Ο κ. Αργύριος Παπαδόπουλος ερωτά:
«Ηθελα να ρωτήσω αν οι δόσεις στην Εφορία του φόρου εισοδήματος έγιναν ή θα γίνουν 48, γιατί αδυνατούμε να πληρώσουμε».
Απάντηση: Οι διατάξεις για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος σε δόσεις έχουν λήξει. Αν θα νομοθετηθεί μια νέα ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών προς το Δημόσιο σε δόσεις δεν έχει γίνει γνωστό. Μπορείτε ωστόσο να ζητήσετε από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ στην οποία ανήκετε να ρυθμίσει την οφειλή σας σε δόσεις. Είναι μια πρακτική που ακολουθείται.
Ο νέος φόρος υπεραξίας ακινήτων
Η κυρία Μαρία Δουβρή ερωτά:
«Είναι αλήθεια ότι από 1.1.2013 επιβλήθηκε ένας ακόμη φόρος στην ακίνητη περιουσία; Συγκεκριμένα πληροφορήθηκα ότι από 1.1.2013 στα ακίνητα που πωλούνται εκτός από τον φόρο μεταβίβασης θα επιβάλλεται και φόρος υπεραξίας, ο οποίος θα βαρύνει τον πωλητή του ακινήτου. Αληθεύει αυτό; Δηλαδή στα ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1.1.2013 θα επιβάλλεται φόρος στον αγοραστή του ακινήτου και ακόμη φόρος στον πωλητή; Σας παρακαλώ πληροφορήστε μας τι πράγματι συμβαίνει».
Απάντηση: 1. Φόρος στην υπεραξία ακινήτων που μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία (πώληση) έχει επιβληθεί, αν η μνήμη δεν μας απατά, από το 1965, αλλά η φορολογία αυτή για διάφορους λόγους δεν «περπάτησε». Επί υπουργίας του κ. Γ. Αλογοσκούφη επαναφέρθηκε με τον Ν. 3427/2005 ως φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος με παράλληλη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης. Η φορολογία αυτή καταργήθηκε από 23.4.2010 με το άρθρο 23 του Ν. 3842/2010. Η φορολογία της υπεραξίας ακινήτων που μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία όσες φορές επιβλήθηκε στο παρελθόν λειτούργησε ως φόρος κεφαλαίου. 2. Με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή η φορολογία αυτή επαναφέρθηκε όχι ως φόρος κεφαλαίου αλλά ως φόρος εισοδήματος, χωρίς να καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, επί ακινήτου, ή ιδανικού μεριδίου αυτού, ή εμπραγμάτου δικαιώματος επί ακινήτου, ή ιδανικού μεριδίου αυτού, που έχει αποκτηθεί με οποιαδήποτε αιτία (αγορά, κληρονομιά, δωρεά, γονική παροχή) από 1.1.2013 και μεταβιβάζεται μετά την ημερομηνία αυτή με επαχθή αιτία επιβάλλεται φόρος στη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας κτήσης και της αντικειμενικής αξίας πώλησης. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται με συντελεστή 20% στην πιο πάνω διαφορά με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, αφού η διαφορά εισοδήματος αποπληθωριστεί με βάση τα έτη παλαιότητας του ακινήτου.
Αγοραία και αντικειμενική αξία πώλησης
Ο κ. Γεώργιος Σουμελάς ερωτά:
«Προ τριετίας πουλήθηκε ακίνητο στην πραγματική-αγοραία τιμή, η οποία ήταν διπλάσια και κάτι από την αντικειμενική τιμή που γράφτηκε στο συμβόλαιο πώλησης. Το τίμημα καλύφθηκε με δύο τραπεζικές επιταγές κυρίως και μικρό μέρος του, η προκαταβολή, με τραπεζικό έμβασμα στον πωλητή, κατατέθηκε ολόκληρο στην πληρώτρια των επιταγών τράπεζα και λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο εξωτερικό, μέσω τραπέζης, κατά το μεγαλύτερο μέρος του.
Επειδή τα δηλούμενα εισοδήματα του πολίτη απέχουν σοβαρά από το εξαχθέν ποσό και το τίμημα πώλησης δεν γράφτηκε στους κωδικούς της σχετικής φορολογικής του δήλωσης, καλείται δε ήδη να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων που εξήγαγε, ερωτάται: 1ον. Αν προσκομιστούν στις Αρχές φωτοαντίγραφα των επιταγών και των εμβασμάτων ή/και ιδιωτικού συμφωνητικού, με τα οποία αποκαλύπτεται το πραγματικά εισπραχθέν τίμημα και υπερκαλύπτεται το εξαχθέν ποσό, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους συμβληθέντες στην πώληση, συμπληρωματικός φόρος μεταβίβασης, πρόστιμο, άλλο τι και τελικά καλείται ο πωλητής; 2ον. Ποιες οι συνέπειες για τον πωλητή, αν δεν γίνουν δεκτά τα παραπάνω στοιχεία και δεν θεωρηθεί ότι καλύπτεται η προέλευση των χρημάτων; Το μη καλυπτόμενο μέρος θα θεωρηθεί απόκρυψη εισοδήματος και όχι ανάλωση κεφαλαίου; 3ον. Αν έρθει πίσω, στην Ελλάδα, το εξαχθέν ποσό, ευνοείται και πώς ο πωλητής, π.χ. με τον νόμο Αλογοσκούφη, αν ισχύει ακόμα;».
Απάντηση: 1. Το ζήτημα που θίγεται στην επιστολή σας απασχολεί πολλούς πολίτες και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία με κατανόηση, διότι είναι αναμφίβολο ότι μεταξύ της αγοραίας τιμής πώλησης ενός ακινήτου και της φορολογητέας αξίας του υπάρχει σημαντική διαφορά, η οποία δεν δηλώνεται και δεν φορολογείται. Αν δεν γίνουν δεκτά από τη φορολογική αρχή τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσετε, είναι πολύ πιθανόν να επιβληθεί φόρος εισοδήματος στο ποσό που δεν καλύπτεται από την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο πώλησης του ακινήτου αξία. 2. Οι διατάξεις με τις οποίες δόθηκαν κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων προέβλεπαν ορισμένο χρόνο ισχύος, συνήθως εξάμηνο. Οι διατάξεις αυτές έπαψαν να ισχύουν.
Φυσικά πρόσωπα και εισόδημα
Η κυρία Κυριακή Μιχαλιού ερωτά:
«Αμερικανός υπήκοος με εισόδημα από την Αμερική και που κάνει φορολογική δήλωση στην Αμερική, κατοικεί στην Ελλάδα και εργάζεται ως ιεραπόστολος (κοινωνικό έργο) στην Ελλάδα. Η γυναίκα του είναι Ελληνίδα… Εχουν αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα (με δάνειο που το έχουν μεταφέρει στην Αμερική). Πρέπει να κάνει επίσης φορολογική δήλωση και στην Ελλάδα για το εισόδημα; Εχει δικαίωμα η Ελλάδα να τον φορολογήσει στο εισόδημα που έρχεται από Αμερική; Στην Αμερική δηλώνει το εισόδημά του, το οποίο πέφτει κάτω από το όριο που φορολογείται. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να ψάχνει τι και αν φορολογεί η Αμερική, με τους δικούς της νόμους και όρια, έτσι ώστε να του φορολογήσει το εισόδημά του; Και αν έχει δικαίωμα να τον φορολογήσει ως Ελληνα, λογικά θα πρέπει να ισχύουν όλοι οι νόμοι/δικαιώματα όπως για τους Ελληνες, π.χ. να καταθέσει και αποδείξεις, έτσι δεν είναι; (Το οποίο δεν το δέχονται στην Εφορία της Παλλήνης.) Κοίταξα τη σύμβαση περί διπλής φορολογίας, αν η περίπτωσή του αναφέρεται εκεί… Παρακαλώ μπορείτε να μας καθοδηγήσετε στο κατάλληλο άρθρο;».
Απάντηση: Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά του, που έχει την κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος στη χώρα μας για το παγκόσμιο εισόδημά του, δηλαδή τόσο γι’ αυτό που αποκτά από πηγές που βρίσκονται στην Ελλάδα όσο και γι’ αυτό που αποκτά από πηγές που βρίσκονται στην αλλοδαπή, με εφαρμογή των συμβάσεων αποφυγής της διπλής φορολογίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ