Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να επανέλθει στην άσκηση παραδοσιακής νομισματικής πολιτικής και να απομακρυνθεί από την τρέχουσα πορεία της, η οποία βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στη χάραξη δημοσιονομική πολιτική, εκτίμησε ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Bundesbank.

Ο Βάιντμαν επισήμανε επίσης ότι η Γαλλία -από όπου έκανε τις δηλώσεις- πρέπει να επιτύχει τους στόχους σχετικά με την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της για τους οποίους έχει δεσμευτεί και πρόσθεσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτήν να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση για τις μικρότερες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Μιλώντας γενικά για τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης χρέους της ζώνης του ευρώ, ο Βάιντμαν επανέλαβε τη θέση του, ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να επιλύσουν την κρίση, αν θα ήθελαν, και δεν θα πρέπει να πιεστούν να αναλάβουν ρόλο στη δημοσιονομική πολιτική.

Ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στις κυβερνήσεις, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική ή η συναλλαγματική πολιτική δεν μπορεί να είναι η λύση για την κρίση χρέους.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν στη σταθερότητα των τιμών, πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητες, και δεν θα πρέπει να αναμιχθούν πολύ στενά με την δημοσιονομική πολιτική», αναφέρει στο κείμενο της ομιλίας του που επρόκειτο να εκφωνήσει σε μια σχολή επιχειρήσεων.

Ανέφερε μάλιστα την Τράπεζα της Ιαπωνίας ως κεντρική τράπεζα υπό πολιτική πίεση, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι οι προσδοκίες των κεντρικών τραπεζών έχουν γίνει τόσο μεγάλες στη ζώνη του ευρώ που πρέπει να ανησυχούμε πλέον για τον πληθωρισμό που διαβρώνει την αγοραστική δύναμη.

Ο Βάιντμαν σημείωσε ότι οι υπερδραστήριες κεντρικές τράπεζες είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να διαβρώσει το κοινό νόμισμα.

«Αν νοιαζόμαστε για τη σταθερότητα των τιμών και αν νοιαζόμαστε για την
αγοραστική δύναμη, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε. Θα πρέπει να
ανησυχούμε επειδή στην ευρωπαϊκή «πίστα χορού» η νομισματική και η
δημοσιονομική πολιτική κινούνται η μια προς την άλλη
, τόνισε ο Βάιντμαν.