Γενικεύεται η συζήτηση περί εργασιακού κόστους στις δυτικές κοινωνίες. Ειδικότερα, γενικεύεται η συζήτηση περί κατώτατου μισθού. Με πρωτοβουλία, μάλιστα, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Και με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών του Οργανισμού, που ξεκινά σήμερα στη Μόσχα.
Οπως γράφει η «Figaro», «για πρώτη φορά σε επίπεδο συνόδου του ΟΟΣΑ θα τεθεί επί τάπητος, ως πρόβλημα, το γαλλικό κόστος εργασίας».
Το θέμα δεν θα το θέσει βεβαίως επί τάπητος ο υπουργός Οικονομικών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Πιερ Μοσκοβισί. Ούτε και ο υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος προσφάτως εξέπληξε πολλούς εντός και εκτός γαλλικής επικράτειας, δηλώνοντας ότι «η Γαλλία είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη».
Δεν θα το θέσει ούτε καν η πρόεδρος της Ενωσης Γαλλικών Βιομηχανιών (Medef) Λοράνς Παριζό. Το φέρνει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο ΟΟΣΑ με την έκθεσή του για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
«Το κόστος εργασίας στη Γαλλία παραμένει υψηλό και περιορίζει τις δυνατότητες απασχόλησης, κυρίως για τους νέους και με λίγα προσόντα εργαζομένους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ.
Παρατηρεί κανείς την έκφραση «το κόστος παραμένει υψηλό», που υποδηλώνει ότι αυτό δεν μειώθηκε την ώρα που η γενικότερη τάση στις άλλες χώρες του Οργανισμού είναι πτωτική – υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον Οργανισμό με τις 34 πλέον ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του πλανήτη, τρεις εκ των οποίων πάντως, η Τουρκία, η Χιλή και το Μεξικό, χαρακτηρίζονται ως «μετρίου εισοδήματος».
Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται στις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και επιπλέον στην Ινδονησία και στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, δηλαδή τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Η Γαλλία δεν συγκρίνεται, βέβαια, με την Κίνα, την Ινδονησία ή την Τουρκία. Ομως ο Οργανισμός διαπιστώνει έλλειψη ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας. Γι’ αυτό προτείνει «να μειωθεί το κατώτατο κόστος εργασίας συγκριτικά με το μέσο μισθό στη χώρα, κυρίως για τους νέους».
Προτείνει επίσης «να μειωθούν οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση, περιορίζοντας τις δημόσιες δαπάνες και τις αναποτελεσματικές φορολογικές δαπάνες».
Η «Figaro», η οποία χαρακτηρίζει «φιλελεύθερης εμπνεύσεως» τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, στέκεται και σε μια άλλη πρόταση του Οργανισμού προς την κυβέρνηση Ολάντ-Ερό, που είναι η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης.
Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προτείνει αύξηση της φορολόγησης στα ακίνητα και τις κληρονομιές, που η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση Σαρκοζί-Φιγιόν είχε μειώσει.
Η σημερινή κυβέρνηση των Σοσιαλιστών αύξησε πάλι τους συντελεστές, γεγονός για το οποίο οι ειδικοί του Οργανισμού δεν πρόλαβαν προφανώς να ενημερωθούν.