Εντός στόχων κινήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2013 η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε πρωτογενές πλεόνασμα 464 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ.

Η διατήρηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντός στόχων οφείλεται στις «αιματηρές» περικοπές δαπανών, ενώ έντονη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και στην τρόικα η απόκλιση των εσόδων και ειδικότερα των έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ όπου παρουσιάζεται υστέρηση 213 εκατ. ευρώ ή 8% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα:

«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του2013 δείχνουνότι η Ελλάδα συνεχίζει την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης, τους τελευταίες μήνες,διαμορφώνειτις προϋποθέσεις για την αντιστροφή του κλίματος και για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων, της βαθιάς και παρατεταμένηςύφεσης, αλλάκαι της ανεργίαςπου έχει εκτιναχθείσε πρωτόγνωραγια τη χώρα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα:

•Η δημοσιονομική προσαρμογήσυνεχίζεται.
•Το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους υποχωρεί.

Το επιτόκιο, κατά την πρόσφατη έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, ήταν το χαμηλότερο από τις αρχές του 2010.

•Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έχει σχεδόν μηδενιστεί, παρά τις υπαρκτές στρεβλώσεις των αγορών, που,όμως,περιορίζονται. Πέρυσι,ήταν το πρώτο έτος,από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος,που οΕλληνικός πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από το μέσο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
•Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε. Το έλλειμμαπαρουσιάζειτη μεγαλύτερη μείωση το 2012. Πέρυσι,το έλλειμμα μειώθηκε μόλις στο ¼ του αντίστοιχου του 2011, λόγω ενίσχυσης των εξαγωγών, συρρίκνωσης των εισαγωγών και μείωσης των επιτοκίων.
•Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Ο σχετικός δείκτης βρέθηκε, το Φεβρουάριοτου 2013, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 μηνών, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι η διαφορά σε σχέση με την Ευρωζώνη, από τον Οκτώβριο του 2009, έχει σχεδόν εξαλειφθεί.
•Οι μεταρρυθμίσεις προωθούνται. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο, μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεωνκατάτην περίοδο 2011-2012.Ολα αυτά αποδεικνύουν ότιη χώρα,με σχέδιο, σκληρή δουλειάαλλά και υψηλό κοινωνικό κόστος,επιτυγχάνει τους στόχουςπου έχουν τεθεί.


Αυτή ηεπίτευξη των στόχωναποτυπώνεταικαι στα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οποία:

•Το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν πλεονασματικό. Τοπρωτογενές πλεόνασμαδιαμορφώθηκε στα463 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου γιαπρωτογενές έλλειμμα1,4δισ. ευρώ.

•Τακαθαρά έσοδατόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού, ανκαι μειωμένα σε σχέση με το 2012, όπως προέβλεπε και ο Προϋπολογισμός, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που έχουν τεθεί.

•Βέβαια,στο σκέλος των εσόδων,και ιδιαίτερα σε αυτό των έμμεσωνφόρων,τόσοφόρων συναλλαγώνόσοκαι κατανάλωσης,αν και δεν μπορούνναεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα απότο1οδίμηνο του έτους,απαιτείταιδιαρκής προσοχή, αξιολόγηση των πολιτικών και εντατικοποίηση της προσπάθειας.
•Οιπρωτογενείς δαπάνεςδιαμορφώθηκαν στα7,7 δισ. ευρώ,10,4%χαμηλότερα από την αντίστοιχηπερυσινήπερίοδο και 9,1% χαμηλότερα από το στόχους για το δίμηνο.
•Οιδαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)διαμορφώθηκαν στα279 εκατ. ευρώτο πρώτο δίμηνο του έτους, έναντι 191 εκατ. ευρώτο αντίστοιχο δίμηνο του 2012, δηλαδή εφέτος είναι υψηλότερες κατά46%. Αξιοποιείται έτσι η δυναμική ενός σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου.

Συνεπώς, οι δημοσιονομικές επιδόσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο του2013,παρέχουνισχυρές ενδείξειςότι ηαναμφίβολα επώδυνη διαδικασία της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής συνεχίζεται με επιτυχία».

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε:

«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 813 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 495 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 2.630 εκατ. ευρώ. Αντίθετα επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 463 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 368 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για έλλειμμα 1.353 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.610 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 665 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013 (7.945 εκατ. ευρώ).

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7.726 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,8% ή 211 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου (7.515 εκατ. ευρώ)

Κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

α) ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 213 εκατ. ευρώ ή 8,1%,

β) οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 192 εκατ. ευρώ ή 33,2% ,

γ)τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ ή 57,9%, λόγω της μικρότερης διάρκειας παράτασης που δόθηκε το φετινό Ιανουάριο έναντι του Ιανουαρίου 2012,

δ) ο Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, εκτός του θέρμανσης κατά 28 εκατ. ευρώ ή 3,9%.

Αντίθετα, υψηλότερα τουστόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

α)τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 206 εκατ. € ή 18,7%,

β) τους φόρους περιουσίας, κατά 122 εκατ. ευρώ ή 33,1%.

Οι επιστροφές φόρου διαμορφώθηκαν σε 96 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 160 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων ανήλθαν σε 884 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 454 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (430 εκατ. ευρώ). Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την Ε.Ε. για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 9.422 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.153 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (10.575 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 832 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 766 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 330 εκατ. ή σε ποσοστό 3,4%. Σημειώνεται ότι παρά την αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 413 εκατ. Ευρώ (λόγω του γεγονότος ότι οι τόκοι των ομολόγων μετά τοPSI πληρώνονται κάθε Φεβρουάριο, αρχής γενομένης από το Φεβρουάριο του 2013), και την αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 88 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επιτυγχάνεται μείωση των συνολικών δαπανών λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης στις πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κατά 896 εκατ. ή σε ποσοστό 10,4%».