Στην επισήμανση ότι οι επικριτές της λιτότητας στην Ευρωζώνη δεν έχουν υποδείξει ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις για την χρηματοδότηση των αδύναμων οικονομιών προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν μιλώντας σε φινλανδική εφημερίδα.

Ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις απάντησε με συνέντευξη του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat στους οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές της ΕΕ οδηγούν τις ευρωπαϊκές χώρες του νότου σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και χρέους. Απάντησε συγκεκριμένα στον Πολ Κρούγκμαν ο οποίος επικρίνει τις Βρυξέλλες ότι αντί να ενθαρρύνουν την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης προχωρούν σε περαιτέρω περικοπή δαπανών.

Ο Κρούγκμαν έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίσει τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν «πρόσωπο του τρόμου», χρησιμοποιώντας ως λογοπαίγνιο το όνομά του (τον ονομάζει στα αγγλικά «Ο Ρεν του τρόμου» – «Rehn of Terror», από το «Reign of Terror» που σημαίνει «η βασιλεία του τρόμου»). Ο Κρούγκμαν σημειώνει ότι οι προβλέψεις που έχει παρουσιάσει ο Ρεν για την οικονομική ανάπτυξη έχουν αποδειχθεί παραπλανητικές και λανθασμένες. Επίσης του ασκεί σκληρή κριτική για τις πρόσφατες δηλώσεις του, ότι οι ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με τη σχέση λιτότητας και ανάπτυξης «δεν βοηθούν και πολύ».

Ο Ρεν δήλωσε πως ο Κρούγκμαν και άλλοι επικριτές της ΕΕ έχουν διαστρεβλώσει τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τους «δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές» και τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη .«Είναι σημαντικό ότι η έκθεση του ΔΝΤ δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η οικονομική προσαρμογή δεν είναι επιθυμητή», δήλωσε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει σχετικά με τη σημασία των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Απαντώντας σε εκείνους που υποστηρίζουν έναν πιο αργό ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο Ρεν είπε ότι αυτό θα ήταν δυνατό μόνο αν είχε εξασφαλισθεί απεριόριστη φθηνή χρηματοδότηση είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

«Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το από πού θα μπορούσαν να προέλθουν τα χρήματα για την τόνωση της ανάπτυξης», είπε ο Ρεν προσθέτοντας: «Ελπίζω ειλικρινά ότι οι άνθρωποι που είναι πιο έξυπνοι από μένα θα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους για να επανέλθει η ροή πιστώσεων στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, οι διακεκριμένοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες δεν έχουν προτείνει οποιεσδήποτε οικονομικά ή πολιτικά ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις».