Ο κ. Γεώργιος Τσουκαλάς ερωτά:

«Το 1980 αγόρασα έναν όροφο 155 τετρ. μέτρα ο οποίος ήταν στα μπετά. Επειτα από έναν χρόνο έχτισα το διαμέρισμα χρησιμοποιώντας τα 3/4 περίπου της συνολικής επιφάνειας του ορόφου. Το υπόλοιπο έμεινε αδιαμόρφωτος χώρος. Οταν το δήλωσα στον δήμο για να πάρω ρεύμα είχαμε διαφωνία ως προς τα τετραγωνικά, αλλά έπειτα από δικαστική απόφαση ορίστηκε η επιφάνεια του σπιτιού στα 115 τ.μ. Αργότερα όταν έκανα την πρώτη δήλωση Ε9 καταχώρισα τα 115 τ.μ. ως κατοικία (κωδικός 1) και τα υπόλοιπα 40 (αδιαμόρφωτος χώρος) με τον κωδικό 99 ως ημιτελές. Εκτοτε στην ετήσια δήλωση εισοδήματος καταχωρίζονται τα 115 τ.μ. ως ιδιοκατοίκηση. Τα τελευταία δύο χρόνια υποβάλλω ηλεκτρονικά τη δήλωση εισοδήματος και μου εμφανίζει στην οθόνη τον αδιαμόρφωτο χώρο ως δεύτερη κατοικία. Πού είναι το λάθος;».

Απάντηση:
Για τα ημιτελή κτίσματα συμπληρώνεται ο κωδικός 99 του εντύπου Ε9, αλλά το κτίσμα γράφεται σε άλλη ιδιαίτερη γραμμή του εντύπου. Αν έτσι έχει συμπληρωθεί το έντυπο δεν πρέπει να υπάρχει λάθος.
Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων
Ο κ. Δημήτριος Αγγέλης ερωτά:
«Η κόρη μου Γεωργία Αγγέλη έχει στον 2ο όροφο πολυκατοικίας (από αντιπαροχή) ένα διαμέρισμα (Β-1) επιφανείας 82,67 τ.μ. Ο εκάστοτε κύριος του διαμερίσματος αυτού έχει, σύμφωνα με τη σύσταση και τη διανομή οριζοντίων ιδιοκτησιών της πολυκατοικίας, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης (δουλεία χρήσης) σε:
α) Χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου (πάρκινγκ) στην πιλοτή (ΙΡ-1) επιφανείας 10,13 τ.μ., χωρίς ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.
β) Στο ήμισυ (50%) εξ αδιαιρέτου του πάρκινγκ (ΙΡ-6) επιφανείας 10,13 τ.μ., που είναι ακάλυπτο (μη στεγασμένο), ευρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας και δεν έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου. Συνολικά το διαμέρισμα έχει πάρκινγκ: 10,13 + 1/2 Χ 10,13 = 15,20 τ.μ.
Το ερώτημα είναι το εξής:
α) Αν πρέπει αυτό το 15,20 τ.μ. να αναγραφεί στο Ε9 (όπως είναι γραμμένο στο Ε9 που σας εσωκλείω);
β) Αν έπρεπε να γραφεί σε κάποια άλλη θέση του Ε9;
γ) Μήπως δεν χρειαζόταν να αναγραφεί καθόλου στο Ε9;
Βέβαιος ων ότι θα τύχω απάντησή σας σύντομα, διά μέσου του «Βήματος»».

Απάντηση:
Στη στήλη 9 του εντύπου Ε9 αναγράφεται ο κωδικός της κατηγορίας του ακινήτου. Στον κωδικό 1 της στήλης αυτής αναγράφεται η κατοικία-διαμέρισμα μετά των παρακολουθημάτων και των βοηθητικών χώρων. Οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων εντός πιλοτής ή ακάλυπτου χώρου αναγράφονται στην ίδια γραμμή που αναγράφεται το ακίνητο, αλλά στη στήλη βοηθητικών χώρων, μόνο στην περίπτωση που αποτελούν παρακολούθημα του συγκεκριμένου ακινήτου, δηλαδή αναφέρονται στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο ως παρακολουθήματα, ή ως δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης. Το ίδιο ισχύει και για αποθήκες κατοικιών που δεν αποτελούν ανεξάρτητες ιδιοκτησίες.
Η υπερ-φορολόγηση των ακινήτων
Η κυρία Ευκλίδου Σαμλιάνη ερωτά:

«Αφορμή για το σημερινό γράμμα μου είναι οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τον νέο ΦΑΠ όπου συμφωνώ γιατί εμείς οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων έχουμε φθάσει και ξεπεράσει τα όριά μας. Ενα παράδειγμα δικό μας χαρακτηριστικό: Ο γιος μου είναι ιδιοκτήτης ενός καταστήματος 71, 60 τ.μ. ισόγειο + 63 υπόγειο στην οδό Β. Τσιτσάνη (πρώην Λαρίσης) 5 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Εκεί όχι μόνο έχει ορισθεί συντελεστής εμπορικότητας 4,5 (όπως στο Κολωνάκι) αλλά και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι έχει μικρή πρόσοψη, γύρω στα 6 μ. Νομίζω αυτό είναι το λεγόμενο κριτήριο βάθους. Το αποτέλεσμα είναι να βγαίνει αντικειμενική αξία του ακινήτου 397.000! Σημειωτέον, ένα νοικιασμένο σε παρασκευή + εμπορία τυροπιτών – πιτσών κτλ. και το μηνιαίο ενοίκιο έπειτα από αλλεπάλληλες μειώσεις είναι 964 ευρώ, δηλαδή 1.000 με το χαρτόσημο 3,6%. Το κτίριο είναι του 1964. Συμφωνώ απόλυτα με την 3 πρόταση του ΠΟΜΙΔΑ, αλλιώς εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς. Λυπούμαι που σας κούρασα για μια υπόθεση που είναι σταγόνα στον ωκεανό σε μια Ελλάδα με τόση ανεργία και φτώχεια. Τα στοιχεία του ακινήτου στη διάθεσή σας».

Απάντηση:
Το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται με οποιαδήποτε αιτία ή κατέχονται είναι ένα «έξυπνο» και έντιμο σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αξίες των ακινήτων που προσδιορίζονται με το σύστημα αυτό είναι αρκετά κατώτερες των αγοραίων τιμών των ακινήτων. Ωστόσο, ως αντικειμενικό σύστημα είναι βέβαιο ότι έχει και υπερβολές, μια από τις οποίες είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ορισθεί συντελεστές εμπορικότητας των δρόμων, οι οποίοι συντελεστές προσδιορίζουν την αξία των εμπορικών ακινήτων, και είναι υπερβολικοί. Η ΠΟΜΙΔΑ θα πρέπει να εντοπίσει τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν υψηλοί συντελεστές εμπορικότητας και να ζητήσει την αναθεώρηση του ύψους τους.
Εισόδημα που δεν εισπράχθηκε

Ο κ. Απόστολος Κοντιζάς ερωτά:

«Εχω καταβάλει φόρους στη ΔΟΥ Π. Φαλήρου για εισοδήματα τα οποία δεν έχω εισπράξει. Οι φόροι αυτοί μου επιστρέφονται; ‘Η με κάποιον τρόπο συμψηφίζονται με άλλες οφειλές μου φορολογικές; Τα υπό συζήτηση εισοδήματα δηλώθηκαν κανονικά και φορολογήθηκαν, δεν εισπράχθησαν όμως, διότι η υπό συζήτηση εταιρεία, η οποία έπρεπε να μου καταβάλει τα δηλωθέντα και μη εισπραχθέντα εισοδήματα, ήταν συμφερόντων Απόστολου Αλαμανή ή Alfa Alfa Holding η οποία έγινε δεκτή στο άρθρο 44 με αποτέλεσμα να μην καταβάλει τελικά τα οφειλόμενα προς εμένα, τα οποία ήταν μισθοδοσία».

Απάντηση:
1. Σύμφωνα με το άρθρο 40 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος χρόνος απόκτησης του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε δικαίωμα είσπραξης. Αν ο δικαιούχος εισπράττει καθυστερημένα δεδουλευμένες αποδοχές σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, λόγω έκδηλης οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη του και εφόσον έγινε επίσχεση της εργασίας από τους μισθωτούς, ή αν ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησης αυτών των αποδοχών είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται. Συνεπώς αν ο εργοδότης σας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης τα εισοδήματα που σας οφείλει, έπρεπε να δηλωθούν όταν εισπραχθούν. Ομως εσείς σπεύσατε να τα δηλώσετε και εφόσον δεν υποβάλατε ανακλητική δήλωση ως 31.12.2012, οι φόροι που καταβλήθηκαν ούτε επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται.
Κάτοικος αλλοδαπής – Υποχρεώσεις

Ο κ. Γεώργιος Γεωργαντάς ερωτά:


«Καλημέρα, είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, χωρίς εισοδήματα στην Ελλάδα. Το 2012 αγόρασα ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα για ιδιοκατοίκηση στο μέλλον. Δεν το νοικιάζω και δεν μου αποφέρει εισόδημα. Εχω δυο ερωτήσεις: 1. Πρέπει να υποβάλω δήλωση με το έντυπο Ε1 και Ε9 ή μόνον το Ε9 ή κανένα από τα δύο; 2. Αν πρέπει να υποβάλω το έντυπο Ε1 πρέπει να δηλώσω τα εισοδήματα που απέκτησα στο εξωτερικό;».

Απάντηση:
Εχετε υποχρέωση να υποβάλετε δήλωση φόρου εισοδήματος (έντυπο Ε1) και δήλωση ακινήτων (έντυπο Ε9).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ