«Επενδύστε στην Ελλάδα και δεν θα χάσετε!» Η εν λόγω εξαπλουστευμένη φράση θα μπορούσε να συνοψίσει σε μία πρόταση το μήνυμα του διεθνούς επενδυτικού φόρουμ με θέμα την ελληνική οικονομία, το οποίο διοργανώθηκε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

Για να εμπεδωθεί άλλωστε το μήνυμα από τους περίπου 900 αμερικανούς επενδυτές και επιχειρηματίες που συμμετείχαν, όφειλε να… επαναληφθεί διά στόματος πολιτικών, στελεχών και επιχειρηματιών, ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο μέσω βίντεο.

Μέσω βίντεο απευθύνθηκε στους ξένους επενδυτές και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της ΕΕ για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας και των ευκαιριών που προσφέρει σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου ήταν εκεί και παρουσίασαν τα οφέλη των επενδύσεων στη χώρα μας σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια και η εξόρυξη φυσικών πόρων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και δημοσίων επιχειρήσεων, από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ έως τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, έλληνες νομικοί, εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλίας και του τραπεζικού συστήματος παρουσίασαν σε εκτενείς ομιλίες τις δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας σε όσους είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα… άλμα πίστης και να επενδύσουν στην αγορά των αποκρατικοποιήσεων, των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), των ακινήτων και της ναυτιλίας.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους “μεταρρυθμιστές” του πλανήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχενμπαχ στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του, τονίζοντας ότι τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία και η διαχείριση απορριμμάτων θα προσφέρουν υψηλά κέρδη μέσα στην επόμενη δεκαετία. «Συνεπώς, όσοι κινηθούν επενδυτικά τώρα θα έχουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στο μέλλον», κατέληξε.

«Αυτό που εμποδίζει τους αμερικανούς επιχειρηματίες που σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα μέσω τρίτων, δηλαδή μέσω των ΜΜΕ και των συμβουλευτικών εταιρειών. Η σημερινή διοργάνωση έχει ως στόχο να προσφέρει πρωτογενή ενημέρωση από τους ίδιους τους Έλληνες προς τους ξένους επενδυτές», ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» ο Νικόλαος Μπορνόζης, πρόεδρος επενδυτικής εταιρείας της Νέας Υόρκης και διοργανωτής του εν λόγω επιχειρηματικού συνεδρίου τα τελευταία 14 χρόνια.

«Το συνέδριο συμπίπτει με μία μοναδική χρονική συγκυρία για την Ελλάδα», προσέθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία για τη δόση των 44 δισ. ευρώ. «Εχουμε μία μοναδική ευκαιρία να εξηγήσουμε στους ξένους επενδυτές τη σημασία της συμφωνίας και τις ευκαιρίες που ανοίγονται γι’ αυτούς στην Ελλάδα», προσέθεσε.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα «γύρισε σελίδα» μετά την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup ήταν… κοινή γραμμή όλων των πολιτικών που μίλησαν στο συνέδριο. Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «η ευρω-φοβία πέθανε» και ότι η Ελλάδα «επιτέλους ξεπέρασε την περίοδο της στασιμότητας και ανέτρεψε τα δεδομένα».

Με τον ίδιο στόχο – να ανατρέψουν, δηλαδή, την εικόνα των Αμερικανών για την ελληνική οικονομία – ήρθαν στο συνέδριο αρκετοί Ελληνες που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ.

Η Μαρία Ηλιοπούλου ταξίδεψε από το Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου ολοκλήρωσε πρόσφατα τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, για να συμμετάσχει στο φόρουμ. «Στο πανεπιστήμιο διοργανώσαμε ειδικό πάνελ με θέμα την ελληνική κρίση. Στόχος μας ήταν να διαφωτίσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα», ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα».

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να γνωρίσω κι άλλους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να αναλάβουν δράση για να αλλάξουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Δεν έχω κεφάλαιο να επενδύσω, όμως έχω τις γνώσεις και το δίκτυο ανθρώπων. Ο καθένας προσφέρει αυτό που μπορεί», προσέθεσε.

Πώς, όμως, μπορούν οι ξένοι επενδυτές να «ξεπεράσουν» τις εφιαλτικές εικόνες των ΜΜΕ για την Ελλάδα και να πιστέψουν ότι πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις; Οι διοργανωτές του συνεδρίου απάντησαν με τον θεσμό των «one-on-one meeting», δηλαδή κατ’ ιδίαν συναντήσεων μεταξύ ξένων επενδυτών και ελλήνων πολιτικών, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και ΔΕΚΟ. Περί τις 150 τέτοιες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκονταν πολλοί ελληνικής καταγωγής αμερικανοί επενδυτές, οι οποίοι συνδέονται με τη χώρα μας με δεσμούς συναισθηματικούς αλλά διστάζουν να τους υλοποιήσουν σε… χρήμα.

Ο Πίτερ Αναστασιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ από γονείς Έλληνες με καταγωγή από τα Χανιά. Ο ίδιος ταξίδεψε από τη Φιλαδέλφεια, όπου είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας, στη Νέα Υόρκη ειδικά για να συμμετάσχει στο φόρουμ.

«Στα αμερικανικά ΜΜΕ η Ελλάδα είναι το παράδειγμα προς αποφυγή», είπε μιλώντας στο «Βήμα», αναφερόμενος στη γνωστή φράση του ηττηθέντος υποψηφίου προέδρου Μιτ Ρόμνεϊ ότι «ο Ομπάμα μας θέτει στο δρόμο της Ελλάδας!»

Παρότι ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις ακραίες αυτές απόψεις, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα επιχειρηματικά συνεχίζει να αποτελεί «πολύ ριψοκίνδυνο έδαφος για επενδύσεις. Η έλλειψη διαφάνειας είναι που με προβληματίζει περισσότερο. Ένας επιχειρηματίας μέσου βεληνεκούς που δεν έχει δισεκατομμύρια σε καταθέσεις, τα παίζει “όλα για όλα” σε μία επένδυση. Πώς μπορεί να εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στην Ελλάδα;» κατέληξε.

Ωστόσο, άλλοι ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες είδαν στην τωρινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ευκαιρίες για μελλοντικό κέρδος.

«Πιστεύω ότι ο πιο προσοδοφόρος τομέας θα είναι η αγορά ακινήτων. Λόγω των χαμηλών τιμών οι κτηματομεσιτικές δραστηριότητες μπορούν να αποφέρουν μεγάλα περιθώρια κέρδους. Και – όσο τραγικό και αν θα ήταν αυτό το ενδεχόμενο – σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, το περιθώριο κέρδους στην ουσία θα αυξηθεί!» ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» η Ντενίζ Πέτσης, η οποία μετά από μία καριέρα 15ετίας σε επενδυτικές εταιρείες της Γουόλ Στριτ, πλεόν διαχειρίζεται τις προσωπικές της επενδύσεις.

Η κυρία Πέτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη από μητέρα Ελληνίδα που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και πατέρα Έλληνα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.