Τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στις συζητήσεις που γίνονται για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.



Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι προτού τα έσοδα αυτά συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα γνωστά σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος στο οποίο θα μπορούσαν να φτάσουν.



«Ας περιμένουμε πρώτα τις πρώτες εξορύξεις, να δούμε πόσο είναι, τι είδους αέριο είναι, τι ποιότητας, προτού να μπορέσουμε να το συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα», ανέφερε σε ομιλία του στην ολλανδική Κάτω Βουλή στη Χάγη.



Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή, τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 18 δισ. ευρώ ή μεταξύ 100 και 300% του κυπριακού ΑΕΠ.



«Θα μπορούσε να υπάρξει ένας ξεχωριστός λογαριασμός, στον οποίο, για παράδειγμα, θα μεταφέρονταν τα έσοδα από το αέριο», συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.



Η Κύπρος ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση από την ευρωζώνη τον περασμένο Ιούνιο.



Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το πακέτο στήριξης θα προσεγγίσει τα 17,5 δισ. ευρώ, όσο είναι περίπου το ΑΕΠ της χώρας.