Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κυρώσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε νέα διεθνή οικονομική απομόνωση βρίσκεται η Αργεντινή. Αιτία ή αφορμή η αδυναμία της Αργεντινής να ανταποκριθεί στην τρίμηνη προθεσμία που της είχε δώσει το ΔΝΤ προκειμένου να παρουσιάσει επίσημα και αξιόπιστα, κατά τον διεθνή οργανισμό, στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που είχε δώσει η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντεζ εμφάνιζαν τον πληθωρισμό στην Αργεντινή να «τρέχει» με ρυθμό της τάξης του 10%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιδιωτών εμπειρογνωμόνων ωστόσο, τις οποίες απορρίπτει η κυβέρνηση, ο ρυθμός αύξησης των τιμών ξεπερνά το 25%.

Η σημαντική απόκλιση έχει κινητοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είχε δώσει προθεσμία τριών μηνών στην Αργεντινή προκειμένου η χώρα να δώσει αξιόπιστα επίσημα στοιχεία για το ρυθμό του πληθωρισμού- κάτι που δε συνέβη.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ έχει χάσει την υπομονή της με την κυβέρνηση Κίρτσνερ. Σήμερα εξάλλου, παρουσιάζεται στο δ.σ. του Ταμείου έκθεση για την κατάσταση της Αργεντινής, με το τελευταίο να αποφασίζει για το τι μέλλει γενέσθαι με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η «έξωση» της χώρας από το ΔΝΤ, ενδέχεται να σηματοδοτήσει τον διεθνή οικονομικό αποκλεισμό της, οδηγώντας ακόμα και σε απομάκρυνσή της από την ομάδα των G20 των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, δεδομένου ότι το καταστατικό του Ταμείου απαγορεύει στα μέλη του «να συνεργάζονται με ένα μη-μέλος σε πρακτικές αντίθετες από τους σκοπούς του Ταμείου».

Το πρόβλημα ωστόσο του ρυθμού αύξησης των τιμών στην Αργεντινή δεν είναι καινούριο. Χρονολογείται από το 2007, όταν ο δείκτης πληθωρισμού παρουσίασε απότομη αύξηση, φθάνοντας διψήφιο νούμερο. Τότε, το υπουργείο Εμπορίου της χώρας είχε απαντήσει με την απομάκρυνση της επικεφαλής του τμήματος τιμών καταναλωτή, της δημόσιας στατιστικής υπηρεσίας, Γκρατσιέλας Μπεβάκουα.

Εναντίον της κυρίας Μπεβάκουα είχε ασκηθεί επίσης δίωξη για σειρά κατηγοριών, που κυμαίνονταν από την πρόκληση βλάβης στην οικονομία της Αργεντινής, ως την υπεξαίρεση και τη δωροδοκία. Αθωώθηκε ωστόσο από όλες από τα δικαστήρια της χώρας, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο γιατί είχε εκδώσει τα δικά της, ανεπίσημα στοιχεία, τα οποία εμφάνιζαν τον πληθωρισμό, όπως και αυτά άλλων ανεξάρτητων εκτιμητών, 150% πάνω από το 10% που έδινε επισήμως η κυβέρνηση.

Η συνεχής αύξηση των τιμών εξάλλου, οδήγησε πρόσφατα σε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους του Μπουένος Αιρες κατά της κυβέρνησης Κίρτσνερ.

Τόσο η κυρία Κίρτσνερ ωστόσο, όσο και μέλης της κυβέρνησής της θεωρούν ότι η χώρα δεν πρέπει να ενδώσει στον «διεθνή εκβιασμό», όπως τον χαρακτηρίζουν, απηχώντας τη διάχυτη άποψη στην κοινωνία της χώρας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν αυτό που οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία του 2001.

Οπως λέει χαρακτηριστικά η Γκαμπριέλα Τσερούτι, η οποία είχε εκλεγεί βουλευτής το 2007, «όλοι αυτοί οι μεγάλοι οργανισμοί προσπαθούν να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε με την οικονομία μας. Υποστηρίζουμε ότι δεν είμαστε διαφανείς, γιατί απλώς δεν κάνουμε αυτό που οι μεγάλοι οργανισμοί θέλουν να κάνουμε. Τα πάμε πάρα πολύ καλά και γι’ αυτό ίσως να είναι καιρός και για άλλες χώρες να δουν τι γίνεται εδώ πέρα».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2003, η οικονομία της Αργεντινής έχει σημειώσει ανάπτυξη κατά 8%- ποσοστό το οποίο ωστόσο αμφισβητείται από μερίδα αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη έχει σταματήσει και ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τον πραγματικό πληθωρισμό έχει απλώς επιδεινώσει τη θέση της.