Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και η ευρωζώνη αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης των 34 δισεκατομμυρίων της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η συνάντηση του Eurogroup ξεκίνησε στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:00.

Η συνεδρίαση του Eurogroup

Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) θα αποφασίσει σήμερα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων και αναμένεται να δώσει το «πράσινο» φώς για την εκταμίευση της δόσης της βοήθειας πρός την Ελλάδα.

Ωτσόσο αυτό που θα αναμένεται να τεθεί και να απασχολήσει τη συνεδρίαση είναι πόσο τελικά μειώνεται το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από την επαναγορά ομολόγων ύψους 31,9 δισ. ευρώ.
Ενώ όλοι συμφωνούν ότι το χρέος που θα μειωθεί ανέρχεται στα 20,6 δισ. ευρώ (όπως άλλωστε ανακοινώθηκε επίσημα) υπάρχουν αποκλίσεις για το πόση είναι η μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Οπως μεταδόθηκε από διεθνή πρακτορεία το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας στο 128% του ΑΕΠ το 2020, -επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με το 126,6% που ήλπιζαν οι πιστωτές- παρά το γεγονός ότι κρίνεται επιτυχημένο.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Dow Jones Newswires.
Το πρόγραμμα, που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποσύρει 31,9 δισ. ευρώ του χρέους της μέσω της επαναγοράς ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές στη μέση τιμή του 33,8% της ονομαστικής αξίας, θα ελαφρύνει το φορτίο του χρέους κατά 9,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 10,6% του ΑΕΠ.
Ομως αν κανείς υπολογίσει την «καθαρή» διαγραφή χρέους των 20,6 δισ. ευρώ με βάση το ύψος του ΑΕΠ το 2012 (195 δισ. ευρώ) το χρέος μειώνεται κατά 10,6 μονάδες του ΑΕΠ κι όχι 9,5 μονάδες.
Στο έγγραφο σημειώνεται πως θα χρειαστούν «πρόσθετα μέτρα» για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115% του ΑΕΠ το 2022, στόχοι που συμφωνήθηκαν κατόπιν μαραθώνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ένας τρόπος να σημειωθεί πρόοδος για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι μια νέα επαναγορά, αυτή των ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών που δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» του Μαρτίου. Οι πιστωτές αυτοί εκτιμάται ότι διακρατούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε χρέος της ελληνικής κυβέρνησης.
Παρά ταύτα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης του δανείου δεδομένου ότι ήδη η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου και οι Ολλανδοί έχουν δώσει ήδη την έγκρισή τους.
Το έγγραφο εξηγεί επίσης πώς το σύνολο της δόσης των 49,1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στην Ελλάδα έως το Μάρτιο του 2013. Μετά την απελευθέρωση των 34,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, η Ελλάδα θα λάβει 9,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 2,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και άλλα 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Ολι Ρεν: Η ΕΕ θα βρει τρόπους να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό

Την πεποίθησή του ότι η Ευρωζώνη θα βρει τρόπους να καλύψει τα κενά στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος για Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου θα εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε τρόπο. Η σημερινή απόφαση θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα», είπε ερωτηθείς για το αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.

«Η σημερινή απόφαση θα διώξει τα σύννεφα που υπάρχουν πάνω από την Ελλάδα», είπε.