Ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών λόγω της οικονομικής ύφεσης και η αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 23%, η οποία επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα, επηρέασαν δυσμενώς τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης το 2011, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat ΑΕ.

Ο τομέας της πίτσας εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση με 30% ενώ ακολούθησαν το σουβλάκι με 28%, τα ταχυφαγεία (fast food) με 26%, οι αλυσίδες πώλησης σάντουιτς και σνακ με 24%, οι αλυσίδες πώλησης καφέ με 24% και τα επώνυμα εστιατόρια με 23%.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν εξέλθει από την αγορά, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 η απασχόληση στο κλάδο μειώθηκε κατά 20%.

Υπό τις αρνητικές αυτές συνθήκες, σύμφωνα με την Hellastat, οι εταιρείες έχουν αναπτύξει έντονο ανταγωνισμό εφαρμόζοντας πολιτικές όπως: «happy hours» (χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα με χαμηλότερες τιμές), χαμηλότερες χρεώσεις για on-line παραγγελίες, προσφορές σε είδος (π.χ. δωρεάν αναψυκτικό για κάθε pizza ή δωρεάν καφές με κάθε τυρόπιτα) κ.ά.

Όσον αφορά στις επιχειρηματικές εξελίξεις του κλάδου για το 2011, στην μελέτη της Hellastat επισημαίνεται ότι η μητρική McDolanld΄s, πούλησε τα 19 εταιρικά καταστήματα που διέθετε στην Ελλάδα στη Premier Capital, ενώ η αλυσίδα καταστημάτων Applebee’s διέκοψε την λειτουργία των καταστημάτων της στην Ελλάδα, λόγω σημαντικών ζημιών και αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 229 επιχειρήσεων.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος σημείωσε το 2011 σημαντική υποχώρηση κατά 11,5%, στα 407,83 εκατ. ευρώ. Η μέση μείωση εκτιμάται σε 14,7%, ενώ άνοδο εσόδων εμφάνισε μόλις το 8% των εταιρειών.

Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) υποχώρησαν κατά 70%, σε 6,86 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένης της έντονης βελτίωσης που εμφάνισε η McDolanld΄s Hellas, οι προ φόρων ζημιές διευρύνθηκαν σε 21 εκατ. ευρώ, από 3 εκατ. ευρώ το 2010.

Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο (55,5%). Σημαντική ωστόσο ήταν η υποχώρηση του λειτουργικού περιθωρίου από 5,3% σε 2,7%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ έγινε αρνητικό (-2,1%, έναντι 0,6% το 2010).