Για τον κ. Μάικ Μάντσιπ, ένα στέλεχος του κλάδου των τηλεπικοινωνιών με ειδικότητα στο ραδιοφάσμα, η απόφαση να κάνει ένα δικό του επιχειρηματικό ξεκίνημα στην Ιρλανδία δεν ήταν δύσκολη.

Εταιρικός φόρος επί των κερδών μόλις 12,5% χωρίς άλλες φορολογικές εκπλήξεις κι ένα σύστημα ευρύτερης υποστήριξης, καθοδήγησης και επένδυσης από τον δημόσιο φορέα, ENTERPRISE IRELAND του έλυσαν τα χέρια.

Στην «ομοιοπαθή» με την Ελλάδα, Ιρλανδία, η ανάκαμψη από την κρίση έρχεται με start ups, τα οποία στηρίζονται στην τεχνολογία και την εξωστρέφεια, είπε στο «Βήμα» ο κ. Μάντσιπ, κατά τη διάρκεια του World Mobile Congress 2013, που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη.

Η δική του εταιρεία, ονόματι VERIOS, παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες επίβλεψης και εποπτείας του ραδιοφάσματος και μέσα από ενδελεχείς αναλύσεις μπορεί να δώσει πλήρεις λύσεις στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σχετικά με τις πραγματικές επιδόσεις του δικτύου τους.

«Οταν ανακύπτει κάποιο πρόβλημα, αποτελεί φοβερά δύσκολη διαδικασία να το αναλύσεις στο δίκτυο. Παράλληλα, οι περισσότεροι εστιάζουν στον πυρήνα του δικτύου. Ομως, στο ραδιοφάσμα υπάρχουν τα πάντα» εξηγεί.

Η εταιρεία του κ. Μάντσιπ, η οποία ξεκίνησε να στήνεται το 2009, εξυπηρετεί επί 24ώρου βάσεως τους πελάτες της, οι οποίοι μάλιστα είναι διεθνείς.

Η ικανότητα της εταιρείας προκύπτει από την δυνατότητα εξαντλητικής ανάλυσης των δεδομένων των παρόχων, κάτι που επιτρέπει την κατανόηση τυχόν ειδικών προβλημάτων ή αρρυθμιών στο δίκτυο. Μάλιστα, αυτό με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να εντοπίσουν τυχόν δυσλειτουργίες τις υποδομές επικοινωνιών και να στραφούν στους κατασκευαστές τους, ζητώντας τη βελτίωση των τεχνολογιών.

Σύμφωνα με τον κ. Μάντσιπ, τα έσοδα των παρόχων μειώνονται, όμως μέσα στα δεδομένα του δικτύου κρύβονται «θησαυροί», οι οποίοι εάν αναλυθούν σωστά, τότε μία αναδιάταξη της εμπορικής πολιτικής των εταιριών, με βάση την αληθινή κατάσταση του δικτύου, μπορεί να φέρει νέες πηγές εσόδων.

Πώς το Δουβλίνο βοηθά τα start ups

Σύμφωνα με τον κ. Πατ Μπέρν, διευθυντή του τμήματος Επικοινωνιών και Ψηφιακού Περιεχομένου του οργανισμού, ENTERPRISE IRELAND, ο δημόσιος αυτός φορέας βοηθά νέες επιχειρήσεις να παράγουν εξωστρεφή προϊόντα και υπηρεσίες και, μάλιστα, επενδύει με κεφάλαια σε αυτές.

Ο οργανισμός επενδύει σε περίπου 100 νέες εταιρίες (πολύ αρχικού ή αρχικού σταδίου) κάθε χρόνο, οι οποίες κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζονται ως υψηλών προσδοκιών. Ωστόσο, όπως λέει, δεν είναι τόσο τα κεφάλαια, που χαρακτηρίζουν τη συμβολή του φορέα όσο η καθοδήγηση των νέων επιχειρηματιών τόσο σε ό,τι αφορά την βελτίωση της λειτουργίας της εταιρίας όσο και στον τρόπο με τον οποίο θα αναζητήσει διέξοδο στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Μπερν στέκεται ιδιαίτερα στη σημασία της χαμηλής φορολόγησης των κερδών στην Ιρλανδία (12,5%), τον οποίο χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό για τη στρατηγική των επενδύσεων. Πρακτικά, όπως σημειώνει, τα start up δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, αφού σε γενικές γραμμές στα πρώτα τους βήματα καταγράφουν ζημιές.
«Για εμάς, η μεγάλη υπόθεση είναι η επένδυση στην παιδεία, η χαμηλή φορολόγηση και η υψηλή ποιότητα των εταιριών. Η χαμηλή φορολογία οδηγεί σε επανεπένδυση» σημειώνει.
Ο οργανισμός ENTERPRISE IRELAND επενδύει σε νέες επιχειρήσεις κατά ποσοστό έως και 90% των απαιτούμενων κεφαλαίων, ενώ οι δικαιούχοι καλούνται σε πρώτη φάση να τοποθετήσουν το υπόλοιπο 10%. Στην πορεία, κι εφόσον η επιχείρηση τα πάει καλά, τοποθετεί εκ νέου 250.000 έως και 300.000 ευρώ, ενώ παράλληλα αναζητεί ιδιώτες επενδυτές για να ισοσκελίσουν τη συγκεκριμένη επένδυση, σε επόμενη φάση. Ετσι, τουλάχιστον δύο γύροι χρηματοδότησης είναι εγγυημένοι. Επίσης, λειτουργεί ή συμμετέχει σε πολλές θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων στην Ιρλανδία.