Μετά από 112 χρόνια ιστορίας η Λαϊκή Τράπεζα, συγχωνεύεται -το υγιές κομμάτι της- με την Τράπεζα Κύπρου και μεταφέρει χρέος 9,2 δισ. ευρώ, δηλαδή, περίπου όσο θα δανειστεί το κράτος από την τρόικα (10 δισ). Το δάνειο της Λαϊκής από τον ΕLA ισοδυναμεί με δημόσιο χρέος 13 ετών.

Κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί την τραγική αυτή εξέλιξη του εύρωστου πριν αρκετά χρόνια Ομίλου ο οποίοςαπασχολεί περί τους οκτώ χιλιάδες υπαλλήλους στην Κύπρο και στο εξωτερικό και αναμένεται να αφήσει άνεργους χιλιάδες υπαλλήλους της Λαϊκής.

Οι σημαντικότεροι ιστορικοί σταθμοί της Λαϊκής Τράπεζας μέχρι σήμερα είναι:

– Το 1901 ιδρύεται το«Λαϊκό Ταμιευτήριο Λεμεσού» από τέσσερις διακεκριμένους πολίτες της Λεμεσού, τους Αγαθοκλή Φραγκούδη, ο Ιωάννη Κυριακίδη, ο Χριστόδουλο Σώζο και Νεοκλή Ιωαννίδη. Σκοπός τους η ενθάρρυνση της αποταμίευσης ανάμεσα στο κοινό και ιδιαίτερα τους εργαζομένους. Το ταμιευτήριο στεγαζόταν αρχικά σ’ ένα σπίτι στη Λεμεσό, σύντομα όμως, με την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του κοινού, άρχισε να δυναμώνει και απέκτησε το δικό του οίκημα στην οδό Αθηνών. Στα πρώτα 23 χρόνια της λειτουργίας του το Ταμιευτήριο δεχόταν καταθέσεις από «ένα σελίνι και άνω» και χορηγούσε δάνεια σε τρεχούμενους λογαριασμούς και γραμμάτια.

– Το 1924 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το Ταμιευτήριο μετατρέπεται σε πλήρη τράπεζα σύμφωνα με το νόμο Περί Δημόσιων Εταιρειών που είχε θεσπιστεί λίγο νωρίτερα. Έτσι, εγγράφεται η πρώτη δημόσια εταιρεία στην Κύπρο με την ονομασία «Λαϊκή Τράπεζα Λεμεσού Λτδ» και φέρει αύξοντα αριθμό 1. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει πλήρως τη διορατικότητα των μελών του Συμβουλίου, το οποίο για πρώτη φορά μετατρέπει ίδρυμα σε δημόσια εταιρεία, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να την κάνει κτήμα του. Το κοινό έχει πλέον την ευκαιρία όχι μόνο να αποταμιεύει και να καταθέτει, αλλά και να επενδύει σε μετοχές της τράπεζάς του. Η καινοτομία αυτή δίκαια χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο έναυσμα για την ίδρυση του Χρηματιστηρίου στην Κύπρο.

Για 43 ολόκληρα χρόνια, χάρη στηνεπίπονη εργασία όλων όσων πρωτοστάτησαν στην ίδρυση αυτού του Οργανισμού η «Λαϊκή Τράπεζα Λεμεσού Λτδ» μεγαλώνει και αποκτά δυνάμεις. Παρά τα δύσκολα μεταβατικά χρόνια από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία, η Λαϊκή Τράπεζα της Λεμεσού κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου, του οικογενειάρχη, του δασκάλου, του εμπόρου. Εναποθέτουν σ’ αυτήν όχι μόνο τα εισοδήματά τους, αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρά τους για καλύτερες μέρες στο νησί.

– To 1967 επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε ολόκληρο το νησί και μετονομάζεται σε «Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα» έτσι που να αντανακλά τον αληθινά παγκύπριο χαρακτήρα της. Η απόφαση δικαίωσε πλήρως τις προβλέψεις της διοίκησης, γιατί η μετέπειτα εξέλιξη της Τράπεζας ήταν πραγματικά θεαματική.

Σύντομα ανοίγει το πρώτο κατάστημα της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας στη Λευκωσία και ακολουθούν αυτά της Αμμοχώστου, την Πάφου, της Λάρνακας και της Κερύνειας. Το πρώτο κατάστημα πέρα από τα όρια της Κύπρου ανοίγει στο Λονδίνο.

Η δεκαετία του 1970- 1980 ήτανε μια δεκαετία γεμάτη δράση, επέκταση εντός και εκτός του κυπριακού χώρου και διαρκή άνοδο. Τα χρόνια αυτά σηματοδοτούνται από την ίδρυση των εξαρτημένων εταιρειών για χρηματοδοτήσεις και ασφάλειες. Στις αρχές, επίσης, της ίδιας δεκαετίας η Hongkong Bank, ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά συγκροτήματα στον κόσμο, εξαγοράζει το 21,16% της Τράπεζας. Η συνεργασία αυτή δίνει τη δυνατότητα στον Όμιλο να αναπτυχθεί ραγδαία σε όλους τους τομείς τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό και να καταστεί ένας αυτόνομος και ισχυρός οργανισμός.

-Το 1983 η Λαϊκή Τράπεζα αναλαμβάνει τις εργασίες της Τράπεζας Γκρίντλεϊς στην Κύπρο, της αρχαιότερης και μεγαλύτερης ξένης τράπεζας και της τρίτης σε μέγεθος σ’ ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, γνωστής για την εξαίρετη οργάνωση και τα προηγμένα συστήματα εργασίας. Δικαιολογημένα το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε ως το σημαντικότερο στη σύγχρονη τραπεζική ιστορία της Κύπρου.

Την ίδια χρονιά ιδρύεται το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας ένας φιλόξενος, πολυλειτουργικός και προοδευτικός χώρος που έμελλε να σφραγίσει όχι μόνο την πολιτιστική ζωή της πρωτεύουσας, αλλά και ολόκληρου του νησιού.

-To 1984 μέσα στο πνεύμα της ανθρωποκεντρικής της φιλοσοφίας και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Λαϊκή Τράπεζα ιδρύει το «Σπόρτιγκ Κλαμπ», ένα κέντρο ψυχαγωγίας του προσωπικού, όπου τα μέλη και οι οικογένειές τους μπορούν να ξεκουραστούν και να ασκηθούν στα σπορ της προτίμησής τους.

-Το 1987 εισάγονται και λειτουργούν από τη Λαϊκή Τράπεζα οι πρώτες αυτόματες ταμειακές μηχανές, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες στην τραπεζική εξυπηρέτηση και στη διευκόλυνση του κοινού χάρη στην 24-ωρη λειτουργία τους.

-Τον Απρίλιο του 1989 ιδρύθηκε η εξαρτημένη εταιρεία Λαϊκή Επενδυτική με κύριο στόχο την προσφορά υπηρεσιών τύπου τράπεζας επενδύσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρηματιστηριακές και επενδυτικές εργασίες, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

– Το 1991 ιδρύεται μια νέα εξαρτημένη εταιρεία του Συγκροτήματος με την ονομασία «Λαϊκή Φάκτορς». Μέσω της εταιρείας αυτής προσφέρεται, για πρώτη φορά στην Κύπρο, η υπηρεσία factoring (αγορά εισπρακτέων λογαριασμών) προσαρμοσμένη στα κυπριακά δεδομένα, εμπλουτίζοντας το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που προσφέρει το Συγκρότημα στον Κύπριο επιχειρηματία.

-Το 1991 λειτουργεί το πρώτο κατάστημα της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Τράπεζας στην Αθήνα, στην οδό Πανεπιστημίου. Γεγονός ορόσημο στην πορεία του Συγκροτήματος, αφού ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω επέκταση στον ελλαδικό χώρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το κατάστημα στελεχώθηκε με άρτια καταρτισμένο προσωπικό και εξοπλίστηκε με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, στοιχεία που αποτελούν εχέγγυα για παροχή εξυπηρέτησης υψηλού επίπεδου.

-Το 1995 λειτουργεί η νέα εταιρεία Ασφαλειών Ζωής «CYPRIALIFE». Στόχος της νέας αυτής ασφαλιστικής εταιρείας είναι η προσφορά πρωτοποριακών ασφαλιστικών σχεδίων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε ξεχωριστού πελάτη. Παράλληλα η Λαϊκή Ασφαλιστική επεκτείνει περαιτέρω τις εργασίες της με την απόκτηση των χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών εταιρειών Aeolos Insurance και Ν.Π. Λανίτης.

Την ίδια χρονιά λειτουργούν τα πρώτα Γραφεία Αντιπροσωπείας της Τράπεζας στη Νότιο Αφρική και στον Καναδά.

-Το 2001 ιδρύεται θυγατρική εταιρεία στην Αυστραλία με την επωνυμία Λαϊκή Τράπεζα (Αυστραλίας) Λτδ.

To 2005 ιδρύεται στο Guernsey τράπεζα με την επωνυμία Laiki Bank (Guernsey) Ltd την ίδια χρονιά εξαγοράζεται η σερβική τράπεζα Centrobanka a.d., η οποία μετονομάστηκε σε Laiki Bank a.d. και αργότερα σε Marfin Laiki JSC Belgrade.

-Το 2007 επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τριών Ομίλων: Marfin, Εγνατίας και Λαϊκής. Ο νέος Όμιλος Marfin Popular Bank επεκτείνει τη δραστηριότητά του στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας της Μάλτας και της Εσθονίας, εξασφαλίζοντας έτσι παρουσία σε 11 χώρες, με πάνω από 500 καταστήματα.

Σύμπραξη των ασφαλιστικών εταιρειών Laiki Cyprialife και Λαϊκή Ασφαλιστική με την CNP Assurances, τον μεγαλύτερο Οργανισμό στον τομέα ασφαλειών ζωής στη Γαλλία και εκ των πέντε μεγαλυτέρων στην Ευρώπη, με είκοσι εκατομμύρια ασφαλισμένους. Δημιουργείται ο νέος Όμιλος CNP-Marfin Insurance.

– To 2010 ενεργητικό της Τράπεζας υπερβαίνει τα 43 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντάς την ως τη μεγαλύτερη στην Κύπρο και την 5η μεγαλύτερη στην Ελλάδα.

H Marfin Direct eBanking που συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής εισάγει τη νέα υπηρεσία mobile banking και mobile trading.

To διεθνές περιοδικό «The Banker» των Financial Times επιλέγει τη Marfin Egnatia Bank ως Τράπεζα της χρονιάς στην Κύπρο για το 2010 (Bank of the Year in Cyprus, 2010).

-Το 2011 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η μεγαλύτερη στην ιστορία των κυπριακών εταιρειών αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cyprus Popular Bank ύψους 488,2 εκατ. ευρώ. Η Cyprus Popular Bank γίνεται η πρώτη Κυπριακή Τράπεζα με παρουσία στην Κίνα, εγκαινιάζοντας Γραφείο Αντιπροσωπείας στο Πεκίνο.

-Χρονιά καμπής για την Τράπεζα είναι το 2012, οπότε με απόφαση των μετόχων της Τράπεζας επαναφέρεται η επωνυμία «Cyprus Popular Bank Public Co Ltd», καθώς και η εμπορική ονομασία της Τράπεζας στην Κύπρο «Λαϊκή Τράπεζα». Η τράπεζα αρχίζει να έχει προβλήματα, κρατικοποιείται και η κυβέρνηση Χριστόφια διαθέτει 1,8 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη κοινωνική πρωτοβουλία του Ομίλου, σε συνεργασία με το ΡΙΚ, ήταν ο Ραδιομαραθώνιος για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στα 22 χρόνια του θεσμού συγκεντρώθηκαν 36.649.543 ευρώ και βοηθήθηκαν 32.769 περιπτώσεις παιδιών με προβλήματα υγείας.