Στο κόκκινο λειτουργούν οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας αφού εκτός από την ύφεση, η εκτίναξη του κόστους ενέργειας που προέρχεται κυρίως από την υπερφορολόγηση αλλά και από τις στρεβλώσεις της ίδιας της αγοράς έχει συμβάλλει στην απώλεια της ανταγωνιστικότητάς τους.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), το κόστος ενέργειας φθάνει πλέον το 50% του συνολικού κόστους της παραγωγικής διαδικασίας, ξεπερνώντας το εργατικό κόστος, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ελληνικών βιομηχανιών σε αγορές του εξωτερικού, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε βασικό εξοπλισμό και έχει οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε πλήρη αποσύνθεση τον δευτερογενή τομέα.
Από τα 100 ευρώ ενός τιμολογίου ρεύματος, μόνο τα 55 ευρώ είναι η κατανάλωση ενέργειας και τα 45 ευρώ είναι οι φόροι και οι άλλες χρεώσεις όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 5%-7%, 7% το κόστος των ΑΠΕ, 7% το κόστος των ΥΚΩ και 15% το σύστημα εμπορίας ρύπων.
Παράλληλα, στο φυσικό αέριο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανέρχεται μεταξύ 15%-20%. Μάλιστα, η βιομηχανία απειλείται το 2013 από νέα, μεγάλη αύξηση των τιμολογίων λόγω κόστους ρύπων (8%-15%).
Στοιχεία που δόθηκαν για τρεις μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας (τσιμέντα, χαλυβουργίες, διέλαση αλουμινίου) δείχνουν κλιμακούμενη συρρίκνωση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά (60-80%) σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα, στροφή στις εξαγωγές οι οποίες όμως πραγματοποιούνται με ζημία, αύξηση του αναξιοποίητου παραγωγικού δυναμικού αφού κλείνουν μονάδες παραγωγής και μείωση της απασχόλησης άνω του 30% σε ορισμένους κλάδους.
Επεξηγώντας την απουσία ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής στις εγχώριες αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρθηκε στα δομικά κενά και στο πλήθος των στρεβλώσεων στις συγκεκριμένες αγορές.
Ειδικότερα, όσον αφορά την αγορά ηλεκτρισμού, έγινε αναφορά στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ που εκμεταλλεύεται τις εθνικές πηγές ενέργειας, τη μη λειτουργία του ανταγωνισμού, το πλήθος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και την μονοδιάστατη, εισπρακτική αντιμετώπιση της αγοράς. Επιπλέον, η χώρα μας, συγκριτικά με τις χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζει τους υψηλότερους συντελεστές Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που φτάνουν το 5% του τελικού κόστους.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την εκρηκτική αύξηση του κόστους των ΑΠΕ που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση του κόστους στον τελικό καταναλωτή. Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε έκκληση για εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την προστασία της βιομηχανίας από το κόστος αερίων ρύπων, σε αναλογία με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος, παρουσιάστηκε η κατάσταση στην εγχώρια αγορά του φυσικού αερίου όπου καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές για βιομηχανικούς πελάτες στην Ευρώπη των 27. Πέραν δε των υψηλών τιμών, επιβάλλεται και υψηλός ΕΦΚ που αποτελεί σήμερα το 10% του τελικού κόστους του φυσικού αερίου.
Η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία στα επίπεδα των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών χωρών, τη δραστική μείωση ή πλήρη απαλλαγή από ρυθμιστικές χρεώσεις και τέλη που επιβαρύνουν υπέρμετρα το τελικό κόστος, θέσπιση Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης και Αντιστάθμισης του κόστους αερίων ρύπων, ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς Φυσικού Αερίου και αναδιαπραγμάτευση των διεθνών συμβάσεων προμήθειας, μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα για τις βιομηχανίες στο ελάχιστο δυνατό και στήριξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην εκπλήρωση του ρυθμιστικού της ρόλου.
Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Κωνσταντίνος Κουκλέλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η φθηνή ενέργεια είναι ο πιο διαφανής και δίκαιος τρόπος για να στηρίξει μια χώρα τη βιομηχανία και την οικονομία της. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να συμβαδίσουμε στον δρόμο προς την πραγματική ανάπτυξη, χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς φοροαπαλλαγές και με ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους. Η βιομηχανία σήμερα αναζητά συνομιλητή όχι για να κινδυνολογήσει αλλά για να βρει βιώσιμες λύσεις για την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, την απασχόληση και την εθνική μας οικονομία.»

Περίεργη καταγγελία στελέχους της ΔΕΗ στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Η συνέντευξη τύπου της ΕΒΙΚΕΝ έγινε στη σκιά των αποκαλύψεων ότι διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ που ήταν και βασικός συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των καταναλωτών υψηλής τάσης για τη διαμόρφωση των τιμολογίων έχει προσφύγει από τον περασμένο Οκτώβριο στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγγέλλοντας τον βασικό μέτοχο της ΔΕΗ, δηλαδή το κράτος, ότι έχει προβεί σε κρατικές ενισχύσεις εις βάρος της ΔΕΗ και γενικότερα ότι τα τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα είναι χαμηλά και πρέπει να αυξηθούν.

Το στέλεχος στην προσφυγή διευκρινίζει ότι ενεργεί ως ιδιώτης καταναλωτής και όχι ως στέλεχος της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι διερευνά την ακρίβεια των πληροφοριών περί προσφυγής του στελέχους της και επισημαίνει ότι «είναι προφανές ότι πέραν της Διοίκησης της εταιρείας, ουδείς άλλος και πολύ περισσότερο ατομικές πρωτοβουλίες διαμορφώνουν την πολιτική της».

Σχολιάζοντας το ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ την πληροφορία αυτή ανέφερε ότι αποτελεί βόμβα και επιθετική κίνηση κατά της μεταποίησης.