Τη δημιουργία ενός «μίνι» χωροταξικού σχεδίου για τη γεωργία, με τη δημιουργία ειδικών θερμοκηπιακών, κτηνοτροφικών και ιχθυοκαλλιεργητικών ζωνών σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για όσες μονάδες εγκατασταθούν εντός αυτών των ζωνών. Για το θέμα, όπως ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης, οι υπηρεσίες του υπουργείου συνεργάζονται με τις Περιφέρειες αλλά και με το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) το οποίο άλλωστε είχε ετοιμάσει και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες (31722/4−11−2011).
Ήδη σε σχολάζουσα δημόσια γη(μη καλλιεργήσιμη) στα γεωθερμικά πεδία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν δημιουργηθεί θερμοκηπιακές ζώνες. Μάλιστα, σήμερα ολοκληρώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι διαδικασίες, μακροχρόνιας μίσθωσης, έκτασης 225.132 τ.μ. στην περιοχή του Αγροκτήματος Ερασμίου, του Νομού Ξάνθης στην εταιρεία ΕΛΑΣΤΡΟΝ. Πρόκειται για την τρίτη εταιρεία που εκμισθώνει σχολάζουσα γη στην περιοχή, με σκοπό την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας για την παραγωγή επιτραπέζιας θερμοκηπευτικής ντομάτας με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 15.000.000 ευρώ και θα προσφέρει 25 μόνιμες θέσεις εργασίας και περίπου 40 εποχιακές.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο υπουργός, ετοιμάζεται στην Αρκαδία, κτηνοτροφική ζώνη, σε περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα τυροκομική μονάδα. «Ηδη υπάρχει ενδιαφέρον από παραγωγούς οι οποίοι είναι ενταγμένοι στα Σχέδια Βελτίωσης», επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης προσθέτοντας ότι γαλλική εταιρεία μεταποίησης τυριών έχει ενδιαφερθεί για την απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων.
Οπλα για το πρόβλημα της ρευστότητας
Σχετικά με το θέμα της ρευστότητας των αγροτών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η τράπεζα ΑΤΕ Πειραιώς έχει προβλέψει ένα αρχικό κονδύλι 600 εκατ. ευρώ για αγροτικά δάνεια. Το συγκεκριμένο δανειοδοτικό πρόγραμμα θα αφορά οκτώ κλάδους αγροτικής παραγωγής και θα χρηματοδοτεί κάθε στάδιο της διαδικασίας από την καλλιέργεια έως τη μεταποίηση των προϊόντων.
Ενα ακόμη «όπλο» για την αντιμετώπιση της ρευστότητας είναι, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης και η συμβολαιακή γεωργία η οποία μπορεί να εξασφαλίσει ένα σταθερό εισόδημα για τους παραγωγούς.
Για τους κτηνοτρόφους, ανάφερε ότι σήμερα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων χοιροτρόφων οι ενισχύσεις de minimis. Θα ακολουθήσουν, αλλά όχι σύντομα, οι αντίστοιχες ενισχύσεις (καθώς και οι ενισχύσεις του άρθρου 68) για τους αγελαδοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους ορεινών περιοχών.
Επίσης, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή ζωοτροφών, δόθηκε ενίσχυση 6 ευρώ ανά στρέμμα στις καλλιέργειες ψυχανθών και οσπρίων.
Για το αγροτικό πετρέλαιο, ο υπουργός τόνισε ότι έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών, η οποία έχει συνεδριάσει δύο φορές και αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της. Όπως σημείωσε, από το 2014 θα αλλάξει ο τρόπος επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και θα γίνει συνάρτηση της παραγωγικής διαδικασίας ώστε η οικονομική βοήθεια να είναι ανάλογη της πετρελαϊκής ανάγκης. Πιθανώς, σύμφωνα με τον υπουργό, θα θεσμοθετηθεί κάρτα πετρελαίου.
Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) για την ενιαία ενίσχυση, ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι από το 2014 η διαδικασία θα ανοίξει και θα μπορούν οι αγρότες να τις καταθέτουν ηλεκτρονικά. Επίσης, από τον επόμενο χρόνο δήλωση θα χρειάζεται μόνο εάν έχει αλλάξει η κατάσταση, δηλαδή εάν ένας παραγωγός ο οποίος τον προηγούμενο χρόνο καλλιεργούσε 20 στρέμματα ροδάκινα, αποφασίσει φέτος, στα πέντε από αυτά, να βάλει άλλη καλλιέργεια.
Θετικός ήταν ο απολογισμός και για την ελληνική γεωργία από το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού και μελών του υπουργικού συμβουλίου στη Β΄ Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον τούρκο ομόλογό του. Η τουρκική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό βαμβάκι αλλά και για τα συστήματα άρδευσης. Επίσης, έγινε δεκτό το αίτημα των ελληνικών ιχθυοτροφείων να τους επιτραπεί να αξιοποιούν τον γόνο που παράγουν στην Ελλάδα στις εγκαταστάσεις τους στην Τουρκία, χωρίς να δασμολογούνται.

Στήριξη στους νέους αγρότες

Μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η Ελλάδα διασφάλισε τη χρηματοδότηση του τομέα της γεωργίας με 18,8 δις. ευρώ κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2014-2020.
Μάλιστα, το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ θα δοθεί σε ενισχύσεις νέων αγροτών. Κι αυτό διότι, όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, στην ΕΕ σήμερα μόνο το 6% των αγροτών είναι κάτω των 35 ετών.
Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τους φορείς οι οποίοι θα αναλάβουν την εκπαίδευση των νέων που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 20 εκατ. ευρώ και θα αφορά 10.000 νέους.