Η παγκόσμια ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ξεπέρασε τα 100 γιγαβάτ (GW) το 2012 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (EPIA). Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ενωσης, οι σύγχρονες παγκόσμιες δυνατότητες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας μπορούν να παράγουν τόση ηλεκτρική ενέργεια σε ένα έτος, όσο 16 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέσω της καύσης άνθρακα ή πυρηνικοί αντιδραστήρες του ενός GW ο καθένας.
Η περασμένη χρονιά ήταν ιδιαίτερα αναπτυξιακή για τον τομέα των φωτοβολταϊκών, αφού προστέθηκαν 30 GW νέας φωτοβολταϊκής ισχύος. Ωστόσο, μόλις τα 13 από αυτά εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, αφού αγορές όπως η ινδική και η κινεζική, παρουσιάζουν σημαντική άνοδο στον κλάδο.
«Η φωτοβολταϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά σαφώς τα αποτελέσματα του 2012 δείχνουν ότι υπάρχει μια ισχυρή παγκόσμια αγορά για την τεχνολογία μας, ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές περιόδους και παρά την αυξανόμενη ρυθμιστική αβεβαιότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της EPIA Γουϊνφρεντ Χόφμαν.
Η Γερμανία παρέμεινε πρώτη στην κατάταξη της ηλιακής αγοράς παγκοσμίως με 7,6 νέα GW, η Κίνα κατατάχθηκε δεύτερη με 3,5- 4,5GW και η Ιταλία τρίτη με 3,3GW. Oι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τέταρτες με 3,2 GW ενώ ακολούθησαν Ιαπωνία (2,5 GW) και Γαλλία (1,2 GW).