Παγίδες και οφέλη κρύβει η νέα ρύθμιση ΦΠΑ που έκανε γνωστή το υπουργείο Οικονομικών υπό την ασφυκτική πίεση της αγοράς να βρεθεί μία λύση στο γεγονός ότι μία στις 4 επιχειρήσεις δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, ο επαγγελματίας ή η εμπορική επιχείρηση με το που θα υποβάλλει χρεωστική δήλωση ΦΠΑ δεν θα υποχρεούται να καταβάλει το 40% του φόρου όπως ισχύει σήμερα αλλά ελάχιστο φόρο 10 ευρώ. Ετσι, με αυτό τον τρόπο θα υποβάλλεται η δήλωση ανεξάρτητα αν θα πληρωθεί ο φόρος και άρα το κράτος θα γνωρίζει τουλάχιστον τι έχει λαμβάνειν.
Στη συνέχεια θα έχει ο επιτηδευματίας 10 ημέρες προθεσμία να εξοφλήσει το σύνολο του ποσού. Με αυτό τον τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τις 2 επιπλέον δόσεις που αντιστοιχούν στο 60% του χρεωστικού ΦΠΑ που προκύπτει κατά την υποβολή της δήλωσης.
Ο ΦΠΑ που θα παραμένει απλήρωτος μετά τη 10ημερη προθεσμία, θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα μη καταβολής, αντί για 2% που ισχύει σήμερα.
Υπάρχει όμως μία παγίδα. Μετά τη 10ημερη προθεσμία εξόφλησης ο ΦΠΑ γίνεται ληξιπρόθεσμος και άρα το κράτος μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να τον εισπράξει. Ωστόσο, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ δεν θα απειλούνται άμεσα με ποινικές διώξεις. Η ποινική δίωξη θα ασκείται για χρέη άνω των 5.000 € και αφού έχουν περάσει 4 μήνες από την ημερομηνία που έχει ληξιπρόθεσμη η οφειλή.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών «υπόσχεται» να υπάρξει ανοχή από τις εφορίες τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου ώστε να μην συσωρευθούν και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ήδη 56 δισ. ευρώ.
Τι ισχύει σήμερα
– Με βάση τα ισχύοντα σήμερα με την υποβολή της δήλωσης προκαταβάλλεται το 40% της συνολικής οφειλής
– Το υπόλοιπο 60% πληρώνεται σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
– Οι δύο δόσεις επιβαρύνονται με προσαύξηση 2%
– Για μη υποβολή δήλωσης: προσαύξηση 3,5%
– Δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφληση σε 6 μηνιαίες δόσεις
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οι αλλαγές στις διατάξεις για τον ΦΠΑ είναι προς όφελος της καλύτερης λειτουργίας της διαδικασίας υποβολής, χωρίς να επιβαρύνει τον συνεπή φορολογούμενο».
Αντιδρά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου
Με επιστολή της προς τον Υπουργό κ. Ιωάννη Στουρνάρα, τους Υφυπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Οικονομικών η ΕΣΕΕ αντιδρά στα σχέδια του Υπουργείου για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν χιλιάδες μικρομεσαίους που έχουν την υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Το περιεχόμενο της επιστολής προς το Υπουργείο Οικονομικών έχει ως εξής:
«η νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αυτές ως άνω πληροφορίες, ο κάθε υπόχρεος θα κάνει την δήλωσή του στις 20 του μήνα ανά τρίμηνο, θα καταβάλλει τουλάχιστον 10 ευρώ με την υποβολή της και το σύνολο του ποσού έως τις 30 του ίδιου μήνα, αν δεν θέλει να έρθει άμεσα αντιμέτωπος με κατασχέσεις.
Όπως είναι αυτονόητο, με τη νέα ρύθμιση καταργούνται οι 3 δόσεις για την εξόφληση του ΦΠΑ (40% με την υποβολή και 30% ανά μήνα) και στην ουσία ορίζεται εφάπαξ εξόφληση. Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής σε έξι δόσεις μετά από έλεγχο και όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ή δεν πληρώνουν το φόρο θα έρχονται απευθείας αντιμέτωποι με τους κλητήρες του Δημοσίου.
Οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη για την επιχειρηματικότητα ώρα. Σε μία αγορά που κυριαρχείται από την κρίση και την ύφεση, το υφιστάμενο σύστημα, με όλες τις ατέλειές του, δίνει μία ανάσα στις επιχειρήσεις και τους παρέχει μία ευκαιρία να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας να περάσουν στην μεγάλη και συνεχώς διογκούμενη ομάδα των σταθερών ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου.
Μας κάνει δε μεγάλη εντύπωση η δικαιολογητική βάση που προβάλλεται από το Υπουργείο για την τροποποίηση του καθεστώτος δήλωσης και είσπραξης του ΦΠΑ: ότι οι συγκεκριμένες οφειλές είναι εύκολο να εισπραχθούν, καθώς αφορούν «ζωντανές» επιχειρήσεις. Αυτό όμως είναι μόνο το «φαίνεσθαι». Στην πραγματικότητα η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, χτυπημένες βαριά από την οικονομική δυσπραγία και την ύφεση, δεν είναι «ζωντανές» αλλά στην κυριολεξία «ημιθανείς» και κρατιούνται στην ζωή μόλις και μετά βίας. Η μεταβολή του πλαισίου είσπραξης του ΦΠΑ θα τους δώσει την χαριστική βολή, πράγμα που κακώς δεν αντιλαμβάνονται οι σύμβουλοι του Υπουργείου Οικονομικών, που μηχανεύθηκαν αυτή την τροποποίηση και οι οποίοι, όπως φαίνεται, ζουν σε άλλο κόσμο.

Ο εμπορικός κόσμος της χώρας είναι κάθετα αντίθετος στην σχεδιαζόμενη μεταβολή, η οποία θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα επιχειρηματικά «θύματα», θα διογκώσει τα λουκέτα στην αγορά και εντέλει, αντί να αυξήσει, θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από άμεσους και έμμεσους φόρους.
Για το λόγο αυτό, ζητούμε την αναστολή των σχεδίων και τον επανασχεδιασμό οποιασδήποτε νομοθέτησης αλλαγών στην είσπραξη του ΦΠΑ μετά από διάλογο με τις θεσμοθετημένες επιχειρηματικές οργανώσεις, προκειμένου να συμφωνήσουμε από κοινού ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς που ζούμε και επιχειρούμε και στις ειδικές επιχειρηματικές ανάγκες της χώρας».