Για προσθετά μέτρα στήριξης της Ελλάδας εάν η χώρα είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έκανε λόγω ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Ο Γερμανός επικεφαλής του ESM διατήρησε αποστάσεις από την παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τη χρήση λανθασμένων πολλαπλασιαστών στο ελληνικό πρόγραμμα και εκτίμησε πως τα στοιχεία του ΔΝΤ δεν είναι ακριβή. Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα είχε το 2009 έλλειμμα 15,6% του ΑΕΠ και η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής απαιτούσε άμεσες αποφάσεις.

«Σε μία τέτοια κατάσταση δεν έχει σημασία αν οι πολλαπλασιαστές ήταν 1 ή 1,5. Το βασικό πρόβλημα ήταν να ληφθούν άμεσα αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως η ΕΕ θα λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης και ανάκαμψης της Ελλάδας ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή των συμπεφωνημένων με την τρόικα. Ο ίδιος αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, ωστόσο έδωσε και ένα μήνυμα ελπίδα σημειώνοντας πως η ιστορία έχει δείξει πως όπου εφαρμόσθηκαν αντίστοιχα προγράμματα με το Ελληνικό σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην Ινδονησία , την Τουρκία και χώρες της Λατινικής Αμερικής (οι οποίες ωστόσο είχαν πάντα τη δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής) και εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως αντίστοιχη ανάκαμψη θα έλθει και για την Ελλάδα μετά από κάποιο διάστημα,

Ερωτηθείς για το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αναεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον ESM ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως παρά τις πρόσφατες αποφάσεις της ζώνης του ευρώ η ενεργοποίηση της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης προϋποθέτει την ύπαρξη ενιαίου εποπτικού μηχανισμού ο οποίος θα λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα είναι έτοιμος το 2014. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι πρόωρο να γίνουν προβλέψεις επί του θέματος.