Στα τελικά πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα ανακοινώσουν τον Ιανουάριο οι συστημικοί όμιλοι και στον κύκλο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των υπολοίπων τραπεζών που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 στρέφονται τα βλέμματα της αγοράς μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για την αναδιάταξη του εγχώριου τραπεζικού τομέα. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται καθοριστικοί για τη διαμόρφωση του χρηματοπιστωτικού χάρτη της επόμενης δεκαετίας, με την ανάδειξη νέων ισχυρών παικτών μέσα από τη διαδικασία της αναγκαίας μετά το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους ανακεφαλαιοποίησης και συγκέντρωσης του κλάδου.

Η φυσιογνωμία του συστήματος θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των μεγάλων ομίλων (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) να διαθέσουν στην αγορά τουλάχιστον το 10% των νέων μετοχών που θα εκδώσουν, από την ευχέρεια των μη συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων (Millennium, Αττικής, Probank, Νέα Proton, FBBank, Πανελλήνια) να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, αλλά και από τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο εκτός απροόπτου θα διασπαστεί σε «καλό» και «κακό» προτού συγχωνευτεί με ένα από τα υπό διαμόρφωση βιώσιμα σχήματα.
Οι ανάγκες
Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 27,5 δισ. ευρώ. Με αυτή την ενίσχυση ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων τους (Core Tier 1) εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί πάνω από τα ελάχιστα όρια του 10% ως το τέλος του 2014.
Αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές στην παρούσα φάση είναι το ύψος της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων που θα πραγματοποιηθεί με κοινές μετοχές. Το 10% αυτών των εκδόσεων θα πρέπει να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα για τη διατήρηση του δικαιώματος εκλογής των διοικήσεων και την εξασφάλιση προτεραιότητας στη διαδικασία επανελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσα στην ερχόμενη πενταετία.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε τράπεζα θα οριστικοποιήσει μέσα στον Ιανουάριο το πλάνο ανακεφαλαιοποίησής της, από το οποίο θα προκύπτει ο τρόπος κάλυψης των αναγκών της, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Ο Core Tier 1 θα πρέπει να αναρριχηθεί στο 6% με τη διάθεση κοινών μετοχών και εν συνεχεία η διαμόρφωσή του στα ελάχιστα όρια που έχει καταλήξει η Τράπεζα της Ελλάδος θα γίνει με τη χρήση προνομιούχων μετοχών που έχουν εκδοθεί από το 2008 υπέρ του Δημοσίου και μετατρέψιμων ομολογιών (contingent convertible bonds –CoCos) και με την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου προς συμψηφισμό των ζημιών του PSI.
Οι αυξήσεις
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, μέσα στον Ιανουάριο θα διατεθούν τα CoCos στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να ακολουθήσουν οι εκδόσεις μετοχών τον Απρίλιο του 2013, οι οποίες θα είναι εγγυημένες στο 100% από το Ταμείο. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου κάθε τράπεζας ενδεχομένως να μην είναι το ίδιο σε σχέση με τα ποσά που έχει ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο σημειώνουν ότι οι διαφορές δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε να μεταβάλουν σε αξιοσημείωτο βαθμό την εικόνα που υπάρχει σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντληθούν από την πώληση νέων μετοχών συνολικά για τους τέσσερις μεγάλους ομίλους δεν θα ξεπεράσουν τα 19 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου το ελάχιστο 10% που χρειάζεται για να αποφευχθεί η πλήρης κρατικοποίηση του συστήματος θα διαμορφωθεί ως και στα 1,9 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω θα ισχύσουν για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ολες οι υπόλοιπες θα πρέπει να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους ή να συγχωνευτούν με άλλες τράπεζες, παρουσιάζοντας ωστόσο παράλληλα ένα αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο. Αν δεν τα καταφέρουν θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες εξυγίανσής τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα συμφέροντα των καταθετών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ