Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε σήμερα, με ττη Γερμανία να θέτει κόκκινες γραμμές στις προτάσεις για επιμερισμό των κινδύνων εντός της Ευρωζώνης.

Έπειτα από οκτώ ώρες διαβουλεύσεων, οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύσταση ενός μηχανισμού αντιμετώπισης των επισφαλειών των τραπεζών και αναζήτησαν τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η προσήλωση των κρατών – μελών στους οικονομικούς στόχους μέσω ενός κοινού ταμείου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις περί σύστασης ταμείου «απορρόφησης των κραδασμών» και κοινής πολιτικής πρόνοιας υπέρ των ανέργων δεν βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αντίθετα, η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μέτρα στήριξης που θα συνδέονται με την πρόοδο σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. «Μιλάμε για πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, ύψους 10, 15 ή 20 δισ. ευρώ», διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πρότεινε με τη στήριξη της Γαλλίας και άλλων κρατών τη σύσταση μιας πιο φιλόδοξης «δημοσιονομικής διευκόλυνσης» για την Ευρωζώνη, η οποία θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την κοινή έκδοση χρέους από τα κράτη του ευρώ.

Η ιδέα απορρίφθηκε από το Βερολίνο, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να οξυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας όσον αφορά στη διαχείριση των κρίσεων στην Ευρωζώνη.

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επέμεινε στον στόχο της βαθύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης, η οποία μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο έλαβε αποστάσεις από την ιδέα ενός μεγάλου εφεδρικού ταμείου στην Ευρωζώνη, το οποίο θα απορροφά εφάπαξ τους κραδασμούς. «Προτιμώ να μιλώ για έναν μηχανισμό αλληλεγγύης» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.