Την αμηχανία επενδυτών και αγορών για την συμφωνία που επετεύχθη στην Κύπρο τονίζει σε μεγάλο βαθμό ο ξένος Τύπος.

«Η διάσωση της Κύπρου τρομάζει τις αγορές, καθώς οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Πέμπτη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε τίτλο της η βρετανική εφημερίδα «Independent». «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έπεσαν χτες αφότου κορυφαίος ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών υπαινίχθηκε ότι η διάσωσης της Κύπρου θα αποτελέσει μοντέλο για άλλες ευρωπαϊκές διασώσεις. Τα σχόλια του Γιέρουν Ντέισελμπλουμ είδαν το ευρώ να πέφτει περισσότερο από ένα σεντ έναντι του δολαρίου και οι μετοχές πολλών τραπεζών κατρακύλησαν καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να πουλήσουν το μερίδιό τους σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των πιο χρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών.», επισημαίνει.

Ομοίως και το ειδησεογραφικό δίκτυο Associated Press τονίζει ότι «η κυπριακή διάσωση άφησε τους επενδυτές αγαθών να ψάχνουν για κατευθυντήριο γραμμή. Φυσιολογικά μια συμφωνία διάσωσης θα ανέβαζε τις μετοχές και τις τιμές βιομηχανικών μετάλλων, διότι απομακρύνει τον άμεσο φόβο άτακτης χρεοκοπίας μιας χώρας. Όμως σε Ευρώπη και Αμερική οι μετοχές έπεσαν. Οι επενδυτές από ό,τι φαίνεται μοιάζουν ανήσυχοι για τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της Ευρώπης, όπως η ύφεση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η διάσωση θα σημάνει το τέλος των προβλημάτων της Ευρωζώνης και της Κύπρου.»
Από την μεριά της η βρετανική εφημερίδα «Guardian» δίνει έμφαση στο γεγονός ότι εξαρχής «υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι ο αντίκτυπος θα έφτανε πέρα από την Κύπρο, ιδίως με ‘αντίποινα’ από τη Ρωσία, όπου ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «Συνεχίζουν τα κλέβουν αυτά που ήδη ήταν κλεμμένα», μια φράση που ο Λένιν συνήθιζε να χρησιμοποιεί για να απαντήσει στον ισχυρισμό ότι οι μπολσεβίκοι ήταν κλέφτες.» Παράλληλα όμως, ο «Guardian» εξηγεί ότι ενώ ο κυπριακός τραπεζικός τομέας ανατράπηκε, «άλλες χώρες έχουν ακόμη μεγαλύτερους τραπεζικούς τομείς σε σχέση με το ΑΕΠ τους. Αυτό ισχύει στην Μάλτα και το Λουξεμβούργο όπου μάλιστα ο τραπεζικός τομέας είναι 20 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ.» και διερωτάται αν οι τραπεζικοί τομείς αυτών των δύο κρατών είναι οι επόμενοι στη σειρά για φορολόγηση των καταθέσεων. Σε άλλο δημοσίευμα ωστόσο υποστηρίζει ότι παρόλο που η σκληρή προσέγγιση απέναντι στην Κύπρο ήταν αναγκαία, μια πιο μαλακή τακτική θα πρέπει να ακολουθηθεί αλλού στην Ευρώπη.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικοί η εφημερίδα «Νew York Times» λέει ότι «οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την κρίση για να θεσπίσουν νέους, πιο τιμωρητικούς κανόνες για τις χώρες που χρειάζονται άμεση οικονομική ενίσχυση» καθώς και ότι η συμφωνία αποτελεί επιτυχία των Γερμανών και άλλων υπέρμαχων σκληροπυρηνικών θέσεων για τη διάσωση των χρεωμένων κρατών. «Οι επικριτές παρόλα αυτά, λένε ότι ο χειρισμός της διάσωσης της Κύπρου έγινε με τόσο τυχαίο τρόπο που υπογράμμισε τη χαοτική φύση της λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρώπης πολύ περισσότερο από ό,τι έστειλε αδιάψευστο μήνυμα μιας νέας προσέγγισης στις διασώσεις. Πολλοί οικονομολόγοι λένε επίσης ότι οι χώρες της ευρωζώνης μπορεί να έβλαψαν τον εαυτό τους περισσότερο απειλώντας να κατασχέσουν τις καταθέσεις των επενδυτών σε κυπριακές τράπεζες. Αν οι μεγάλοι επενδυτές και ακόμη και οι απλοί καταθέτες ανησυχούν για κατασχέσεις των καταθέσεών τους κάθε φορά που μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα, ο ιδιωτικός τομέας ενδέχεται να γίνει πιο απρόθυμος να κατευθύνει κεφάλαια σε προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θέτοντας έτσι περισσότερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγεί κεφάλαια διάσωσης

«Η Κύπρος θα είναι το πρότυπο στις μελλοντικές διασώσεις για τις τραπεζικές κρίσεις» γράφει η El Pais της -άμεσα ενδιαφερόμενης- Ισπανίας. «Ποτέ πριν στην κρίση στην Ευρώπη δεν είχε πληρώσει καταθέτης» σημειώνει, λέγοντας πως «πρόκειται για μία διαβολική καινοτομία» που προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές.

«Πιθανώς εκρηκτική» βλέπει και η γαλλική Monde την απόφαση για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Όσον αφορά την επιβολή εισφοράς σε καταθέσεις άνω των 100.000, στήλη άποψης τύπου blog στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας υποστηρίζει ότι έγινε «ανεπανόρθωτη ζημιά» στην πορεία για τραπεζική ένωση.

Σε άρθρο με τίτλο «χαοτικές ημέρες διάσωσης», η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι το Eurogroup «με την «μουδιασμένη» απόπειρα διάσωσης της Κύπρου κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στο διασφαλισμένο των καταθέσεων σε όλες τις χώρες». Ακόμη σαφέστερος ο τίτλος του Spiegel: «O επικεφαλής του Eurogroup απειλεί τις χώρες της κρίσης με την μέθοδο της Κύπρου» γράφει.