Τη δημιουργία 15 έως 20 Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στη χώρα και 50.000 τουριστικών κατοικιών, καθώς και ενός πιο βιώσιμου μίγματος κλινών, το 50% των οποίων ιδανικά να εντάσσεται σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, επισήμανε για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος «ήλιος και θάλασσα», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης, μιλώντας στο CEO Summit 2012 για τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

«Οι στόχοι που έχουν τεθεί προς το 2020 είναι η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μέσα στους δέκα πρώτους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι βασικός στόχος για το 2020 είναι η άμεση και έμμεση τουριστική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία να ανέλθει σε 50 δισ. ευρώ με επιπλέον 220.000 θέσεις εργασίας, που θα προσφέρει ο κλάδος του τουρισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων σε νέες και βελτιωμένες υποδομές τουρισμού, εξηγώντας ότι χρειάζονται επενδύσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια στρατηγικού ενδιαφέροντος για τον τουρισμό, συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς για τη διαχείρισή τους και αναβάθμιση λοιπών σταθμών εισόδου της χώρας.

Απαραίτητη επίσης είναι η αναβάθμιση πέντε λιμανιών ως home porting λιμανιών κρουαζιέρας, πέραν του Πειραιά, ενώ υπάρχει ανάγκη «για κατασκευή 30 επιπλέον νέων μαρίνων και ένταξη σε σύγχρονο, ενιαίο υποστηρικτικό κανονιστικό πλαίσιο ακόμη 20 υφιστάμενων», σημείωσε.

Ως προϋπόθεση ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε τη λήψη μέτρων για την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ επανέλαβε τον στόχο των 17 εκατ. διεθνών αφίξεων και 11 δις ευρώ άμεσων εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό το 2011, συμπληρώνοντας ότι σε ορίζοντα τριετίας ο τομέας μπορεί να φθάσει στα 20 εκατ. διεθνείς αφίξεις, προσφέροντας συνολικά επιπλέον τρεις μονάδες κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.