Στην εξαγγελία «δεκαπέντε μέτρων σοκ» για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, που θα περιλαμβάνουν τη διατήρηση του επιδόματος ανεργίας ή την εφάπαξ καταβολή του συνόλου του για την δημιουργία μίας νέας επιχείρησης, προέβη ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Η ανεργία είναι από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα στην Ισπανία: το ποσοστό στο γενικό πληθυσμό φτάνει το 26% και στους νέους κάτω των 25 ετών φτάνει και το 60%.

Από το πρόγραμμα, ύψους 3,485 δισεκ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, που θα χρηματοδοτηθεί κατά 32% από την ΕΕ, θα «επωφεληθούν πάνω από ένα εκατομμύριο νέοι» σε πρώτη φάση, ανακοίνωσε ο Ραχόι παρουσία δημοσιογράφων.

Πρώτιστη μέριμνα είναι «να παρασχεθεί επαγγελματική κατάρτιση σε νέους που δεν έχουν ούτε εργασία, ούτε ευκαιρίες, διότι στερούνται επαρκούς εκπαίδευσης. Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν 450.000 νέοι», υπογράμμισε.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης παροχή βοήθειας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ένας νέος ηλικίας κάτω των 30 ετών που θέλει να ξεκινήσει μία επιχείρηση θα μπορεί, για παράδειγμα, να παίρνει το επίδομα ανεργίας, το πολύ για εννιά μήνες, ή να του χορηγηθεί το ίδιο ποσόν εφάπαξ.

Επίσης προβλέπεται και μείωση των κρατήσεων το ανώτερο έως 800 ευρώ το χρόνο και επί τρία έτη για όποιον προσλαμβάνει στην επιχείρησή του νέο ηλικίας μέχρι 30 ετών.

«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο όχι μόνον ανταποκρίνεται στο σχέδιο μεταρρυθμίσεών μας, αλλά επίσης είναι συμβατό και με το πρόγραμμα ‘Εγγύηση για τη Νεολαία’ που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο», υπογράμμισε ο Ραχόι.

Στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να εγγυηθούν στους νέους τουλάχιστον 25 ετών «απασχόληση, επιπλέον κατάρτιση, εκμάθηση, ή μία ποιοτική περίοδο πρακτικής εξάσκησης», παρόμοια με πρόγραμμα που ισχύει στη Φινλανδία.

Η ΕΕ προβλέπει να εκταμιεύσει 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, που θα διατεθούν σε περιοχές όπου ο δείκτης της ανεργίας μεταξύ των νέων ξεπερνά το 25%. Οι πρόνοιες αυτές αφορούν 13 κράτη-μέλη, με προεξάρχουσες την Ελλάδα και την Ισπανία, όπου ο αντίστοιχος δείκτης ξεπερνά το 55%.

Από την πλευρά τους, τα δύο κυριότερα σωματεία εργαζομένων της Ισπανίας, CGT και CCOO, εκτιμούν σε αντίστοιχη ανακοίνωσή τους πως τα μέτρα αυτά θα αποδειχθούν «περιορισμένης αποτελεσματικότητας» εάν δεν συνοδευτούν από έναν «αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο οποίος θα δίνει προτεραιότητα στην εργασία έναντι του ελλείμματος».