Αύξηση 15% παρουσιάζουν κατά μέσο όρο οι κρατήσεις από τη γερμανική αγορά, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης, με βάση τα μηνύματα της 47ης Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης ΙΤΒ στο Βερολίνο. Υψηλά διψήφια ποσοστά παρουσιάζουν οι περισσότεροι μεγάλοι tour operators, Thomas Cook, Alltours και FTI (ο τελευταίος έχει αυξήσει κατά 55% το πρόγραμμά του για την Ελλάδα), τα οποία φθάνουν έως το 25%, ενώ μονοψήφιο είναι το θετικό ποσοστό του ταξιδιωτικού οργανισμού TUI.

Οι τάσεις είναι «αυξητικές», τονίζει ο κ. Ανδρεάδης, συγκρίνοντας τα πολύ ενθαρρυντικά φετινά μηνύματα, με την περσινή «παγωμένη» περίοδο. «Είναι εφικτό να υπερκαλυφθεί το 2012 και να πιάσουμε τον στόχο των 17 εκατ. αφίξεων», υποστηρίζει. Ο ίδιος επισημαίνει τη «θεαματική στροφή στη στάση της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας και της κοινή γνώμης για την Ελλάδα, αναφερόμενος και σε θετικά δημοσιεύματα, ενώ εκτιμά ότι το θετικό κλίμα θα διατηρηθεί έως τις γερμανικές εκλογές. Ωστόσο σημειώνει ότι το θετικό κλίμα μπορεί να απειληθεί, αν διακινδυνεύσει η θέση της χώρας στην ευρωζώνη, ή υπάρξουν εκτεταμένες απεργίες και επεισόδια.
Η πρωτοβουλία της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, που για πρώτη φορά εγκαινίασε την έκθεση, να επισκεφθεί το βράδυ της Τρίτης το περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και να ευχηθεί «καλή επιτυχία», συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εργασίας κ. Γιοακίμ Φούχτελ, χαρακτηρίστηκε «πάρα πολύ σημαντική», από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ κ. Π. Λειβαδά. «Λαμπρό ξεκίνημα» και «δυνατό μήνυμα για την ελληνογερμανική συνεργασία», σχολίασε ο κ. Φούχτελ, συμπληρώνοντας ότι είναι «ένας καλός οιωνός για την πορεία της Ελλάδας στην ΙΤΒ».
Τη διεθνή έκθεση θα επισκεφθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρης, ενώ στις 2.30 μ.μ. της ίδιας ημέρας θα λάβουν μέρος σε συζήτηση «Η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης. Τουρισμός και επιχειρήσεις: προκλήσεις και προοπτικές», που διοργανώνουν το Ιδρυμα Konrad Adenauer, ο ΕΟΤ και το Γραφείο Τύπου της πρεσβείας της Ελλάδος, στο Βερολίνο. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι δύο υπουργοί, ο πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο αντιπρόεδρος του οµίλου Aldemar και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ κ. Α. Αγγελόπουλος και ο ιδρυτής και πρόεδρος της COCO-MAT κ. Π. Ευμορφίδης, ενώ συντονιστής θα είναι ο κ. Martin Knapp από το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο. Παράλληλα στο επίκεντρο της συνάντησης της κυρίας Κεφαλογιάννη με τον κ. Φούχτελ την Παρασκευή, θα βρεθούν οι τουριστικές επενδύσεις και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενώ η υπουργός θα έχει επαφές με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ταξιδιωτικού οργανισμού TUI κ. Friedrich Joussen, εκπροσώπους διεθνών τουριστικών πρακτορείων και ξένα ΜΜΕ.