Οδικό χάρτη για τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (συνολικά 9,3 δισ. ευρώ) προς τους ιδιώτες, οι οποίες προκαλούν ασφυξία στην πραγματική οικονομία, θα παρουσιάσει το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, αρχίζουν -το πιθανότερο τη Δευτέρα- οι διαδικασίες για την επαναγορά των ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ομαλή και χωρίς άλλες καθυστερήσεις εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ σε τέσσερις φάσεις (Δεκέμβριος 2012 – Μάρτιος 2013).
Μνημόνια για τα ληξιπρόθεσμα
Ο κ. Σταϊκούρας θα προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίων με 12 Υπουργεία, με στόχο τη συγκράτηση των δαπανών, την καταγραφή και την ιεράρχηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Κάθε Υπουργός θα είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της εκκαθάρισης των οφειλών του τομέα ευθύνης του.
Στα 3,5 δισ. ευρώ τοποθέτησε ο κ. Στουρνάρας (στη συνέντευξη του στο Mega την Τετάρτη) το ποσό που θα δοθεί το Δεκέμβριο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, άλλες πηγές κάνουν λόγο για μικρότερο ποσό.
Υπενθυμίζεται ότι από το ποσό των 10,6 δισ. ευρώ θα δοθεί από το EFSF για τη χρηματοδότηση του Προϋπολογισμού το Δεκέμβριο, αν εγκριθεί και τυπικά η δόση στις 13 του μήνα, 3,2 δισ. ευρώ πρέπει να δοθούν την επομένη (14 Δεκεμβρίου) για την εξόφληση εντόκων γραμματίων, ενώ θα πρέπει να καλυφθεί και το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 που τοποθετείται στην περιοχή των 4,5 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο που συμφωνήθηκε με την τρόικα προβλέπει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 9,3 δισ. ευρώ πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του 2013. Προτεραιότητα θα δοθεί στην επιστροφή φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ, συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ.
Ετερο σημαντικό κεφάλαιο είναι η εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς και τα νοσοκομεία, και οι οφειλές των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Παιδείας και Τουρισμού. Η διαχείριση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων θα γίνεται από ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος
Το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει τρία συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να γίνει ταχύτερα η αποπληρωμή σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους ενώ ενδέχεται να υπάρξει και συμψηφισμός με τις πιθανές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, ή και να ζητηθεί ένα «κούρεμα» του χρέους του κράτους, προκειμένου ο ιδιώτης να πάρει σε ρευστό το υπόλοιπο ποσό.
Κρίσιμο ραντεβού Στουρνάρα-τραπεζιτών
«Περιμένουμε σαφώς τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών το βράδυ της Τετάρτης στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θεωρείται προς ώρας δεδομένο από την πλευρά των τραπεζών.
Το θέμα συζητηθεί στις 17.00 στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Θα τεθεί στο τραπέζι η συμμετοχή τους και υπό ποιους όρους στο πρόγραμμα της επαναγοράς ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της επαναγοράς θα είναι εθελοντική άρα δεν θα ενεργοποιηθούν οι Ρήτρες Συλλογικής Δράσης (CACs) όπως έγινε με το «κούρεμα» των ομολόγων, το γνωστό PSI.
Ποιος έχει ομόλογα και πόσα
Από ελληνικής πλευράς οι τράπεζες κατέχουν ομόλογα 16 δισ. ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία 8 δισ. ευρώ και οι μικρο-ομολογιούχοι 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα συμμετάσχουν τα ξένα hedge funds που υπολογίζεται ότι κατέχουν ομόλογα 20 δισ. ευρώ τα οποία αγόρασαν ακόμη και στην τιμή των 15 σεντς (τον Απρίλιο) άρα έχουν κίνητρο να αποκομίσουν κέρδη, εφόσον η τιμή φημολογείται ότι θα είναι περίπου 35 σεντς του ευρώ.
Αν συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες και τα hedge funds, οι εκτιμήσεις λένε ότι δεν θα υπάρξει πίεση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. «Θα ήθελα τα ασφαλιστικά ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος».
Η δήλωσή του ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» η συμμετοχή όλων στο εθελοντικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά περίπου 30 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία, είναι προφανές ότι σε αυτή τη φάση αφορούσε κυρίως τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η διάθεση ενός ποσού 10 δισ. ευρώ για την επαναγορά των ομολόγων, αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 43,7 δις. ευρώ (34,4 δισ. ευρώ έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε τρεις δόσεις μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2013) και να μειωθεί τελικά το χρέος το 2020 από το 144% του ΑΕΠ στο 122% του ΑΕΠ.
Πως θα γίνει η διαδικασία της ανταλλαγής
Ο παριστάμενος στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η πρόταση εξαγοράς των ομολόγων με βασικούς διαπραγματευτές του Δημοσίου δύο μεγάλες διεθνείς τράπεζες -τις Deutsche Bank και Morgan Stanley σύμφωνα με το Reuters.
H διαδικασία θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου 7 ημέρες. Το Δημόσιο θα διαθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ για να ξαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Τα 10 δισ. θα προέλθουν από νέο δάνειο από το EFSF το οποίο θα μπορεί να εξοφληθεί και από έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τον κ. Στουρναρα και θα είναι πέραν των 43,7 δισ. ευρώ της δόσης.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πάντως ότι υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους αν δεν πετύχει η επαναγορά των ομολόγων. «Η απόφαση του Eurogroup δεν λέει υπό την αίρεση, όπως για την έγκριση τα κοινοβούλια. Για την επαναγορά λέει κατόπιν εξέτασης» διευκρινίζει ο κ. Στουρνάρας. Το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου θα εξετάσει την έκθεση του ΟΔΔΗΧ για τα αποτελέσματα της επαναγοράς ομολόγων και θα κρίνει αναλόγως.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Σχέδιο Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών

Διαβάστε εδώ το Σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και τη μείωση του χρόνου εξόφλησης των υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης