Πιο βαθιά στην ύφεση ετοιμάζεται να βυθιστεί η ευρωζώνη σε μια εξόχως αρνητική συγκυρία και σε συμβολικό επίπεδο για την περιοχή, καθώς η κρίση της Κύπρου έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αξιοπιστία – και για την επιβίωση ακόμη – του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η εταιρεία Markit Economics δείχνουν επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στις 17 χώρες-μέλη. Ο δείκτης που καταγράφει τις προθέσεις των μάνατζερ της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να υιοθετήσουν εν γένει επεκτατική πολιτική στις επιχειρήσεις τους υποχώρησε στο 46,5 τον Μάρτιο, από το 47,9 που ήταν τον Φεβρουάριο.

Ο συγκεκριμένος δείκτης υποχωρεί από τον Σεπτέμβριο του 2011 με μοναδική εξαίρεση έναν μήνα, τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τον οποίο σημείωσε αύξηση.

Κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη του κλάδου των επιχειρήσεων και κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση. Η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία συνεισφέρει σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012.

Οι ενδείξεις (από τον δείκτη της Markit Economics αλλά και από άλλους δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη ανεργίας ο οποίος σκαρφάλωσε στο 11,9% τον Ιανουάριο – από 11,8% τον Δεκέμβριο) προοιωνίζονται νέα συρρίκνωση κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που εκπνέει στα τέλη Μαρτίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθοδική πορεία σημειώνουν οι επιμέρους δείκτες της Markit, που αφορούν τις δύο μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης: η γερμανική και η γαλλική.

Ο σύνθετος δείκτης της Markit που αφορά τη Γερμανία υποχώρησε στο 51 τον Μάρτιο, από το 53,3 που ήταν τον Φεβρουάριο, ενώ ο σύνθετος δείκτης που αφορά τη Γαλλία βυθίστηκε από το 43,1 στο 42,1 λόγω μεγάλης κάμψης των κλάδων της παροχής υπηρεσιών και των κατασκευών.