Πριν από λίγους μήνες δύο καταξιωμένα στελέχη της Upstream, μίας εκ των πλέον εξωστρεφών ελληνικών τεχνολογικών επιχειρήσεων, οι κκ. Νίκος Μωραϊτάκης και Σπύρος Μαγιάτης, άφησαν σίγουρες δουλειές για να φτιάξουν μία ψηφιακή εφαρμογή, τη WorkableHR. Στόχος της είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας των προσλήψεων online, αντλώντας βιογραφικά μέσα από το LinkedIn.
Το start up δημιουργήθηκε τον Ιούλιο και έλαβε κεφάλαιο κίνησης ύψους 100.000 ευρώ από την ίδια την Upstream, η οποία παράλληλα παρέχει στην εταιρεία υποστήριξη και πρόσβαση σε υποδομές και δίκτυα.
Μάλιστα προ μηνός το Οpenfund II επένδυσε 600.000 ευρώ στην WorkableHR για την περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής, η οποία πλέον βρίσκεται στις διεθνείς αγορές και ήδη έχει 30 πελάτες από επτά χώρες, ενώ λαμβάνει ιδιαίτερα θετικές κριτικές.
Εφαρμογή για επιχειρήσεις
Το WorkableHR αποτελεί διαδικτυακή εφαρμογή για επιχειρήσεις, η οποία διευκολύνει τη διαδικασία των προσλήψεων και λύνει ένα διεθνές πρόβλημα. «Οι προσλήψεις είναι μία διαδικασία που γίνεται με πόνο και ιδρώτα και κοστίζει πάρα πολύ στις επιχειρήσεις» σημειώνει ο κ. Μωραϊτάκης, επισημαίνοντας ότι η ψηφιακή εφαρμογή γεννήθηκε μέσα από την αντίστοιχη εμπειρία τους στην Upstream.
Μεταξύ άλλων, το WorkableHR, αντλώντας δεδομένα από το LinkedIn, δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών συγκρίσεων μεταξύ υποψηφίων, προσυνέντευξης και ανάρτησης αγγελιών, συνδέοντας ένα ψηφιακό εργαλείο με το ευρύτερο οικοσύστημα του Διαδικτύου.
Οι δύο νέοι επιχειρηματίες τονίζουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη πολλοί ανταγωνιστές για την εφαρμογή τους και υπογραμμίζουν τη διαδραστικότητα του WorkableHR, καθώς αντλεί δεδομένα από το LinkedIn και παρέχει τη δυνατότητα στην εργοδότρια εταιρεία να κάνει κάτι παραπάνω από το να βλέπει ένα βιογραφικό.
Όπως λένε, το LinkedIn ήδη αποτελεί συμπληρωματικό εργαλείο στη διαδικασία των προσλήψεων, καθώς το συμβουλεύονται οι πιθανοί εργοδότες, διότι, όπως σημειώνουν, αποτελεί δημόσια πλατφόρμα όπου υπάρχει ειλικρίνεια, αφού τα βιογραφικά των υποψηφίων μπορούν να διασταυρωθούν.
Διαχείριση ανθρώπινων πόρων μέσω social network
Κίνητρο για τη δημιουργία του WorkableHR είναι, όπως παρατηρούν, η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στον τομέα της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων λόγω της παρουσίας των βιογραφικών εκατομμυρίων ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Διεθνώς η διαδικασία πρόσληψης έχει μεταφερθεί online, οι εταιρείες θέλουν αντίστοιχα εργαλεία για να παραλάβουν τις αιτήσεις των υποψηφίων, να διαχειριστούν τα βιογραφικά και να κάνουν την επιλογή τους» σημειώνει ο κ. Μωραϊτάκης.
Όπως λένε οι δύο συνιδρυτές, σε καμία στιγμή δεν βρήκαν κλειστές πόρτες από επενδυτές και, μάλιστα, ουδείς τους έθεσε ζήτημα χρηματοοικονομικού κινδύνου λόγω Ελλάδας. «Όλοι οι επενδυτές εξέτασαν την πρόταση σοβαρά και από κανέναν δεν «φάγαμε πόρτα»» αναφέρει ο κ. Μωραϊτάκης.
Start up με στόχο αποκλειστικά το εξωτερικό
Οι ιδρυτές της WorkableHR παρατηρούν ότι τα start up που δημιουργούνται στη χώρα μας πρέπει να στοχεύουν απευθείας στις αγορές του εξωτερικού διότι, όπως σημειώνουν, «η ελληνική αγορά είναι νεκρή».
Ακόμη, συμπληρώνουν ότι πλέον είναι εύκολο να φτιαχτούν με χαμηλό κόστος προϊόντα άυλα και ανταγωνιστικά. «Είναι μία πρόκληση για τη νέα οικονομία. Οι καινούργιες εταιρείες πάντα είχαν το όριο της ελληνικής αγοράς η οποία ποτέ δεν τους άφηνε να φτάσουν εκείνο το οικονομικό μέγεθος που θα τους επέτρεπε να βγουν στο εξωτερικό» σχολιάζει ο κ. Μωραϊτάκης.
«Εμείς πιστεύουμε ότι παρά την κρίση στην Ελλάδα, η χώρα έχει ανθρώπινο δυναμικό πάρα πολύ υψηλών προδιαγραφών, ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας, επειδή οι Έλληνες έχουμε την τάση για μόρφωση. Υπάρχουν πάρα πολλοί σπουδαγμένοι, έμπειροι και εξαιρετικά καλοί μηχανικοί στον χώρο της τεχνολογίας. Το να φτιαχτεί μία εταιρεία που θα στηρίζεται σε αυτές τις δεξιότητες, δεν είναι τόσο δύσκολο» καταλήγουν.