«Ετος γαστρονομίας» ανακηρύσσει το 2013 για τη Σαντορίνη ο Δήμος Θήρας, προτάσσοντας ως βασικό «όπλο» στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο του προορισμού την ιδιαιτερότητα της γαστρονομίας και των προϊόντων του νησιού (φάβα, τοματάκι, κρασί). «Το 2013 είναι χρονιά -σταθμός» για τη Σαντορίνη, τόνισε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ν. Ζώρζος, σημειώνοντας ότι το Ετος «συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης». Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης την Τρίτη, ο κ. Ζώρζος απηύθηνε ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να τροφοδοτήσουν το εγχείρημα με ιδέες και δράσεις, ενώ επισήμανε ότι όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου θα ενταχθούν σε αυτό.
Στο στοίχημα του εμπλουτισμού του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της ελληνικής γαστρονομίας, στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων του τουρισμού αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρης στάθηκε στην ανάγκη για ποιοτικότερη γεωργία στη χώρα και στη συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή τομέα του τουρισμού.
Στη σύνδεση της γαστρονομίας με τον πολιτισμό αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής των ανασκαφών Ακρωτηρίου κ. Χ. Ντούμας, καθώς και στην πρόχου του 17ου αιώνα π.Χ., που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι και αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του λογοτύπου του έτους. Τη σχέση της ηφαιστειακής προέλευσης των εδαφών της Σαντορίνης με τη γονιμότητά τους και την ιδιαιτερότητα των αγροτικών προϊόντων της, σχολίασε ο ηφαιστειολόγος Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκης.
«Ηρθε η στιγμή να εξαργυρώσει το νησί την ιστορία αιώνων και να μετατρέψει την κακοτυχιά της ηφαιστειογενούς περιοχής σε καλή τύχη και προνόμιο», δήλωσε ο συγγραφέας και γευσιγνώστης κ. Η. Μαμαλάκης, ενώ η διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου –Καμηλάκη, υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης της πολιτισμικής και κοινωνικής διάστασης της διατροφής, των εθίμων κοινής εστίασης και της ελληνικής φιλοξενίας.
Η επίσημη έναρξη για το «2013 Ετος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Σαντορίνη, στις 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 6.30 μ.μ.