«Ατρωτος» και «πανίσχυρος» αισθανόταν ο 40χρονος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ως το απόγευμα της Πέμπτης, όταν αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι-«φρούριο» στη Βάρη και τον συνέλαβαν.

Παρ’ ότι τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, εμφανιζόταν ανήσυχος, οι πληροφορίες που είχε ήταν πως η σύλληψή του δεν θα γινόταν πριν από τα Χριστούγεννα αλλά μετά τις γιορτές.

Δυστυχώς για εκείνον οι πληροφοριοδότες του διαψεύστηκαν με πολύ δραματικό τρόπο.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, παρά τη δίωξή του για πέντε κακουργήματα για υπεξαίρεση 700 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Proton, σύμφωνα με πληροφορίες είχε πάρει διαβεβαιώσεις από πολλά άτομα από διάφορους χώρους τα οποία βρίσκονταν κοντά του ότι η υπόθεσή του δεν θα έχει «δραματική» τροπή με συλλήψεις κτλ.

Κάποιοι μάλιστα έφθαναν σε σημείο να του υποδεικνύουν επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει η υπόθεσή του! Και είχε στρατιά εμφανών και μυστικών συμβούλων περί τα δικαστικά ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης οι οποίοι τον συμβούλευαν ή τον καθησύχαζαν τους τελευταίους μήνες. Ανάμεσά τους πλειάδα νομικών, επιχειρηματίες, άνδρες και γυναίκες δημοσιογράφοι, ακόμη και κληρικοί οι οποίοι είχαν ωφεληθεί από τις φιλανθρωπίες του τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι μάλιστα τα εισέπρατταν τα χρήματα στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

To ταξίδι κληρικού στη Ζυρίχη
Είναι κοινό μυστικό ταξίδι κληρικού από το Μόναχο στη Ζυρίχη με το προσωπικό αεροπλάνο του επιχειρηματία το 2011. Το ταξίδι κατέληξε σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Ελβετία, όπου υπήρξε ιδιαίτερη συζήτηση για τις δικαστικές περιπέτειες του κ. Λαυρεντιάδη. Επιχειρήθηκε μάλιστα και παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο της Δικαιοσύνης, αλλά ο ανώτατος λειτουργός αρνήθηκε να δεσμευθεί, απάντησε με καθησυχαστικές αοριστίες και η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.

Η αλήθεια είναι ότι όλα θα μπορούσαν να έχουν λήξει ομαλά το 2011, όταν ο επιχειρηματίας συμφώνησε παρουσία και δικαστικών και των τότε δικηγόρων του να επιστρέψει κάποια εκατομμύρια ευρώ και να κλείσει η υπόθεσή του. Πράγματι μετέφερε από λογαριασμό του στην Ελβετία προς την Proton Bank τα πρώτα 51 εκατ. ευρώ.

Εκείνος όμως ο οποίος αντέδρασε έντονα στο κλείσιμο της υπόθεσης με αυτόν τον τρόπο ήταν ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος εκτίμησε ότι κανένας δικαστής δεν θα μπορούσε να παραιτηθεί από τη δίωξη προσώπου το οποίο είχε υπεξαιρέσει χρήματα καταθετών τα οποία ανέρχονταν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ετσι η έρευνα συνεχίστηκε και τα ευρήματα αποζημίωσαν όσους αντιδρούσαν στο κλείσιμο της υπόθεσης.

Τράπεζα στην Ελβετία έπειτα από αίτημα του εισαγγελέα κ. Ι. Δραγάτση εντόπισε και «πάγωσε» 160 εκατ. ευρώ του επιχειρηματία, ενώ στην Αρχή κατά του ξεπλύματος (υπό τον κ. Π. Νικολούδη) έφθαναν πληροφορίες οι οποίες έμοιαζαν απίστευτες! Περίπου 1 δισ. ευρώ του επιχειρηματία εντοπίστηκε σε τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν καταπέλτης εναντίον του. Η βόμβα στο σπίτι τού επικεφαλής των ελεγκτών κ. Γούσιου χειροτέρεψε την κατάσταση, αφού το κλίμα που δημιούργησε δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό.

Το πόρισμα του εισαγγελέα Δραγάτση, πολυσέλιδο και καταπέλτης για 29 πρόσωπα, ανέλυε στη συνέχεια καρέ-καρέ την απάτη με ονόματα, με καταθέσεις με μεταφορές χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, αλλά και με τη συμμετοχή προσώπων τα οποία κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί.

Μεταξύ τους και πρόσωπο το οποίο «αλιεύθηκε» από ανθρώπους του επιχειρηματία σε νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν για καρκίνο η γυναίκα του, για να τοποθετηθεί στη συνέχεια υπεύθυνος μεγάλης εταιρείας του ομίλου Λαυρεντιάδη. Ηταν και αυτός κατηγορούμενος.

Η κατηγορουμένη Λιαρμακοπούλου που έδινε στους εκλεκτούς τα δάνεια ήταν χημικός το επάγγελμα, πρώην συμμαθήτρια του επιχειρηματία, αλλά διαχειριζόταν τα εκατομμύρια της τράπεζας.

Ετσι η κατηγορία του κ. Δραγάτση για επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης είχε «δεθεί» για τα καλά… Τότε ήρθαν και τα πρώτα σύννεφα στις συνεργασίες. Ο άλλοτε κολλητός του Πέτρος Κυριακίδης τσακώθηκε μαζί του. Ο επιχειρηματίας κάνει λόγο για αχαριστία, αφού του είχε δώσει πολλά. Μεταξύ των ποσών ήταν και επιταγή η οποία έφθασε στη Βουλή στη δικογραφία της Siemens και φαίνεται ο κ. Κυριακίδης να έχει εισπράξει το 2007 24 εκατ. ευρώ σε μία ημέρα από την τράπεζα που το 2010 εξαγόρασε ο κ. Λαυρεντιάδης, την Proton Bank! Σήμερα έχει διαταχθεί η σύλληψη του κ. Κυριακίδη, αλλά δεν έχει εντοπιστεί και καταζητείται.

Και όμως, από το «φρούριο» της Βάρης εξακολουθούσαν να περνάνε μεγαλοσχήμονες, όπως πρώην υπουργοί και των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς, παράγοντες κομματικοί, μεγαλοδημοσιογράφοι, μεσαίοι εκδότες κλπ. Κάποιοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν κάνουν επίσης λόγο για μακρύ κατάλογο pay roll, δήθεν αποκαλυπτικών και τιμητών σε τηλεοπτικά στούντιο και αλλού. Στα έγγραφα τα οποία κατασχέθηκαν έχουν αφεθεί «ίχνη» της διαπλοκής, λένε όσοι γνωρίζουν.
Τρία νέα κακουργήματα για την υπόθεση Carlyle
Οι τράπεζες κατηγορούν τον επιχειρηματία για παραποιημένους ισολογισμούς της Νεοχημικής – Βρέθηκαν λογαριασμοί μέχρι και στο Χονγκ Κονγκ

Για άλλα τρία κακουργήματα είναι πιθανόν να απαγγελθούν κατηγορίες στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ ερευνούν επίσης τους λογαριασμούς του σε τράπεζες στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στους λογαριασμούς του σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εντοπιστεί ποσά που φθάνουν το 1 δισ. ευρώ!

Το σκάνδαλο της εξαγοράς της Νεοχημικής και της δανειοδότησης του ομίλου Carlyle με 500 εκατ. ευρώ από επτά ελληνικές τράπεζες ερευνά ο εισαγγελέας κ. Ι. Δραγάτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας ερευνά αν έχουν διαπραχθεί τρία ακόμη κακουργήματα:
της απάτης σε βάρος του Δημοσίου (των τραπεζών εν προκειμένω με βάση τον Ν. 263), της χειραγώγησης μετοχών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Από τη δικογραφία προκύπτει ότι το 2007 ο όμιλος Carlyle υπέβαλε σχέδιο δανειοδότησής του από ελληνικές τράπεζες με το ποσό των 500 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας Νεοχημική, η οποία εμφανιζόταν τότε ως οικονομικός κολοσσός με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ! Η εξαγορά έγινε πράγματι το 2008 έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 750 εκατ. ευρώ. Αλλά ο θησαυρός ήταν άνθρακες, αφού μεγάλη ελεγκτική εταιρεία ορκωτών λογιστών στη συνέχεια έδειξε ότι οι ισολογισμοί της εταιρείας ήταν «πειραγμένοι», προς τα επάνω φυσικά…
Η υπόθεση ανατέθηκε στον εισαγγελέα κ. Δραγάτση ύστερα από μήνυση επτά ελληνικών τραπεζών, οι οποίες είχαν δανειοδοτήσει τον αμερικανικό όμιλο με μεγάλα ποσά από 30 ως 50 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες οι οποίες υπέβαλαν τη μήνυση εναντίον του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη και άλλων πέντε στελεχών της Νεοχημικής είναι οι Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millennium, HSBC και Ελληνική, οι οποίες ζητούν τη δίωξή του για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, χειραγώγηση μετοχών της Νεοχημικής, κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις των στελεχών των τραπεζών προκύπτει ότι πράγματι υπήρξε παραποίηση των ισολογισμών, ενώ έχει ειδοποιηθεί και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να εντοπίσει πώς χειραγωγήθηκε η μετοχή και από την τιμή των 4 ευρώ εκτινάχθηκε στα 19! Τα στελέχη των τραπεζών τα οποία κατέθεσαν έχουν προσκομίσει στον εισαγγελέα συγκεκριμένα στοιχεία για τη χειραγώγηση των μετοχών. Βεβαίως η εταιρεία μετά την αντίδραση των Αμερικανών (έγινε αντίστοιχη έρευνα και από ανεξάρτητα Αρχή στις ΗΠΑ) εξαγοράστηκε ξανά από τον επιχειρηματία, αλλά οι τράπεζες επικαλούνται εξαπάτησή τους από αυτόν. Μετά την εξαγορά πάντως ο κ. Λαυρεντιάδης εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» να κατέχει μόλις το 20% των μετοχών της εταιρείας, ενώ δικαιούχος εμφανίζεται άλλος όμιλος, ο οποίος μάλλον είναι και αυτός δημιούργημα του ιδίου επιχειρηματία… Η τύχη των δικαιούχων του ομίλου χάνεται στη συνέχεια σε σκοτεινούς δρόμους φορολογικών παραδείσων.
Λογαριασμοί στο Χονγκ Κονγκ
Στο μικροσκόπιο όμως είναι και οι λογαριασμοί Λ. Λαυρεντιάδη στο Χονγκ Κονγκ, όπως εμφανίστηκαν στο σκάνδαλο της Siemens. Σύμφωνα με την κατάθεση του τραπεζίτη Oswald, ο οποίος θα κληθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη να απολογηθεί, οι λογαριασμοί Λαυρεντιάδη, που διακινούσαν ποσά και μέσω δύο υπεράκτιων εταιρειών (Ursula Marketing Corporation και WED international, με έδρα τις Παρθένους Νήσους), έχουν κομβικό ρόλο για τη διακίνηση τεράστιων ποσών από και προς τη χώρα μας μέσω του Χονγκ Κονγκ. Ο Λαυρεντιάδης εκλήθη να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση Siemens (εμφανίστηκε στη διακίνηση χρημάτων και με τον Πρόδρομο Μαυρίδη), αλλά τώρα μετά τις νεότερες δικαστικές εξελίξεις θα αναζητηθούν και οι αποδέκτες χρημάτων μέσω των υπεράκτιων εταιρειών των οποίων εμφανίζεται ως δικαιούχος ο επιχειρηματίας.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών όμως βρίσκονται και λογαριασμοί έγγραφα των οποίων κατασχέθηκαν από το σπίτι του στη Βάρη. Εκτός από το ποσό των 600.000 ευρώ που είχε σε μετρητά, ειδικοί ερευνούν δεκάδες παραστατικά από τράπεζες του εξωτερικού, όπως της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν, της Γερμανίας, της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κατάλογοι με αμοιβές σε πρόσωπα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τις επιχειρήσεις του!

Κρίθηκε προσυλακιστέος

Η επιβαρρυμένη κατάσταση της υγείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τον οδήγησε σε ένα δωμάτιο στον Ευαγγελισμό, όπου τον επισκέφθηκε την Παρασκευή η ανακρίτρια (στο σπίτι της οποίας πρίν από λίγες ημέρες σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας) και τον έκρινε προφυλακιστέο. Στη συνέχεια διατάχθηκε μεταφορά του στον Κορυδαλλό. Ο επιχειρηματίας επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και το βράδυ οδηγήθηκε στο Δαφνί. Το ταξίδι της δικαστικής περιπέτειας του μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος πολύ αγαπήθηκε πράγματι από πολιτικούς και άλλους θεσμικούς παράγοντες τελείωσε την Πέμπτη με τη σύλληψη του.

Παραδόθηκε η συνεργάτης

Το πρωί της Δευτέρας η συνεργάτης του και συγκατηρουμένη του, κυρία Λιαρμακοπούλου για την οποία εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην 2η ειδική ανακρίτρια η οποία χειρίζεται την υπόθεση.

Η κατηγορουμένη έθεσε ευαυτόν στην διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης και ζήτησε να απολογηθεί για τις κατηγορίες που της αποδίδονται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ