Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για άμεσες εισπράξεις εσόδων από όσους φορολογουμένους έβγαλαν την τελευταία τριετία κεφάλαια στο εξωτερικό και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν με βάση τις δηλώσεις τους.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει αποστείλει συνολικά 25.500 επιστολές σε ισάριθμους φορολογουμένους, οι οποίοι εντοπίστηκαν να μην μπορούν να δικαιολογήσουν σε πρώτη ανάγνωση καταθέσεις ύψους 7 δισ. ευρώ.

Με τα ραβασάκια καλούνταν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να πληρώσουν επί των εισοδημάτων που απέκρυψαν φόρο 45%. Μέχρι την Πέμπτη, από τους 25.500 φορολογουμένους, λιγότεροι από 1.000 είχαν μπει στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ για να δηλώσουν ό,τι έχουν κρύψει και μόλις 250 είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις.

Οι προσδοκίες που αφορούσαν άμεση είσπραξη 2 δισ. ευρώ από τους παραπάνω φορολογουμένους προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται. Αντίθετα, εκτιμάται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ότι τελικά οι περισσότεροι από τους 25.500 θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους χωρίς να απειληθούν με έξτρα φόρο.