Τη διάθεση 50 εκατ. ευρώ για την έρευνα και την ανάπτυξη κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς ανακοίνωσε από τη Βαρκελώνη, όπου πραγματοποιείται το Mobile World Congress 2013, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για το ψηφιακό θεματολόγιο κυρία Νέιλι Κρους. Στόχος είναι η επιστροφή της Ευρώπης στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας.
Οι Βρυξέλλες βλέπουν αύξηση της κίνησης δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία κατά 33 φορές περισσότερο ως το 2020 σε σχέση με το 2010 και ραγδαία χρήση των κινητών, «ευφυών» συσκευών, κάτι που θα φέρει θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή.
Η Κομισιόν χρηματοδοτεί μία σειρά από ερευνητικά προγράμματα (ΜETIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO, PHYLAWS κ.ά.) που έχουν αντικείμενο τη διερεύνηση της αρχιτεκτονικής και της λειτουργικών αναγκών των δικτύων 5ης γενιάς.
Εχουν δοθεί 700 εκατ. ευρώ την τελευταία εξαετία
Στα προγράμματα συμμετέχουν τόσο πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα όσο και τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και κατασκευαστές. Συνολικά, αναφέρει η Κομισιόν, από το 2007 ως το 2013 η έρευνα για τα δίκτυα νέας γενιάς έχει χρηματοδοτηθεί με 700 εκατ. ευρώ.
«Ναυαρχίδα» των εν λόγω προγραμμάτων είναι το METIS, το οποίο μεταξύ άλλων έχει στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος που θα υποστηρίζει:
–1.000 φορές μεγαλύτερο όγκο δεδομένων στην ίδια γεωγραφική περιοχή,
–10 έως και 100 φορές υψηλότερο αριθμό συνδεδεμένων συσκευών,
–10 έως και 100 φορές μεγαλύτερο μέσο ρυθμό κίνησης δεδομένων ανά χρήση,
–10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες με στόχο τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για επικοινωνίες μεταξύ μηχανών.
Εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ
Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν -μεταξύ άλλων- ότι με την πολιτική που ασκεί η κοινότητα στις τηλεπικοινωνίες επετεύχθη εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές λόγω της μείωσης του roaming, μείωση τιμών στην κινητή τηλεφωνία από 31% έως 42% από το 2006 και απελευθέρωση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, το οποίο υπόσχεται τη δημιουργία μίας νέας αγοράς στις κινητές επικοινωνίες.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 27 δισ. ευρώ σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για κινητά δίκτυα που έχει η Ευρώπη. Σημειωτέον ότι οι ανακοινώσεις των Βρυξελλών ήρθαν μία μόλις ημέρα μετά την ανοιχτή έκκληση των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών παρόχων του κόσμου για λιγότερη ρύθμιση από τις αρμόδιες αρχές χάριν των επενδύσεων σε νέα δίκτυα.