«Εχουμε πετύχει πολλά σε οκτώ μήνες. Αλλά δεν έχουμε πετύχει τίποτα, αν δεν κερδίσουμε και το στοίχημα των αποκρατικοποιήσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στην τελευταία συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με την ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Το πίστευε πάντα, αλλά η πεποίθησή του έγινε ακόμη πιο ισχυρή πριν από μερικές εβδομάδες, όταν συνομιλώντας στο Κατάρ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, άκουσε τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να του λέει: «Είχα κι εγώ προβλήματα με την οικονομία μου. Αλλά λύθηκαν μόλις άρχισα να κάνω αποκρατικοποιήσεις».

Για την Ελλάδα, οι αποκρατικοποιήσεις δεν αποτελούν απλώς ένα στοίχημα, αλλά και μια βασική υποχρέωση έναντι των δανειστών μας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Και οι φήμες πως οι αποκρατικοποιήσεις δεν βαδίζουν καλά όλο και πυκνώνουν στα πολιτικά παρασκήνια. Αλλά ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κκ. Τ. Αθανασόπουλος και Ι. Εμίρης τις διαψεύδουν και διαβεβαιώνουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδωσαν και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του, στην οποία μάλιστα ήταν παρών και ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος επιβεβαίωσε το ισχυρό ρωσικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν να εννοηθεί την περασμένη Πέμπτη ότι οι Ρώσοι προσφέρουν κοντά στα 2 δισ. ευρώ για την ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου. Ποσό που για την ώρα δεν προσεγγίζουν ούτε κατ’ ελάχιστον οι λληνες διεκδικητές.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ θα είναι οι πρώτες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που θα ολοκληρωθούν ως τον Απρίλιο, αλλάζοντας και την ψυχολογία όλων των μεγάλων επενδυτών απέναντι στη χώρα μας.

«Ο Απρίλιος θα είναι γενικώς μήνας-κλειδί για τις αποκρατικοποιήσεις»
φαίνεται ότι είπαν οι κκ. Αθανασόπουλος και Εμίρης στον κ. Σαμαρά, ο οποίος τηλεφωνεί σχεδόν καθημερινά στο ΤΑΙΠΕΔ και ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις, αλλά και για όλες τις δυσκολίες.
Εντός του Απριλίου, το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί άλλες τρεις αποκρατικοποιήσεις πλην των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Ο ΟΠΑΠ, οι δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις στο Αφάντου της Ρόδου αλλά και έξι ακίνητα-φιλέτα σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

«Μπορεί οι αποκρατικοποιήσεις να ακούγονται απλές, αλλά είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες»
τονίζει η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ για όσους της ασκούν κριτική για καθυστερήσεις.
Και ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσαν και στον Πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, τον Απρίλιο που θα ολοκληρωθούν οι πέντε αποκρατικοποιήσεις, θα ξεκινήσουν άλλες έντεκα, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, υπερκαλύπτοντας τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Η πρώτη από τις έντεκα νέες αποκρατικοποιήσεις θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ΕΥΑΣΘ, ενώ θα ακολουθήσουν η ΛΑΡΚΟ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, η έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης (αλλά όχι και της Πάτρας, για το οποίο ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε πρόσφατα στους Αχαιούς ότι θα παραμείνει στο Δημόσιο), τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΗ και τα ΕΛΛΠΕ.

Πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

Ειδικό ενδιαφέρον πάντως εμφανίζει η πώληση έξι ακινήτων που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα τα πλήρη στοιχεία των έξι αυτών ακινήτων που θα πωληθούν ως τον Απρίλιο, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις από τις αντίστοιχες ομογενειακές οργανώσεις. Τα ακίνητα αυτά είναι:
1. ΛΟΝΔΙΝΟ
Πωλείται η μη εκσυγχρονισμένη έπαυλη αρχιτεκτονικής τύπου «Italianate», διατηρητέα μονοκατοικία δεύτερης διαβάθμισης, 810 τ.μ., στο πολυπόθητο σημείο της νότιας πλευράς του Holland Park. Το κτίριο επωφελείται από έναν πίσω κήπο που επικοινωνεί άμεσα με το πάρκο. Χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως προξενική κατοικία. Ελάχιστη τιμή πώλησης 22 εκατ. στερλίνες.
2. ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Πωλείται μια μοναδική έκταση 8.000 τ.μ., ευρισκόμενη στην περιοχή Κύκκος, στον Δήμο Εγκωμης, στην καλύτερη τοποθεσία της Λευκωσίας. Πλησίον βρίσκονται υπουργεία, δύο πανεπιστήμια, πρεσβείες και γραφεία πολλών εταιρειών. Ελάχιστη τιμή πώλησης 5 εκατ. ευρώ.
3. ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πρόκειται για ένα εννιαώροφο κτίριο, 3.000 τ.μ., που βρίσκεται στο Quartier Leopold των Βρυξελλών, στην οδό Montoyer. Το Quartier Leopold είναι ο τόπος στέγασης των ευρωπαϊκών θεσμών και αποτελεί μέρος του κέντρου της πόλης. Ελάχιστη τιμή πώλησης 3,24 εκατ. ευρώ.
4. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Το ακίνητο βρίσκεται σε κεντρικό μέρος του Βελιγραδίου και συγκεκριμένα στο δήμο Vracar. Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο που αποτελείται από ένα ισόγειο και τέσσερις ορόφους, συνολικής επιφανείας 2.387 τ.μ. Ελάχιστη τιμή πώλησης 2 εκατ. ευρώ.
5. ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ
Το ακίνητο βρίσκεται σε αστική περιοχή υψηλής κλίμακας. Πρόκειται για ένα διώροφο διατηρητέο κτίριο με υπόγειο και σοφίτα συνολικής επιφανείας 1.237 τ.μ. Εχει αυτόνομο χώρο στάθμευσης 20 τ.μ. Ελάχιστη τιμή πώλησης 1,4 εκατ. ευρώ.
6. ΤΑΣΚΕΝΔΗ
Διώροφο αυτόνομο κτίσμα με υπόγειο που προορίζεται για κατοικία, ευρισκόμενο στα περίχωρα της Τασκένδης, που αποτελείται από 2 κτίρια σε μια έκταση 1.916 τ.μ., συνολικής επιφανείας 587,03 τ.μ., με καθαρό κατοικημένο χώρο 327,48 τ.μ. Ελάχιστη τιμή πώλησης 300.000 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ