Τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα προχωρήσει κανονικά αρχής γενομένης με τους διαγωνισμούς για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ παρέσχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Γιάννης Εμίρης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Εμίρης τόνισε πως το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου να λάβει δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ, ιδιωτικοποιήσεις που θα καλύψουν τα 2,3 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα να αντλήσει εφέτος από τις αποκρατικοποιήσεις (σύμφωνα με πληροφορίες για τον ΟΠΑΠ η νέα ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είναι η 17η Απριλίου και για την ΔΕΠΑ η 29η Απριλίου).

«Η ΔΕΠΑ και ο ΟΠΑΠ είναι οι σημαντικότερες ιδιωτικοποιήσεις. Αν τα καταφέρουμε με αυτές τις δυο, τότε θα καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος του στόχου των εσόδων», επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου.

Ο ίδιος προσέθεσε πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα στρώνει κόκκινο χαλί για τους επενδυτές.«Δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι ένα πρόγραμμα που πρέπει να προχωρήσει. Έχει νομοθετηθεί και έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν μπορεί να σταματήσει», δήλωσε ο κ. Εμίρης στο πρακτορείο Bloomberg.

Το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε και στη διασύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. «Το real estate είναι τοπική δραστηριότητα, που χρειάζεται τοπική γνώση, τοπική χρηματοδότηση και πιθανότατα τοπικούς εταίρους», είπε, δείχνοντας την ανάγκη αποκατάστασης των πιστωτικών συνθηκών.