«Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού» ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών, αρνούμενο με αυτό τον τρόπο να παράσχει κάλυψη στον γενικό του Γραμματέα κ. Γιώργο Μέργο ο οποίος έφερε με δηλώσεις του στην επιφάνεια το ζήτημα.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης :«Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες τηςEυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων τηςEurostat».

Για το ίδιο θέμα έκανε δήλωση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργου Μέργου.

«Σε ομιλία μου σήμερα, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, παρουσίασα τις προσωπικές μου απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Από ολόκληρη την ομιλία, απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης.

Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην ομιλία μου, αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις».


Οι δηλώσεις Μέργου στην ετήσια εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Στην Ελλάδα το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί, αλλά ο κατώτερος μισθός είναι ακόμη υψηλός και επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Γιώργος Μέργος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ο κ. Μέργος αναφερόμενος στα της ασφαλιστικής αγοράς είπε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα είναι πολλές και προανήγγειλε το κλείσιμο αρκετών εξ αυτών (προσφάτως έκλεισε η EVIMA), προκειμένου όπως είπε να εξυγιανθεί η αγορά.

Από την πλευρά του υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς προανήγγειλε την επαναφορά του αφορολογήτου των ασφαλίστρων εφόσον μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της οικονομίας.
Και από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην αδιέξοδη, όπως την χαρακτήρισε, πολιτική του μνημονίου και πρότεινε μεταξύ των άλλων την δημοσιονομική προσαρμογή – με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα και αναδιανομή των φορολογικών εσόδων, μεταξύ των άλλων – τη μεταρρύθμιση του Κράτους και την αποδέσμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων του. Προσέθεσε «ό,τι δουλεύει καλά να μην το αγγίξουμε» και στην κατηγορία αυτή περιέλαβε και τη ναυτιλία.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της Ενωσης κ. Γιώργος Κώτσαλος ζήτησε να γίνει υποχρεωτική η επαγγελματική ασφάλιση, και πρότεινε την είσοδο των ασφαλιστικών εταιριών στις γεωργικές ασφαλίσεις.

Αναλυτικότερα ο κ. Κώτσαλος αναφερόμενος στο αδιέξοδο της κοινωνικής ασφάλισης κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης, λέγοντας ότι «σε καμία χώρα δεν προχώρησε καμία αλλαγή χωρίς την υποχρεωτικότητα. Σε καμία χώρα δεν έγινε αλλαγή οικειοθελώς. Ο νόμος του 2002 για τα επαγγελματικά ταμεία άφησε εκτός τις ασφαλιστικές εταιρίες. Ετσι μόλις εννέα ταμεία δημιουργήθηκαν».
Με βάση πληροφορίες, η Ενωση έχει αποστείλει υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να αρθούν όλα τα εμπόδια και να δοθεί η δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρίες να κάνουν ομαδικές καλύψεις πρόνοιας, δηλαδή να αναλάβουν τη συνταξιοδότηση επαγγελματικών ομάδων μέσα από απλά ομαδικά προγράμματα.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΑΕΕ ζήτησε την σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στις καλύψεις από σεισμούς και ασφαλιστικές πλημμύρες, ενώ άνοιξε και θέμα εισόδου των επιχειρήσεων στις γεωργικές ασφαλίσεις, τονίζοντας ότι «δεν ξέρω αν θα συνεχίσει να υφίσταται ο ΕΛΓΑ με τις εισφορές του 4% από τις αγροτικές ενισχύσεις».