Αλλαγές στο σύστημα «Αριάδνη» του υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση σε όσους δηλώνουν τις αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση των ασφαλισμένων (θάνατος, γάμος, διαζύγιο, κτλ.), θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως ολοκληρώνονται οι απογραφές των συνταξιούχων που αποκάλυψαν συνολικά 45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων.
Το σύστημα «Αριάδνη» ξεκινά τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2013 και η πλήρης εφαρμογή του την 1η Μαρτίου 2013. Στόχος είναι η άμεση ενημέρωση των ασφαλιστικών ταμείων για τις αλλαγές που επέρχονται στους ασφαλισμένους (θάνατος, γάμος, διαζύγιο), ούτως ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε προσπάθεια «πλασματικών παροχών» ή η γέννηση παραβατικότητας, με συντάξεις σε νεκρούς ή επιδόματα σε μη δικαιούχους.
Αρχικώς το σχέδιο προέβλεπε τη δήλωση των αλλαγών μέσω συμβολαιογραφικών πράξεων, για τις οποίες θα απαιτείτο η καταβολή δαπάνης ύψους 50 ευρώ. Τελικώς το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισε, οι αλλαγές στη ζωή των ασφαλισμένων να δηλώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, ως εξής:
∙Λόγω γέννησης ή θανάτου από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία),
∙Λόγω γάμου από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων),
∙Λόγω συμφώνου συμβίωσης από τα συμβολαιογραφικά γραφεία.
∙ Λόγω διαζυγίου από τις δικαστικές Αρχές.
Για την οριστικοποίηση του νέου συστήματος πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός κ. Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Βολουδάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού κ. Δ. Πτωχός, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρης, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χ. Χάλαρης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων κ. Κ. Βλαχάκης και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.
Με την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη», θα καταστεί δυνατή η οριστική «σφράγιση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μελλοντικές καταστρατηγήσεις, η ακύρωση κάθε απόπειρας λήψης πλασματικών παροχών και «γέννηση» παραβατικότητας.
Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη» και, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία πρόσφατα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε και δημιούργησε μία ψηφιακή-ηλεκτρονική βάση του συνόλου των συντάξεων, των συνταξιούχων.
Το δίκτυο «Αριάδνη», με την νέα του μορφή δεν προκαλεί καμία δημοσιονομική δαπάνη, ενώ η εφαρμογή του δεν συνεπάγεται κανένα απολύτως κόστος είτε για τους δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών είτε για τους άμεσους συγγενείς τους.
Με την λειτουργία του νέου συστήματος καθίσταται πλέον περιττή οποιαδήποτε απογραφική διαδικασία των συνταξιούχων στο μέλλον.
Στη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για την πορεία εξέλιξης των αυτοπρόσωπων απογραφών, οι οποίες πραγματοποιούνται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών. Οι απογραφές στα μεγάλα ταμεία ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών παροχών (π.χ. συντάξεις αιτία θανάτου σε χήρες, άγαμες θυγατέρες κτλ.) η προθεσμία εκπνέει στις 28.2.2013, οπότε και θα προκύψει, για πρώτη φορά, η πλήρης εικόνα τόσο για το σύνολο των νόμιμα καταβαλλόμενων συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, όσο και για το μέγεθος των «διαρροών» του συστήματος λόγω παράνομων συντάξεων.
Πάντως, από τα μέχρι σήμερα απογραφικά στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κτλ.) έχουν ήδη εντοπιστεί 45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων, τα καταβληθέντα ποσά των οποίων θα αναζητηθούν στο ακέραιο ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών στοιχείων στη Δικαιοσύνη.