Ως επίσημοι προσκεκλημένοι του ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων στην Ελληνογαλλική Επιχειρηματική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έθεσαν υπό την αιγίδα τους τo Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Γαλλίας.
Η ίδρυση του νέου διμερούς Συμβουλίου επισφραγίστηκε με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τον πρόεδρο του ΣΕΒ – Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων κ. Θανάση Λαβίδα και τον αντιπρόεδρο MEDEF International κ. Υβ Τριμπό ντε Σιλγκύ.
Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Η Ελλάδα πλήρωσε -κι όχι πάντα με δική της ευθύνη- ένα δυσβάστακτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος τα τελευταία αυτά χρόνια της κρίσης. Για πρώτη φορά ωστόσο, χάρη στις δικές της προσπάθειες και τη βοήθεια των εταίρων της, υπάρχει η προοπτική εξόδου από την κρίση. Οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ αποτελούν, τον ανθεκτικό πυρήνα της οικονομίας μας και την υπαρκτή ελπίδα για ανάκαμψη». Από την πλευρά του ο κ. Λαβίδας υπογράμμισε ότι «το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Γαλλίας θα αποτελείται από κορυφαίους επιχειρηματίες των δύο πλευρών με στόχο να προωθήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια και έργα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, στη Ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου, αλλά κι σε όποια άλλη γεωγραφική περιοχή ελληνο-γαλλικές συμμαχίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και να αποδώσουν πολλαπλά οφέλη». Και συνέχισε λέγοντας ότι «οι πολιτικοί ηγέτες καλούνται να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κρίση, οικονομική, κοινωνική, αξιακή. Οι επιχειρήσεις επωμίζονται το ακόμη βαρύτερο φορτίο να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση, να ανταγωνισθούν σε δυσμενές περιβάλλον, να δημιουργήσουν δουλειές για όλους, να προσφέρουν νέα ελπίδα στην κοινωνία».
Στην εκδήλωση παρέστη όλη η επίσημη γαλλική αντιπροσωπεία στην οποία μετείχε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισί, η υπουργός Τουρισμού, Εμπορίου και Χειροτεχνίας κυρία Σίλβια Πινέλ και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Μπερνάρντ Καζνέβ.Από την ελληνική κυβέρνηση, παρόντες οι: υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη.
Παρευρέθηκαν 200 περίπου από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων που έχουν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικών που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία.
Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των διοικήσεων γαλλικών και ελληνικών εταιρειών είχαν την ευκαιρία να διεξάγουν έναν γόνιμο διάλογο με τον γάλλο πρόεδρο και τον έλληνα Πρωθυπουργό, οι οποίοι και απάντησαν σε ερωτήσεις που τέθηκαν με αναφορά κυρίως στο επενδυτικό περιβάλλον συνολικά.