Ο Στέλιος Σταυρίδης, διπλωματούχος μηχανολόγος του Πολυτεχνείου Ζυρίχης, που έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΠΕ και τα τσιμέντα Ηρακλής-Lafarge, πριν τοποθετηθεί επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ τον περασμένο Νοέμβριο, ανέλαβε νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αντικαθιστώντας τον Τάκη Αθανασόπουλου που παραιτήθηκε το Σάββατο μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του για παράβαση καθήκοντος το 2007 ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
Ο νέος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων μέσω της εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας. Το Δημόσιο μείωσε τον περασμένο μήνα τον στόχο για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στα περίπου 11 δις ευρώ έως το 2016 από 19 δις ευρώ έως τα τέλη του 2015. Η κυβέρνηση έχει έως τώρα αντλήσει 2 δις ευρώ περίπου από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ οι πρώτες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα το 2013 με την πώληση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ.
Ο Στέλιος Σταυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Σμύρνη. Είναι παντρεμένος με την Κεφαλονίτισσα Τζέλη Γασπαράτου και έχουν 3 παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Αλέξη και την Χριστίνα. Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος του Πολυτεχνείου Ζυρίχης με μεταπτυχιακές σπουδές σε Business Administration και Οικονομικά. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και καλά Ιταλικά και Ισπανικά.
Έχει μακρά και πετυχημένη πορεία επαγγελματία manager, σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε πολύ μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, όπως ο Όμιλος Lavipharm (Εντεταλμένος Σύμβουλος 1984-1987), η Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον με 3.500 εργαζόμενους (Διευθύνων Σύμβουλος 1988), τα Τσιμέντα Ηρακλής-Lafarge με 3.200 εργαζόμενους (Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος 1991-1992), τα Ελληνικά Πετρέλαια (Διευθύνων Σύμβουλος 1992) και τα ΕΛΔΑ (Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου, Πρόεδρος Δ.Σ. 1992-1993). Η καριέρα του περιλαμβάνει, επίσης, εκτενή διεθνή δραστηριότητα σε πολλές χώρες. Από τον Νοέμβριο του 2012, είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Το 2006 τιμήθηκε με το Βραβείο του Έλληνα Quality Leader of the Year από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ποιότητας.
Είναι ιδιοκτήτης του Ομίλου Ideales (Piscines Ideales, Ideales Spa, Ideales Resort, Ideales Constructions), που ξεχωρίζει για τον τρόπο άσκησης της επιχειρηματικότητας, για το εργασιακό περιβάλλον (European Best Workplace 2009), αλλά και για την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Ο Στέλιος Σταυρίδης είναι :
Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου του EuroCommerce, Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργοδοτών, που αντιπροσωπεύει 6 εκατ. επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες απασχολούν 31 εκατ. υπαλλήλους.
Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Πρόεδρος της Αντιγραφειοκρατικής Κίνησης, που στόχο έχει τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στην Ελλάδα.
Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος.
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του ΕΒΕΑ.
Πρώην Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος.
Πρώην Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ.
Πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώην Α’ Αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού.
Τακτικός αρθρογράφος της ΕΣΤΙΑΣ και άλλων εφημερίδων
Στο προσωπικό του ιστοσελίδα καλωσορίζει τους αναγνώστες με το εξής σχόλιο:
Τίποτα δεν αλλάζει, αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς..
Ο άνθρωπος από τη φύση του, βολεύεται, ωραιοποιεί καταστάσεις και αποφεύγει να δει κατάματα την πραγματικότητα, ιδίως όταν αυτή είναι άθλια. Έτσι, καταντήσαμε κοινωνία εγκληματικής ανοχής. Καλλιεργήσαμε την συντεχνιακή αντίληψη και φτάσαμε ο ένας να ζει σε βάρος των άλλων. Ξεχνάμε συχνά παραδοσιακές αξίες και αρχές και κοιτάμε μόνο το προσωπικό μας συμφέρον, ακόμα κι αν αυτό είναι προκλητικά σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στο γκρέμισμα αυτού του αυτοκαταστροφικού φρενοκομείου και να κτίσουμε δημιουργικά το μέλλον μας και των παιδιών μας. Οι Έλληνες μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και το έχουμε κατ’ επανάληψη αποδείξει. Αλλάζοντας νοοτροπία και πρακτικές, με σκληρή δουλειά, υπομονή, επιμονή και υψηλούς στόχους, το μέλλον μας ανήκει. Ο κομματισμός, η συντεχνιακή αντίληψη, ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα και οι αντικοινωνικές συμπεριφορές, βουλιάζουν καθημερινά την Ελλάδα. Ας δούμε την αλήθεια και ας παλέψουμε όλοι μαζί, ώστε να άρουμε την σημερινή αθλιότητα. Με κοινωνική και όχι συντεχνιακή, αντίληψη. Με υπευθυνότητα και όχι λαϊκισμό. Ας γινόμαστε κάθε μέρα λίγο καλύτεροι και ας εργαστούμε σαν ομάδα. Στηρίζοντας και ελέγχοντας ο ένας τον άλλον. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι η δική μας ευημερία περνάει μέσα από την ευημερία των γύρω μας ! .