Ρήγμα στο σύστημα της προστασίας της ανωνυμίας και του απορρήτου των οικονομικών δραστηριοτήτων που απολαμβάνουν εταιρείες και κεφαλαιούχοι στα Νησιά Κέιμαν, φέρεται αποφασισμένη να δημιουργήσει η παντοδύναμη νομισματική Αρχή των βρετανικής κυριαρχίας νησιών CIMA.

Σύμφωνα με επιστολή που απηύθυνε σε hedge funds που εδρεύουν στα Νησιά Κέιμαν και η οποία περιήλθε σε γνώση των Financial Times, η CIMA σημειώνει ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια δημόσια βάση δεδομένων που θα αφορά τις υπεράκτιες εταιρείες και τα funds που εδρεύουν εκεί.

Στη βάση δεδομένων θα καταγραφούν επίσης στοιχεία που αφορούν τους διευθυντές των off shore εταιρειών και των hedge funds που δραστηριοποιούνται στα Νησιά. Η διαδικασία απογραφής των διευθυντών έχει ξεκινήσει και πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Μαρτίου.

Οπως αναφέρουν οι FT, το 2011 η εφημερίδα είχε αποκαλύψει πώς κάποια διευθυντικά στελέχη που κατοικούν στα Καϊμάν μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια όχι μόνο δεκάδων αλλά… εκατοντάδων hedge funds.

«Δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ανεκτό οι διευθυντές και τα στελέχη υπεράκτιων εταιρειών και hedge funds να λειτουργούν σαν… γομολάστιχες κινήσεων κεφαλαίων και κεφαλαιούχων», δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα ο Βίνσεντ Βάντενμπρουκε, επικεφαλής λειτουργικής εποπτείας της εταιρείας Hermes BPK, η οποία πραγματοποιεί επενδύσεις σε hedge funds για λογαριασμό κάποιων από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας.

Η CIMA στο έγγραφό της αναφέρει ότι «κατά τους τελευταίους 24 μήνες και έπειτα από το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, η βρετανική Επιτροπή Εποπτείας εταιρειών παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, η Οικονομική Επιτροπή του νησιού Τζέρσεϊ, η Χρηματοοικονομική Επιτροπή των νησιών Μπαχάμες και η Εποπτική Επιτροπή του Νησιού Μαν προχώρησαν σε αναθεωρήσεις των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα εδάφη τους».