Η τελετή ήταν απολύτως ανατολίτικη. Φαντασμαγορική και παραμυθένια. Οι πριγκιπικές οικογένειες –τα αρσενικά μέλη των οικογενειών για την ακρίβεια –ήσαν παραταγμένες με τις επίσημες λευκές, σομόν και χρυσαφί ενδυμασίες τους και όταν ήχησαν οι φανφάρες ο σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, ο κυβερνήτης του Αμπου Ντάμπι, κατευθύνθηκε σε ένα βήμα όπου είχαν κοτσάρει ένα τιμόνι πλοίου. Ο σεΐχης άρχισε να το περιστρέφει. Το τιμόνι βέβαια δεν οδηγούσε σε κάποιο πηδάλιο. Με ένα σύστημα ιμάντων έριξε ένα τεράστιο παραπέτασμα, αποκαλύπτοντας γιγάντιους γερανούς και ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο, γεμάτο με εμπορευματοκιβώτια. Χορευτές πλημμύρισαν την προβλήτα, η μουσική δυνάμωνε διαρκώς και με σχοινιά υψώθηκε ένα γιγάντιο πορτρέτο του σεΐχη Χαλίφα, κάτω από το οποίο διάβαζε κανείς με ευανάγνωστα (αραβικά φυσικά) γράμματα: «Σε Ευχαριστούμε Για Την Ηγεσία Σου Και Για Το Οραμά Σου».
Ηταν η φαντασμαγορική τελετή έναρξης του Λιμένος Χαλίφα, του μεγαλύτερου εμπορικού λιμανιού στον Περσικό Κόλπο. Το λιμάνι, που κατασκευάστηκε στη βιομηχανική ζώνη του Εμιράτου του Αμπου Ντάμπι, καλύπτει έκταση 430 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα απασχολήσει 100.000 εργαζομένους. Στοίχισε 11 δισ. ευρώ, αλλά ο ηλικίας 64 ετών σεΐχης θεωρεί την επένδυση πολύ σημαντική. Εχει κατασκευάσει, άλλωστε, και άλλα εμπορικά λιμάνια στο Αμπου Ντάμπι, διότι το όραμά του –για το οποίο τον θαυμάζουν οι υπήκοοί του –είναι να μειώσει σταδιακά την οικονομική εξάρτηση της χώρας του από το πετρέλαιο και να εκμεταλλευθεί και άλλες δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει –και ένα από αυτά είναι οι ακτές της. Το όλο σχέδιο, άλλωστε, για την κατασκευή του Λιμένος Χαλίφα θα ολοκληρωθεί σε 17 χρόνια και ονομάστηκε «Οραμα 2030». Και μπορεί να στοιχίζει «κατιτίς παραπάνω», όμως υπάρχουν και κατασκευαστικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν. Το όλο έργο χτίζεται, για παράδειγμα, πάνω σε ένα τεχνητό νησί, διότι οι παραλίες ολόκληρου του εμιράτου είναι αμμουδερές και τέλος πάντων δεν προσφέρονται για την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου σχεδίου.
Στις 12 Δεκεμβρίου εγκαινιάστηκε το πρώτο σκέλος του γιγαντιαίου κατασκευαστικού έργου. Το λιμάνι ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί, το σχέδιο όμως θα ολοκληρωθεί έπειτα από πολλές ακόμη επενδύσεις –οι «Sunday Times» θεωρούν ότι το κόστος θα υπερβεί τον αρχικό προϋπολογισμό των 11 δισ. ευρώ. «Σχηματικά θα λέγαμε ότι στην τελική του μορφή το λιμάνι θα γίνει διπλάσιο από όσο είναι σήμερα» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi Ports Τόνι Ντάγκλας.
Ο βρετανός μάνατζερ, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών γενικός διευθυντής του αεροδρομίου του Χίθροου και μάλιστα επέβλεψε την κατασκευή του Τερματικού Σταθμού 5 (Terminal 5) αποκάλυψε ότι το σχέδιο κατασκευής λιμένων, που έχει βάλει σε εφαρμογή ο Χαλίφα, είναι τόσο μεγάλο που θα βοηθήσει την πλούσια οικονομία του εμιράτου του Αμπου Ντάμπι να «ξεφύγει» από την εξάρτησή του από το πετρέλαιο. Το 60% του συνολικού ΑΕΠ του Αμπου Ντάμπι, που φθάνει τα 76 δισ. ευρώ ετησίως, οφείλεται στην εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει. Ο Τόνι Ντάγκλας θεωρεί ότι το 2030 το ΑΕΠ του Αμπου Ντάμπι θα έχει φθάσει τα… 300 δισ. ευρώ και ότι μόνο το 40% εξ αυτών θα προέρχεται από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Λιμένας Χαλίφα, ο οποίος λειτουργεί ήδη ημι-αυτοποιημένος, μπορεί να διαχειρίζεται 12 εκατ. τόνους γενικών εμπορευμάτων ετησίως και 2,5 εκατ. κοντέινερ. Είναι δηλαδή αναλόγου μεγέθους με τα λιμάνια του Χονγκ Κονγκ, της Σαγκάης και της Σιγκαπούρης και ήδη συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως. Το 2030, που θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα μπορεί να διαχειρίζεται 15 εκατ. κοντέινερ ετησίως! Θα είναι δηλαδή… 19 φορές μεγαλύτερο από το παλαιό λιμάνι του εμιράτου, του Μίνα Ζαγέντ.
Το σχέδιο του σεΐχη Χαλίφα είναι στρατηγικό. Με το «Οραμα 2030» θέλει να κάνει το εμιράτο του να μοιάσει στο εμιράτο του Ντουμπάι, το οποίο έχει ήδη αναπτύξει οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου μάλιστα του τουρισμού, που δεν εξαρτώνται από το πετρέλαιο. Το Ντουμπάι, βεβαίως, είναι το μοναδικό από τα επτά εμιράτα που συγκροτούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το οποίο δεν διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου. Το Αμπου Ντάμπι απλώς… παίρνει τα μέτρα του!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ