 8,8 δισ. ευρώ (2,8+6 δισ.).
Η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη, 4 Απριλίου στις 10:00 το πρωί. Το ραντεβού θα εγκαινιάσει τον δεύτερο κύκλο της πρώτης τριμηνιαίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για το 2013 η οποία θα οδηγήσει, αν όλα πάνε καλά, στην έγκριση της αντίστοιχης δόσης ύψους 6 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόθεση των επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είναι να παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον δέκα ημέρες.
Αργότερα η δόση του Μαρτίου
Παράλληλα παραμένει η εκκρεμότητα της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Η δόση αυτή έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogoroup του Δεκεμβρίου του 2012, ωστόσο η τρόικα έκρινε (κατά το διάστημα 3-13 Μαρτίου όταν είχε βρεθεί στην Ελλάδα) ότι η χώρα μας δεν εκπλήρωσε τις προαπαιτούμενες ενέργειες, κυρίως αυτήν της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου (οργανογράμματα -εφεδρεία -κινητικότητα -υποχρεωτικές αποχωρήσεις).
Μετά την αποχώρηση της τρόικας τον Μάρτιο η πιθανότερη ημερομηνία έγκρισης ήταν σύφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η συνεδρίαση του Euro Working Group στις 4 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μια τέτοια απόφαση δεν αναμένεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του ίδιου οργάνου. Η μετάθεση του θέματος ανακλά τις δυσκολίες της εξ’ αποστάσεως συνεννόησης με την ελληνική πλευρά για το περίπλοκο θέμα του Δημοσίου, αλλά και τη διαφωνία που υπάρχει στο ζήτημα των απολύσεων με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πρώτα Eurogroup, μετά… τηλεδιάσκεψη
Πέρα από την εκκρεμότητα των 2,8 δισ. ευρώ, το «κυρίως πιάτο» της τριμηνιαίας αξιολόγησης αφορά την έγκριση των 6 δισ. ευρώ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι αυτή η διαδικασία είναι ξεχωριστή και απαιτεί κάποιο χρόνο.
Ετσι φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αναμένει την έγκριση της δόσης στο άτυπο Eurogroup της 12ης Απριλίου στην Ιρλανδία.
Με δεδομένο ότι το επόμενο προγραμματισμένο Εurogroup θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η υπόθεση δόση θα μπορούσε να διευθετηθεί από μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, ενδεχομένως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.