Ακαρπη αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να αποβεί η πρόσπάθεια πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σ΄αυτή τη φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων τραπεζών κρίνονται μη ικανοποιητικές και αν δεν βελτιωθούν, ενδεχόμενο που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, θα απορριφθούν.
Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε ικανοποιητική πρόταση στην παρούσα φάση. Οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank) βρίσκονται σε διαδικασία συγχωνεύσεων και αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να αναλάβουν πρόσθετα βάρη, ενώ στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, το μέγεθος της τράπεζας θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας.
Με την Εθνική Τράπεζα να αποκλείεται από τη διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επειδή την ίδια στιγμή «τρέχει» η πρόταση εξαγοράς της Eurobank και την τελευταία να αποκλείεται εκ των πραγμάτων από τη διαδικασία, ως φαβορί προέβαλε η Alpha Bank.
Ομως η πρότασή της, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι χθες το βράδι, δεν συγκεντρώνει πιθανότητες επιτυχίας.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι και η ίδια η τράπεζα δεν «φλέγεται» να αποκτήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την ώρα που είναι απασχολημένη με την απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας.
Η προσθήκη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στον όμιλο της Alpha Bank θα βελτίωνε το δείκτη δανείων προς καταθέσεις, όμως την ίδια στιγμή θα αύξανε σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση της η Alpha Bank κάνει λόγο για για υψηλότερο κενό χρηματοδότησης (funding gap) και απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με σημαντικά μικρότερο αριθμό εργαζομένων, κάτι που στην παρούσα φάση η κυβέρνηση πολιτικά δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό.
Η περίπτωση της Τράπεζας Αττικής συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες καθώς θεωρείται ότι η τράπεζα δεν διαθέτει την ανάλογη διοικητική εμπειρία για να απορροφήσει μια τράπεζα σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερή της.
Ετσι, η λύση που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι το «σπάσιμο» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα («good» και «bad» bank) και στη συνέχεια η ανακεφαλαιοποίηση της «καλής» τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα αναλάβει στη συνέχεια την πώλησή της μέσα σε 12 μήνες, όπως προβλέπεται για κάθε τράπεζα που θα καταλήξει στο Ταμείο.
Πρόκειται για μια διαδικασία ανάλογη με αυτή της Proton Bank, η οποία θα πρέπει να έχει πωληθεί μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαρτίου, οπότε και συμπληρώνεται 12μηνο από το «σπάσιμο» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και την ανακεφαλαιοποίηση της «καλής» από το Ταμείο.
Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το Ταμείο, εκτιμάται ότι σταδιακά θα έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων, η Εθνική θα έχει ολοκλήρώσει τη συγχώνευση με τη Eurobank και ενδεχομένως να έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές της ελληνικής οικονομία ώστε να προσελκυθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον.