«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας έχει προχωρήσει σημαντικά από τον περασμένο Μάρτιο» συμπεραίνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG.

Στη μελέτη της δρος Στέλλας Κανελλοπούλου, Research Economist της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Eurobank EFG «Μεταρρυθμίσεις στον τομέα Υγείας την περίοδο του Μνημονίου», σημειώνονται τα εξής:

– Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς οι κρατικές δαπάνες στην Υγεία αποτελούν σχεδόν το 11% της συνολικής δημόσιας δαπάνης.

Στο πλαίσιο της μελέτης δημιουργήθηκε ένας δείκτης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος συνεκτιμά τον βαθμό και την έγκαιρη εφαρμογή καθενός μέτρου.

Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει προχωρήσει σημαντικά από τον περασμένο Μάρτιο και βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής. Ο δείκτης μπορεί να κυμανθεί από το μηδέν έως το πέντε. Ξεκίνησε από περίπου το 1 τον Μάρτιο και σήμερα βρίσκεται στο 2,5 – με άριστα και τελικό στόχο το 5.

Παρατηρείται, δηλαδή, σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά, συγχρόνως, υπάρχουν και σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την αναμενόμενη αντίσταση ορισμένων κατεστημένων συμφερόντων.

Από τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, ξεχωρίζουν αυτά που σχετίζονται με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται:
* Δημιουργήθηκε μία επικαιροποιημένη και αναθεωρημένη λίστα τιμών φαρμάκων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. * Είναι σήμερα υποχρεωτικό για τους γιατρούς να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία του φαρμάκου.
* Υπάρχει σημαντική μείωση στο περιθώριο κέρδους στα φάρμακα.
* Ο τριμηνιαίος μηχανισμός επιστροφής χρημάτων επί του κύκλου εργασιών των φαρμακευτικών εταιρειών έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου.
Μέτρα μεταρρυθμίσεων εφαρμόστηκαν και σε άλλους τομείς της Υγείας, όπως στην αναβάθμιση της λογιστικής των νοσοκομείων, αφού πλέον όλα τα νοσοκομεία δημοσιεύουν ισολογισμό.

Σημαντική ήταν και η πρόοδος στην ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων υγείας σε ένα (ΕΟΠΥΥ).

Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που ακόμη εκκρεμούν, όπως αυτά που σχετίζονται με την αναθεώρηση των τιμών για παροχές υγείας σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.