Ανατρέπει τα σενάρια για τα ποσοστά κουρέματος των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών άνω των 100.000 ευρώ που κυκλοφορούσαν μέχρι τώρα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πολίτη της Κύπρου και κάνει λόγο για 80% στη Λαική και 50% στην Κύπρου.

Σε συνέντευξη του αργά το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε να ξεπεράσει το 50% το κούρεμα και στη Λαική να παει ακόμη και 80%.

Επίσης επεσήμανε ότι

-Θα μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσω συνταξιοδοτήσεων – και μη αντικαταστάσεων – και όχι με απολύσεις
– Οι καταθέτες της Λαϊκής με καταθέσεις πάνω από 100.000, θα κάνουν και έξι και επτά χρόνια να πάρουν χρήματα.
– Ήταν απαίτηση της τρόικας να περάσουν σε χέρια ελληνικού ομίλου τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
-«Έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί να σημάνει και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ανυπολόγιστες εθνικές συνέπειες
– Ήταν σημαντική επιτυχία να πετύχουμε μικρά ποσοστά «κουρέματος» την πρώτη φορά. Το 6,75% είναι μικρό ποσοστό.
– Το ότι δε συμφωνήσαμε στην πρώτη απόφαση του Eurogroup οδήγησε σε δυσκολότερες μέρες την κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα. Θα είχαμε σώσει και τη Λαϊκή Τράπεζα.
– Η προσαρμογή είναι βίαιη και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αλλά ξέρουμε ότι είναι πίσω μας τα προβλήματα των τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου θα βγει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.»

Ο κατήφοροε της Λαϊκής

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αποκάλυψε ότι ο κατήφορος για τη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε το 2007, όταν, όπως είπε, η Τράπεζα «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».

Είπε, ακόμα, πως όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. Προσπαθήσαμε, συμπλήρωσε, να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Σαρρής, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως», που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αιμιλία Κενεβέζου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.

Αυτό, είπε, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις ερχόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurogroup» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, εκτίμησε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.Σημειώσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αμέσως και ατάκτως.