Τη σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Γερμανία και άλλες χώρες, συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας κ. Χανς Φούχτελ, παρουσία του πρώην Ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Ελλάδος κ. Οτο Ρεχάγκελ. Το πρόγραμμα βασίζεται στη στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα (τις τουριστικές επιχειρήσεις), είναι συμπληρωματικό και μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά και παράλληλα με τα προγράμματα του υπουργείου Τουρισμού για την επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση. Οι σπουδαστές προσλαμβάνονται άμεσα από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, παράλληλα με τις σπουδές τους, κάνοντας πρακτική άσκηση με μισθό από τις επιχειρήσεις.
Στη συνάντηση εξετάστηκε επίσης η προώθηση του περιηγητικού και περιπατητικού τουρισμού, που θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, ενώ η κυρία Κεφαλογιάννη ζήτησε τη συνδρομή του κ. Ρεχάγκελ για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, με την επίσκεψη ομάδων κατά τα διαλείμματα μεταξύ αγωνιστικών περιόδων.
Η κυρία Κεφαλογιάννη δήλωσε υπέρμαχος του πρότυπου προγράμματος, απόρροια της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, ενώ στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕΡ, ΑΣΤΕΑΝ) και της δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας επαγγελματικής τουριστικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ και ΕΠΑΣ). «Επιδιώκουμε να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση σε σπουδαστές που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ξενοδοχειακό κλάδο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενσωματώθηκε η λειτουργία των σχολών του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στο υπουργείο Τουρισμού. Οι σχολές λειτουργούν κανονικά και επιλύονται άμεσα και οι τελευταίες διοικητικές λεπτομέρειες».
Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης 4,5 εκατ. ευρώ

Η ίδια σημείωσε ότι αναθεωρείται το πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Ξεναγών, το οποίο θα ολοκληρώνεται σε τρία εξάμηνα φοίτησης και απελευθερώνεται το επάγγελμα του ξεναγού «κατ’ εφαρμογή των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων», συμπληρώνοντας ότι «εκδόθηκε κοινή Υπουργική Απόφαση με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εκπόνηση προγραμμάτων ταχύρυθμης κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού ειδικά για τους αποφοίτους ανώτατων σχολών Ιστορίας και Αρχαιολογίας», τα οποία ξεκινούν άμεσα.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο υλοποιεί Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για εργαζομένους, εποχιακά εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους του ΕΣΠΑ μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και στοχεύει στην κατάρτιση 2.875 ωφελουμένων.
Ανοδος στις προκρατήσεις για το 2013 και από τη Γερμανία –Κάλεσμα σε Γερμανούς από Φούχτελ
Αναφερόμενη στη φετινή τουριστική κίνηση προς Ελλάδα, η υπουργός επισήμανε τα θετικά μηνύματα από όλες τις αγορές, παραδοσιακές και αναδυόμενες, με βάση τις προκρατήσεις, υπογραμμίζοντας την ανοδική πορεία της γερμανικής αγοράς στη χώρα, μετά από την κάμψη των τελευταίων ετών. Από την πλευρά του ο κ. Φούχτελ κάλεσε τους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να προωθήσει το θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς θα συμβάλει, όπως είπε στην καταπολέμηση της ανεργίας. Ο ίδιος παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, δίνοντας έμφαση στην εμπειρία που θα αποκτήσουν οι μαθητευόμενοι σπουδαστές, στις αποδοχές που θα λαμβάνουν αλλά και στο γεγονός ότι θα αφουγκράζονται τις τάσεις στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι «αυτά τα στελέχη θα κάνουν τη διάφορα αύριο».